اواخر هفته گذشته لایحه بودجه ۱۴۰۰ از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارسال شد که این بودجه پس از بحث و بررسیهای کارشناسی در کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی به تصویب و برای اجرا به دولت ابلاغ گردد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اواخر هفته گذشته لایحه بودجه ۱۴۰۰ از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارسال شد که این بودجه پس از بحث و بررسیهای کارشناسی در کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی به تصویب و برای اجرا به دولت ابلاغ گردد. گرچه لایحه بودجه ۱۴۰۰، اما و اگرهای زیادی به همراه داشت و ممکن است که این لایحه تغییرات اساسی داشته باشد.
یکی از مواردی که در لایحه بودجه همواره مورد توجه است، بودجه دانشگاهها و مراکز آموزش عالی است که با کمترین افزایش همراه است و دانشگاهها با وجود اینکه هر ساله به ظرفیت و هزینههای آنها افزوده میشود از بهره آنها از بودجه رو به کاهش است.
بودجه رفاهی، دانشجویی و فرهنگی دانشجویان از مهمترین موارد بودجهای در بودجه مراکز آموزش عالی است که بیشترین هزینه این مراکز را به خود اختصاص میدهد.
در حال حاضر صندوق رفاه دانشجویان، سازمان امور دانشجویان، نهاد رهبری در دانشگاهها، معاونت فرهنگی وزارت علوم از زیر مجموعههای بودجه دریافتی رفاهی، فرهنگی و دانشجویی هستند که نگاهی گذرا به بودجه این نهادها نشان میدهد که رشد چشمگیری در بودجه ۱۴۰۰ ندارند.
بودجه نهادیهای رفاهی، دانشجویی و فرهنگی دانشگاهها
ارقام مندرج در این جدول به میلیون ریال است
کمک ۱۵۰۰ میلیارد ریالی به صندوقهای رفاه دانشجویان
در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ علاوه بر امکان استفاده از تسهیلات بانکی برای ساخت خوابگاههای متاهلی، سهم رفاه دانشجویان از هدفمندی یارانهها در نظر گرفته شد.در تبصره ۱۴ لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در جدول اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها در بخش مصارف هدفمندی اعتباری معادل ۴ هزار میلیارد ریال برای موضوع «امور رفاهی دانشجویان» در نظر گرفته شده است.
بر اساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ همچون سال ۱۳۹۹ دانشگاهها اجازه دارند با استفاده از تسهیلات بانکی به ساخت خوابگاههای متاهلی بپردازند.
بر اساس تبصره ۹ بند الف: «به دانشگاهها، مؤسسات آموزشی و پژوهشی و پارکهای علم و فناوری اجازه داده میشود با تصویب هیئتهای امنای خود تا سقف عملکرد درآمد اختصاصی سال ۱۳۹۹ نسبت به اخذ تسهیلات از بانکها از محل توثیق اموال در اختیار خود اقدام کنند و در جهت تکمیل طرحهای تملک داراییهای سرمایهای خود و با اولویت ساخت، خرید و تکمیل خوابگاههای متأهلین موضوع بند «پ» ماده ١٠٣ قانون برنامه ششم توسعه استفاده و نسبت به بازپرداخت اقساط از محل درآمد اختصاصی خود اقدام کنند.
صندوقهای رفاه دانشجویان مکلفند نسبت به پیش بینی اعتبار لازم در فعالیتهای خود به منظور پرداخت یارانه سود و کارمزد با اولویت تسهیلات مربوط احداث خوابگاههای متأهلین اقدام کنند.
دانشگاهها و موسسات آموزشی و پژوهشی و فناوری اعم از دولتی و غیر دولتی نیز میتوانند با رعایت مفاد این بند، از تسهیلات بانکی برای خرید تجهیزات صرفاً تخصصی و به روزرسانی آزمایشگاهها و کارگاههای خود استفاده کنند.
بر اساس تبصره ۹ بند ب: ۱۰۰ درصد وجوه اداره شده پرداختی از محل بازپرداخت وامهای شهریه دانشجویی از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۹ تا سقف یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به خزانه داری کل کشور واریز میشود.
وجوه مذکور به صندوقهای رفاه دانشجویی به عنوان کمک جهت افزایش منابع مالی صندوقهای مزبور اختصاص مییابد تا بر اساس اساسنامه مصوب، صرف پرداخت وام شهریه به دانشجویان و سایر پرداختهای رفاهی دانشجویی شود. اختصاص وجوهی از محل منابع این بند به صندوق رفاه دانشجویی مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی بلامانع است.
همچنین بر اساس تبصره ۹ بند ج: مازاد هزینه تحصیلی دانشجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور نسبت به اعتبارات مندرج در این قانون در قالب وام از طریق صندوق رفاه دانشجویان در اختیار این افراد قرار میگیرد. اقساط وامهای مذکور پس از فراغت از تحصیل و اشتغال به کار افراد، پرداخت میشود. دانشجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی مزبور در اولویت دریافت وام هستند.