سرمایهگذاری بر روی زنجیره بلوکی به عنوان ابزاری برای کاهش ناکارآمدیهای صنعتی افزایش یافته است، ابزاری برای ارتقای بهرهوری و کاهش هزینهها.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهور؛ اشتراکگذاری دادهها الزامی است که وابستگی کاملی با فعالیتهای اقتصادی این روزها دارد. یعنی اگر میخواهیم کسبوکاری موفق داشته باشیم باید از این مسیر گذر کنیم. اما این کار، روزنههایی برای نشت اطلاعات و دادههای سازمانی و صنعتی ایجاد میکند که هزینههای مادی و معنوی زیادی برای صاحبان کسبوکار و صنایع به همراه دارد.
تامین امنیت دادههای کسبوکار به صورت شخصی و با کمک سامانههای طراحی شده یکی از روشهای انتخابی برای صاحبان مشاغل و صنایع است؛ اما ایجاد یک ساختار دادهای با قابلیت توافق جمعی در هنگام به اشتراکگذاری دادهها گزینه دیگری است که امنیت را در سطح بالاتری و در یک همکاری توافق شده به مشاغل هدیه میدهد.
زنجیره بلوکی ابزاری است که از آن سخن میگوییم. ساختاری که آن را امنترین الگوی پایگاه داده میدانند و فضایی برای اشتراکگذاری دادهها ایجاد میکند که صنایع، کسبوکارها و افراد حقیقی و حقوقی با خیالی امن به این بستر رجوع کنند و حتی تراکنشهای مالی خود را هم با کمترین عوارض و لو رفتن دادهها انجام دهند.
کار دیگر بلاکچین یا همان زنجیره بلوکی، افزایش بهرهوری صنایع است این سیستم طراحی شده است تا ناکارآمدیهای صنایع را به حداقل برساند. کاری که به افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها و افزایش امنیت و سرعت منجر میشود. موضوعاتی که شاید مهمترین اهداف این روزهای هر کسبوکار و صنعتی باشد.
نخستین بار سال ۱۹۹۱ بود که مفهوم زنجیره بلوکی توصیف و به فرهنگ لغات اضافه شد. یعنی ۲۹ سال پیش. اما سال ۲۰۰۸ بود که گروهی با نام ساتوشی ناکاموتو اولین زنجیره بلوکی را ارائه کردند و بعد از این تاریخ بود که روند استفاده و سرمایهگذاری بر روی این مفهوم فناورانه روندی صعودی به خود گرفت.
تراکنشهای بیتکوین، پول دیجیتال، قراردادهای هوشمند، اوراق بهادار، ثبت و نگهداری سوابق، اینترنت اشیا، بیمه، بانکداری، بورس، پزشکی، تحقیقات و ... را مهمترین کاربردهای این مفهوم دیجیتالی عنوان میکنند. این ابزار هوشمند کاربردهای زیادی در حوزه مالی و غیرمالی دارد و هر روز استفاده از آن در دنیا و افزایش مییابد.
انقلابی در دنیای مجازی پیش از استفاده از زنجیره بلوکی، همه رایانهها به گرههای وصل هستند که اطلاعات را توزیع میکند، اما با آمدن این سیستم نوین، با کمک فناوریهایی، چون رمزنگاری و فشردهسازی پیشرفته دادهها همه رایانهها این اطلاعات را ذخیره و در شبکه توزیع میکنند این در حالی اتفاق میافتد که این رایانهها همه به هم متصلند و به نوعی گره محسوب میشوند. به زبان سادهتر در زنجیره بلوکی، دادهها غیرمتمرکز است و همین موضوع اعتمادها به آن را افزایش میدهد.
اما اهمیت این فناوری کجاست؟ چرا کشورها و صنایع سرمایهگذاری بر روی آن را اینقدر جدی گرفتهاند و استفاده از زنجیره بلوکی تا این حد گسترش یافته است؟ جواب آن را باید در سبک زندگی نوین بشر پیدا کرد. زندگی در عصر دیجیتال که حتی پول واقعی هم جای خود را به پول دیجیتال داده است. آمارها گواهی میدهد که بیش از ۹۲ درصد پول موجود در جهان، دیجیتالی است. این حجم از پول تولید شده توسط بانکهای خصوصی و اقتصادی نیازمند بستری امن برای تراکنش هستند.
تراکنشهایی اینترنتی که با استفاده از دادههای اطلاعاتی میسر شده است و با کمک زنجیره بلوکی امنیت آنها تامین میشود. زندگی مدرن امروزی بشر را ناخواسته وارد مفاهیم پیچیده و سختی کرده است که لازمه ادامه حیاتش است. اگر کسی در عصر دیجیتال قصد ماندگاری و اثبات توانمندیهایش دارد باید به این مفاهیم اعتماد کند و استفاده از آنها را ضروری بداند. در غیر این صورت، نشست دادههای اطلاعاتی، کسبوکارها و صنایع را زمین میزند و به آنها اجازه فعالیتی ایمن و مطمئن نمیدهد.
تکمیل حلقههای زنجیره بلوکی در کشور ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از جمله نهادهایی است که در تلاش برای تکمیل زنجیره بلوکی در کشور است. این تلاش هم با شناسایی اجزای زیستبوم فناوری و نوآوری این حوزه انجام میشود. این ستاد توسعه فناوری بلاکچین یا زنجیره بلوکی را یکی از اولویتهای فناوری محور و آینده محور خود قرار داده است. اولویتی که با استفاده از ظرفیتهای دانشبنیانها و خلاقان محقق میشود.