معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی«ره» گفت: از مجلس درخواست کردیم که اختصاص ۲۰ درصد از این ۷ هزار میلیاردی که در ردیف ۲۳ مصارف تبصره ۱۴ بودجه آمده است را برای ایجاد اشتغال و پایداری مشاغل محرومین تصویب کنند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فراهم نبودن اشتغال و معضل بیکاری تعداد زیادی از جوانان تحصیلکرده کشور را در شرایط اقتصادی پیش رو با مشکلات بسیاری روبرو کرده است.
کمیته امداد به عنوان یکی از نهادهای حمایتی از افراد قشر ضعیف جامعه اقدامات خوبی در جهت ایجاد اشتغال و حمایت از کارآفرینان خلاق و با استعداد انجام داده است.
حجت الله عبدالملکی معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی "ره" در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری دانشجو که در سالن جلسات این خبرگزاری برگزار شد، فعالیتهای کمیته امداد در جهت ایجاد اشتغال را تشریح کرده است.
تشریح راهبردهای توسعه اشتغال مددجویان کمیته امداد
عبدالملکی گفت: ما در حوزه اشتغال کمیته امداد در حال حاضر سه راهبرد اساسی را برای توسعه اشتغال دنبال میکنیم و راهبرد اول پیگیری اصلاح فضای کسب و کار، راهبرد دوم توسعه همکاری فعالان کسب و کار و راهبرد سوم توسعه زنجیرههای ارزش ویژه و منتخب در راهبرد اول که در واقع بهبود فضای کسب و کار است را شامل میشود.
وی افزود: حرفمان این است که یک سوم ایجاد اشتغال کشور توسط کمیته امداد صورت میگیرد و ورود به عرصه فضای کسب و کار و تلاش برای بهبود آن هم یک حق برای کمیته امداد و هم تکلیف است و این در حالی است که امواجی که در سطح کلان اقتصاد کشور ایجاد میشود به طرحهای امدادی نیز آسیب میزند و ما باید به عنوان وکیل محرومین و وکیل مدافع طرحهای خرد کشور ورود و اعتراض کنیم و درخواست ساماندهی کنیم.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی "ره" افزود: نوسانات ارزی بحث تورم بحث مشکلات دیگری است که در فضای کسب و کار القا میشود و به کسب و کارهای امدادی هم آسیب میزند و البته به کسب و کارهای دیگر هم آسیب میزند و خوشبختانه میزان آسیبی که به کسب و کار امدادی وارد میشود کمتر است و درخواست ما از دولت این است که سیاستهای ارزی خود را اصلاح کند.
عبدالملکی گفت: توسعه همکاری فعالان کسب و کار جزو دغدغههای کمیته امداد است تا بتوانیم از بار سنگین اشتغال محرومین بکاهیم برای این جامعه وسیع ک ایجاد اشتغال برای آنها کار سختتری است و ما منابعی که خودمان داریم ام از پول و نیروی انسانی کفاف ایجاد اشتغال برای قشر ضعیف را نمیدهد و بخاطر همین از در راهبرد دوم از فعالان فضای کسب و کار کمک میگیریم و این فعالان، کارافرینان حرفهای، خیرین کارآفرین جهادگران کارافرین موسسات مشاوره شغلی موسسات آموزش کسب و کار پارکهای علم و فناوری تشکلهای مردمی هستند.
وی ادامه داد: برخی از این تشکلها مردمی و شامل NGOها و سازمانهای مردم نهاد ثبت شده و بخشی هم ثبت شده نیستند و در قالب گروههای جهادی هستند و با یک هویتی مشخصی دارند و برخی از آنها هم مراکز نیکوکاری هستند و در جهت ایجاد اشتغال برای مددجویان تحت پوشش کمیته امداد تلاش میکنند.
