رئیس مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی در وبینار الگوهای نوین در ارتباط پژوهشهای علوم انسانی با نیازهای جامعه و صنعت، بر ضرورت ارتباط وثیق علوم انسانی و اجتماعی با صنعت و جامعه تأکید کرد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از وزارت علوم، میرزایی در این وبینار اظهار داشت: با اغماض و احتیاط میگویم که مسئله ما در دانشگاه در اغلب رشتهها از علوم فنی و مهندسی و حتی علوم انسانی بیش از آنکه بخواهد مسئله اشتغال و کارآفرینی باشد، بحث کیفیت است.
رئیس مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی تصریح کرد: باید به چالش کیفیتی که با آن مواجه هستیم توجه کنیم؛ وقتی به این کیفیت توجه شود در حوزههایی که ظرفیتهای اشتغال یا کارآفرینی در آنها وجود دارد، این امکان هم به وجود میآید که بتواند اشتغال لازم هم صورت بگیرد.
وی در ادامه افزود: علوم انسانی در معنای اصلی خودش و در معنایی که معطوف به موجودی است به نام انسان، بخش قابل توجهی از آنها وجه انتقادی دارند؛ بنابراین نمیتوانیم این را جایگزین همدیگر کنیم. اگر چه ضروری است علوم انسانی و اجتماعی ارتباط وثیقی با صنعت و جامعه داشته باشند، اما این ارتباط از فاز صفر است؛ یعنی علوم درجه اول و درجه دوم نداریم.
میرزایی در ادامه بیان کرد: اگر قرار است یک پروژه صنعتی و یک پروژه بزرگ را انجام دهیم و بعد که به مشکل برخورد کردیم بگوییم که علوم انسانی بیاید و حل مشکل کند. اگر قرار است یک پروژه صنعتی صورت بگیرد و محقق بشود به خصوص اگر وجه زمینی و سرزمینی داشته باشد، علوم انسانی و علوم اجتماعی حتماً باید از فاز صفر آن باشد. چه بسا مطالعات اجتماعی فاز صفر، پروژه به سمتی ببرد که اساساً نباید اجرا شود.
وی در ادامه افزود: دانشگاه جامعهمحور نمیتواند دانشگاه مقالهمحور باشد. وضعیت فعلی آموزش عالی ما نتیجه سیاستگذاری دهه پیشین است. آنچه که امروز سیاستگذاری میکنیم در دهه آینده نمود مییابد.
میرزایی در پایان خاطرنشان کرد: در ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت تأکید میکنم که این ارتباط باید ارتباط نهادی باشد. همین حالا اساتیدی هستند که در بخش صنعت فعال هستند و همچنین اساتیدی در حوزه جامعه فعال هستند. اینها درخششها و تکستارهها هستند. ارتباط نهادی صنعت و دانشگاه وقتی اتفاق میافتد که شرکتهای بزرگ در دانشگاه دفتر داشته باشند. دانشگاه هم در آنجا دفتر داشته باشد. اینکه محقق ما مستقل پروژهای را از صنعت بگیرد چه بیرابطه چه با رابطه، اصالت اصلی را ندارد. نهاد دانشگاه باید با نهاد صنعت مرتبط شود.