رییس مرکز رصد فضای مجازی پلیس امنیت اقتصادی ناجا در یاداشتی نوشت: پس از توسعه روز افزون شبکههای مجازی، گروههای متعددی شکل گرفته اند که با تشویق نوسان گیری (سودهای کوتاه مدت) و ترغیب سهامداران تازه وارد به خرید یا فروش سهام مورد نظر خود، با منافع سهامداران بازی کرده و سودهای کلانی را عاید خود میکنند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سرهنگ حسن پورسنایی در یادداشتی پیرامون جرایم بورسی در فضای مجازی و راهکارهای مقابله با آن نوشت: در سالهای اخیر و پس از توسعه بهره برداری روز افزون از شبکههای مجازی، گروههای متعددی شکل گرفته اند که با تشویق نوسان گیری (سودهای کوتاه مدت) و ترغیب سهامداران تازه کار به خرید یا فروش سهام مورد نظر خود، با منافع سهامداران بازی کرده و سودهای کلانی را عاید خود میکنند.
این امر از اواخر سال گذشته تا مرداد ماه سال جاری که شاخص بازار سرمایه رشدی چشمگیر داشت به اوج خود رسید. با جست و جویی ساده در اینترنت، فرومهای فراوانی با عناوین مختلف در قالب اپلیکیشنهای موبایلی یا کانالهای تلگرامی و صفحات اینستاگرامی در شبکههای اجتماعی یافت میشوند که طعمههای خود را مشخصاً از میان سهامداران تازه وارد انتخاب میکنند.
در حال حاضر و پس از افت قابل توجه شاخص از مرداد تا آذرماه سال جاری، طی هفتههای اخیر و همزمان با روند رشد بازار سرمایه، جرایم و کلاهبرداری با عناوین فعالیتهای بورسی نیز در فضای مجازی جان دوبارهای گرفته است.
استفاده از اطلاعات نهانی، قیمت سازیهای کاذب، فراهم سازی موجبات افشا و انتشار اطلاعات نهانی، معامله براساس اطلاعات نهانی (سیگنال فروشی)، اقدامهای منجر به ایجاد ظاهری گمراه کننده از روند معاملات اوراق بهادار، اغوای اشخاص به انجام معاملات اوراق بهادار از هر طریق ممکن و افشای اسرار سرمایهگذاران از جمله این جرایم است.
طبق قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران هر شخصی که اقدامات وی نوعاً منجر به ایجاد ظاهری گمراه کننده از روند معاملات اوراق بهادار یا ایجاد قیمتهای کاذب و یا اغوای اشخاص به انجام معاملات اوراق بهادار شود به حبس تعزیری تا پنج سال و جزای نقدی تا پنج برابر سودهای به دست آمده محکوم خواهد شد.
مرکز فضای مجازی پلیس امنیت اقتصادی برابر ماموریتهای ذاتی خود و به استناد قانون بازار سرمایه، مبارزه با جرایم یاد شده و شناسایی ادمینهای این کانالها و صفحات را در دستور کار خود قرار داده است.
سودجویان در فضاهای مجازی با گمان اینکه نظارتی در آن وجود ندارد به فریب سرمایهگذاران میپردازند، غافل از اینکه فضایی قابل استنادتر از فضای مجازی وجود ندارد و با ابزارهای موجود میتوان اقدامات هر فرد را به خود او نسبت داد؛ لذا اثبات جرم در فضای مجازی با ابزارهای الکترونیکی موجود مستدلتر و محکمتر است.
شهروندان و مردم نیز آگاه باشند سودجویانی که از فضای بازار سرمایه سوء استفاده کرده و اقداماتی در سیگنال فروشی یا سبدگردانیهای غیرمجاز انجام میدهند، فاقد پشتوانه علمی، تحلیلی و تخصصی بوده و در سطح ضعیفی این کار را بدون داشتن تخصص و مجوز لازم انجام میدهند. این افراد با شایعهپراکنی در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی با هدف تشویش اذهان سرمایهگذاران برای جلب منفعت خود و گمراهسازی ذهن مردم و ایجاد محیط امن برای استمرار تخلفشان هستند.
سودجویان و شیادان در شبکههای اجتماعی و فرومهای بورسی، سرمایهگذاران را به خرید یا فروش سهام خاصی در زمانها و لحظات معین ترغیب میکنند. مردم و عموم سهامداران باید آگاه باشند این ترغیبها برنامهریزی شده است و پس از برآورده شدن منفعتی از پیش تعیین شده، صفهای خرید و فروش فرو میریزد و بجز ترغیبکنندگان و چند نفر دیگر بقیه افراد زیان میکنند؛ لذا بایستی سهامداران از دنبالهروی و اعتماد به ابراز نظرهای سوداگرانه در شبکههای اجتماعی و فرومهای اینترنتی فعال در زمینه خرید و فروش و مشاوره سرمایهگذاری بدون مجوز پرهیز کنند و لذا بهترین راه مقابله با این اقدامات متقلبانه و مجرمانه سودجویان در فضاهای مجازی، پیروی نکردن سهامداران از آنهاست.