راه اندازی ۵۰۰ مرکز نیکوکاری تحت نظارت کمیته امداد
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی "ره" تصریح کرد: راه اندازی ۵۰۰ مرکز نیکوکاری تحت نظارت کمیته امداد از جمله اهدافی است که در راستای توسعه اشتغال مددجویان دنبال میکنیم و این موضوع را چند سال است پیگیری میکنیم و مراکز نیکوکاری تشکلهای مردمی هستند که از کمیته امداد بعد اینکه احراز صلاحیت میشوند مجوز میگیرند و منابع را عمدتا خودشان تامین میکنند و البته کمیته امداد هم در هم افزایی این مجموعهها همکاری میکند.
عبدالملکی اضافه کرد: برای توسعه صندوق اشتغال کمیته امداد حداقل دو سه هزار میلیارد ضمانت نامه صادر کردیم و برای مددجویان تحت پوششی که مشکلات حاد دارند هم همچنان در حال تلاش و رایزنی با دولت هستیم تا در این راستا نظرشان را جلب کنیم.
وی خاطرنشان کرد: به طور کلی در سالهای اخیر یعنی از سال ۹۶ به بعد دائما تقاضا برای قرار گرفتن تحت حمایت کمیته امداد بیشتر شد و ما پس از تشخیص نیاز افراد مراجعه کننده و انجام تحقیقات مورد نیاز، تنها میتوانیم تعدادی را تحت حمایت قرار دهیم و البته همه افراد در صورت تشخیص تحت حمایت برنامه اشتغال قرار میگیرند و این به این مفهوم است که همه نیازمندانی که مراجعه میکنند از برنامه اشتغال امداد میتوانند بهرهمند شوند.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی "ره" گفت: بخش زیادی از افرادی که متقاضی حمایت به معنای دریافت مستمری هستند به خاطر محدودیت منابع مالی پشت نوبت قرا رمیگیرند و طی دو سال گذشته یک میلیون و صد هزار خانواده تقریبا به خانواده تحت حمایت کمیته امداد اضافه شده و البته تعدادی هم به دلیل توانمند شدن از این چرخه خارج شدند.
توانمندی ۲۰۰ هزار خانواده و خروج از چرخه حمایت امداد
عبدالملکی اضافه کرد: سال گذشته بیش از ۲۰۰ هزار خانواده به واسطه اشتغال از حمایت امداد خارج شدند و با توجه به افزایش مشکلات اقتصادی در سال ۹۹ تقاضای برخی از خانوادهها برای دریافت حمایت و مستمری ماهیانه افزایش پیدا کرده و کمیته امداد در صدد دریافت بودجه مورد نیاز از سازمان برنامه و بودجه و نهادهای متولی تا بتواند تعداد بیشتری از مراجعان نیازمند خود را تحت حمایت قرار بدهد.
وی تصریح کرد: افرادی که برای امر اشتغال تحت حمایت کمیته امداد هستند بین ۳ تا ۵ سال در هر اشتغالی زیر حمایت این مجموعه باقی میمانند و نظارت کمیته هم بر این افراد و کاری که انجام میدهند، مستمر است و کارشناسان فنی اشتغال، کارشناسان آموزش دیده خبره و مسلط به این جریانات هستند و حداقل در سال اول هر سه ماه یک بار در سالهای بعد شش ماه یک بار سرکشی میکنند و با وجود اینکه برخی از مددجویان دریافت کننده تسهیلات اشتغال در مناطق روستایی و صعب العبور هستند همکاران ما سرکشی میکنند و به اموراتشان رسیدگی کرده و در صورت نیاز مشاوره میدهند و اگر نیاز به کمک باشد، در حد امکانات کمیته امداد در اختیارشان میگذارند.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی "ره" یادآور شد: در سال جاری حدود ۷۰۰ هزار طرح ایجاد اشتغال داریم و براساس ارزیابی که انجام شد حدود سه درصد افراد تحت پوشش مشاغل ایجاد شده کمیته امداد، در شرایط اقتصادی پیش آمده آسیب دیدند و البته اغلب مشاغل ایجاد شده توسط کمیته امداد ضد کرونا هستند.
