یک روزنامه حامی دولت تصریح کرد: بودجه تقدیمی دولت، انتزاعی و دور از واقعیت است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، آرمان در گزارشی با عنوان «بودجه ۱۴۰۰ بوی نفت میدهد»، نوشت: پیش از این انتظار میرفت بودجه سال آینده به شکلی تنظیم شود که کاهش اتکا به درآمدهای نفتی شکل پر رنگتری به خود بگیرد، اما پس از تقدیم آن به مجلس، مشخص شد دولت همچنان نگاه قابل توجهی برای کسب درآمد از طریق نفت، به فرض برطرف شدن تحریمها خواهد داشت. در کنار این مورد، همچنین بررسی لایحه بودجه نشان میدهد که با وجود افزایش ۲۱/۲ درصدی درآمدهای مالیاتی، سهم مالیات از کل درآمدهای بودجه به کمترین میزان در یک دهه اخیر رسیده است؛ اقدامی که هیچ تناسبی با کاهش وابستگی به نفت و اصلاح ساختار بودجه ندارد.
کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی مبالغ بودجه ۱۴۰۰ و راههای تامین مالی دولت را انتزاعی و دور از ذهن میدانند و باور دارند این لایحه به طور حتم یکی از پیچیدهترین لوایح بودجه در سالیان اخیر است که انتظار میرود در روزهای آتی تعدیل شود. در شرایطی که فروش نفت از سال ۹۷، به شکل محسوسی افت کرد، فعالان اقتصادی زمینه را برای تحقق شعار اقتصاد بدون نفت و جایگزینی درآمد از طریق راههای دیگر و الگوبرداری از کشورهای توسعهیافته مهیا دیدند، اما آنطور که پیداست، بودجه سال آتی هم بیش از اندازه بوی نفت میدهد و دولت سال آینده نگاه ویژهای به صادرات و فروش طلای سیاه با فرض برطرف شدن تحریمها خواهد داشت.
لایحه بودجه سال آینده در حالی توسط معاون پارلمانی رئیسجمهوری تقدیم مجلس شد که از همان ابتدا سروصداهای زیادی را متوجه خود ساخت و بسیاری از اساتید و کارشناسان اقتصادی این لایحه را یکی از جنجالیترین لوایح بودجه در سالیان اخیر میدانند و بر این باورند دولت به قول خود، مبنی بر کاهش اتکا به درآمدهای نفتی و استفاده از سایر ظرفیتها برای کسب درآمد پایبند نبوده است. نکته دیگر در نظر گرفتن نفت بشکهای ۴۰ دلار و فروش دو تا سه میلیون بشکه در روز است که بسیاری از کارشناسان این مقدار فروش را حتی با فرض بازگشت آمریکا به برجام و رفع تحریمها کمی دور از ذهن میدانند و معتقدند باز پسگیری بازارهای جهانی برای فروش نفت در مقطع کوتاه خوشخیالی است. این در حالی است که پیش از این بارها اشاره شد، دولت میتواند تحریمهای آمریکا را فرصت بداند و اتکا به درآمدهای نفتی را کاهش دهد و به عبارت دقیقتر به ظرفیتهای داخلی همچون اخذ مالیات، بازار سرمایه و صادرات کالاهای غیر نفتی توجه بیشتری داشته باشد. بهطوریکه کسب درآمد از حوزه پتروشیمی و تولیدات کشاورزی داخلی، دو قسمت مهمی است که از سال گذشته مورد اشاره کارشناسان بهعنوان یکی از راههای کسب درآمد دولت در شرایط تحریم و پاندمی بوده است. به هر جهت فعالان اقتصادی ارقام بودجه ۱۴۰۰ را بسیار انتزاعی میدانند.