یک کارشناس اقتصادی معتقد است لایحه بودجه تقدیمی دولت، رکود بیشتری به اقتصاد تحمیل میکند و با وجود افزایش بودجههای جاری، با کاهش بودجههای عمرانی مواجه است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، وحید شقاقی شهری درباره لایحه بودجه ۱۴۰۰ به روزنامه آرمان گفت: کاهش وابستگی درآمدهای دولت به نفت و اصلاح نظام درآمدی دولت با افزایش سهم درآمدهای مالیاتی، هر دو جزو سیاستهای مهم اقتصاد مقاومتی بوده که باید در نظام بودجهریزی هم ملاک قرار میگرفت.
استاد دانشگاه خوارزمی میگوید: دولت بهتر بود که بودجه ریالی و بودجه ارزی و نفتی را جدا میکرد. یعنی ما یک بودجه ریالی بدون نفت مبتنی بر درآمدهای مالیاتی و اوراق مالی اسلامی و واگذاری داراییهای دولت یا بنگاههای دولتی به بخش خصوصی و شرکتهای دولتی در بازار سرمایه داشته باشیم. ما باید نفت را از بودجه جدا کنیم و هر چقدر در سال آینده نفت یا اوراق سلف نفتی فروختیم ۳۰ درصد آن را به صندوق توسعه ملی واریز و مابقی آن را به بودجه عمرانی ریالی کشور و نه به بودجه جاری اضافه کنیم. بهعبارتی این اتفاق موجب میشود بودجه مقاومتر و شفافتر و منعطفتر باشد و اتکا به نفت نداشته باشد، یعنی نباید نفت را در بودجه ریالی بیاوریم. درحالیکه دوباره دولت نفت را در بودجه ریالی گنجانده است و باید پرسید که آیا میتوانیم نفت بفروشیم یا نه؟ چقدر میتوانیم بفروشیم؟ یا بحث این است که قیمت دلار و قیمت نفت چه خواهد شد؟ همه اینها شبهات و احتمالات است ولی پیشنهاد من به دولت و مجلس این است که ما یک بودجه ریالی مبتنی بر درآمدهای مالیاتی و دیگر طرق درآمدی که مناشاره کردم، داشته باشیم که این درآمد حاصل بودجه ریالی را صرف هزینههای جاری و عمرانی کنیم. باید نفت و اوراق سلف نفتی را در یک بودجه کمکی قرار داده و سهم صندوق توسعه ملی را پرداخت کنیم یعنی همان ۳۰ درصد و مابقی را تبدیل به ریال و به بودجه عمرانی ریالی اضافه کنیم. این اتفاق باعث میشود که سال آینده دولت بتواند به اقتصاد تحرک بدهد.
شقاقی گفت: جایی که میتوانیم به اقتصاد رونق ببخشیم حضور پررنگ دولت در توسعه زیرساختها و پروژههای عمرانی است. بودجه عمرانی تنها ۱۸ درصد رشد داشته درحالیکه بودجه جاری حدود ۴۰ درصد است و این باید درست برعکس باشد یعنی باید سعی کنیم بودجه عمرانی سال بعد، رشد معنیدار و برجستهای داشته باشد تا کمک کنند اقتصاد از شرایط رکودی سال آینده خارج شود.
این کارشناس اقتصادی معتقد است: سهم درآمدهای مالیاتی در بودجه مناسب نیست و همه جای دنیا بیش از ۹۰ درصد درآمدهای دولت از مالیات است ولی در کشور ما این عدد زیر ۳۰ درصد است.
موضوع این است که دولت و مجلس باید همت کنند تا فشاری که بر نظام بودجهریزی وارد شده منجر به یک نتایج بشود، ما دو سال تمرین کردیم که وابستگی به نفت را به حداقل برسانیم و به سمت اصلاح نظام مالیاتی و اصلاح روشهای درآمدی برویم و باید این را برای سال آینده هم ادامه داد، ما نمیدانیم که سال آینده چقدر میتوانیم نفت بفروشیم. باید بودجه عمرانی تقویت شود تا جلوی عمیقتر شدن رکود را در اقتصاد بگیرد.
او همچنین میگوید: یکی از ریشههای نقدینگی، کسری بودجه است و هر چقدر کسری بودجه کنترل شود میتوانیم امیدوار باشیم که یکی از عوامل رشد نقدینگی مهار شده است، باید تلاش کنیم تا حد امکان نظام بودجهریزی ما با کسری بودجه آشکار بسته نشود، چون یکی از ریشههای نقدینگی همین بیانضباط مالی دولت و کسریهای بودجه است.