عبدالملکی تاکید کرد: بسیاری از مشاغل ایجاد شده توسط کمیته امداد در روستاها هستند و در جریان کرونا بخش کشاورزی نه تنها آسیب ندیده است بلکه حتی افزایش تولید و صادرات کشاورزی را هم شاهد بودیم و اغلب طرحهای اشتغال روستایی مشاغل و طرحهای خانگی هستند و احتیاجی به اینکه از خانه خارج شوند ندارد و بهه همین دلیل آسیب کمتری را دیدند و کارشان را جلو بردند و بیشتر در مسئله فروش مشکل داشتند.
وی گفت: ۳ درصدی که در دوران شیوع کرونا آسیب دیدند مشاغلی هستند که به جهت رکودی که کرونا بر کل اقتصاد جامعه ایجاد کرده است مورد آسیب واقع شدند و به هر حال این رکود باعث میشود تقاضا برای بخشهای مختلف کاهش پیدا کند و صنایع دستی و بعضی گردشگری حدود سه درصد آسیب دیدند و ما هم اقداماتی را در راستای کاهش این آسیب انجام دادیم.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی "ره" اضافه کرد: اقدام نخست ما این است که برای پرداخت اقساط وام این افراد به آنها مهلت دادیم و بخش زیادی از وامها را امهال کردیم و به همه استانها بخش نامه کردیم که در صورتی که مشاغل احتیاج به تسهیلات تکمیلی دارند به صورت قرض الحسنه در اختیارشان قرار داده شود و اگر میخواهند تسهیلات سرمایه در گردش اگر به آنها بدهند محدودیتی برای آنها قرار ندادیم.
عبدالملکی گفت: کار سوم کمیته امداد این است که با مدیریت شرکت صنعت آفرینان امداد که از مجموعههای تحت نظارت کمیته امداد است و وظیفهاش خرید فروش و صنایع دستی از مددجویان است را موظف کردیم که صنایع دستی غیر از فرش صنایع دستی هم هر مقداری که احیانا مددجویان ما نتوانستند بفروشند را از آنها خریداری کند و با این کار تقریبا مشکل عدم فروش واحدها را حل کردیم و به میزان صددرصد نه، ولی شاید ۷۰ درصد مشکل فوق را حل کردیم.
وی اضافه کرد: کار چهارم در راستای حمایت از مشاغل آسیب دیده از کرونای مددجویان کمیته امداد مشاورههایی هست که همکاران کارشناسان فنی اشتغال به کارافرینان کمیته امداد میدهند و این مشاورهها خیلی مهم هستند و در اوج کرونا هم حتی امکان موفقیت در کسب و کار وجود دارد و برای شاهد مثال عینی هم میتوان اقتصاد چین را مثال زد که وجود این که کرونا از اونجا شروع شده است، رشد اقتصادی مثبت داشته و صادراتش به دنیا افزایش پیدا کرده است و در واقع اگر مشاوره درست و مدیریت درست باشد مشاوره در سطح گسترده اتفاق بیفتد واحدها میتوانند به فعالیت خودشان ادامه بدهند.
ایجاد ۱۱۰ هزار فرصت شغلی در سال ۹۹ تا کنون
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی "ره" افزود: ما نگران این بودیم ۹۹ برای ما سال بد و تلخی در اشتغال باشد، اما سال پررونقی برای اشتغال امداد بود و هدفگذاری ۲۰۰ هزار فرصت شغلی را برای امسال داریم و امیدواریم بتوانیم این ۲۰۰ هزار فرصت شغلی را ایجاد کنیم و با توجه به کرونا همه آنها را محقق کنیم.
عبدالملکی گفت: ۱۱۰ هزار شغل مستقیم تا کنون ایجاد شده و همه مشاغل ایجاد شده به صورت آنلاین تحت کنترل و نظارت سامانه است و تحت رصد هستند و کد ملی افراد و کسب و کارشان ثبت و مشخص است و همکاران ما هر زمان که هر کدام از این مشاغل راکد شود جلوی آن تیک راکد میزنند و از آمار حذف میشود.
وی همچنین افزود: در حاشیه شغلهای مستقیم مشاغل امداد مشاغل غیرمستقیمی هم وجود دارد و ۴۰ درصد مشاغل مستقیم بوده و مشاغل غیرمستقیم را هم که حساب کنیم ۱۵۰ هزار شغل در کمیته امداد مستقیم و غیرمستقیم ایجاد شده است و ما مشاغل غیرمستقیم را گزارش نمیکنیم و این برآوردهای وزارت کار است و دفتر سیاست گذاری وزارت کار این فرمول را برای ما تولید کرده است که هر شغل مستقیم کمیته امداد ۴ دهم شغل غیرمستقیم ایجاد میکند، ولی چون آن مشاغل را رصد نمیکنیم جزو آمار خودمان مطرح نمیکنیم و امار ما ۱۱۰ هزار شغل است که با توجه به اینکه بخش عمده فعالیت ما در سه چهار ماه آخر است امید زیادی داریم تمام فرصتهای شغلی مطرح شده محقق شود و علت اینکه در ماههای اخر اتفاق میافتد این است که تا اعتبارات ابلاغ شود اول باید مجلس بودجه را به دولت ابلاغ کند.
افزایش بودجه کمیته امداد در انتظار مصوبه مجلس!
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد گفت: بودجه امسال رقم ۶ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است و علی رغم رشد بودجه تعیین شده برای سال آینده باید بگویم که این رشد حداقلی کفایت نمیکند و به طور میانگین به ازای هر اشتغال تسهیلاتی که در سال جاری تا کنون استفاده کردهایم ۲۷ میلیون تومان بوده و پیش بینی ما این است که در سال ۱۴۰۰ میانگین فوق به ۶۰ میلیون تومان به ازای هر شغل برسد و این افزایش نیازمندی به خاطر تورم شدیدی است که اتفاق افتاده است و برای اینکه همین تعداد فعلی شغل ایجاد کنیم افزایش ۲۷، ۲۸ درصدی کفایت نمیکند.
عبدالملکی خاطرنشان کرد: نکته دوم این است که منابع قرض الحسنهای که داریم سالانه ۳۰، ۴۰ درصد نقدینگی آنها افزایش مییابد و به همین میزان قرض الحسنه شبکه بانکی افزایش پیدا میکند و درخواستمان این بود که ده هزار میلیارد از محل تبصره ۱۶ برای کمیته امداد در نظر گرفته شود و در حال حاضر ۶ هزار و ۱۰۰ میلیارد در نظر گرفتند و ما از کمیسیون برنامه و بودجه و اقتصادی مجلس درخواست کردیم که این اصلاح را انجام دهند و البته منابعش برای دولت موجود است و هزینهای برای دولت ندارد به خاطر اینکه از منابع داخلی بانکها پرداخت میشود و تنها دولت باید قانونش را ابلاغ کند.
وی تاکید کرد: ردیف ۲۳ جدول مصارف هدفمندی یارانهها در تبصره ۱۴ بودجه و تبصره ۱۴ در واقع تعیین میکند که منابع هدفمندی یارانهها از کجا تامین و هزینه میشود و در واقع ردیف ۲۳ میگوید ۷ هزار میلیارد برای افزایش اشتغال و تولید و بعضی موارد دیگر براساس بند الف تبصره ۱۸ هزینه خواهد شد و بند الف میگوید که دولت میتواند با همکاری دستگاههای اجرایی برنامههایی را تنظیم کند.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد گفت: برای ایجاد اشتغال، برای پایدارسازی مشاغل برای تثبیت مشاغل در شرایط کرونا و موارد دیگر میتواند این مبلغ را هزینه کند وعددی که در تبصره ۱۴ ردیف ۲۳ مصارف در نظر گرفته شده ۷ هزار میلیارد است که میشود هزینه کرد ما در سال ۹۹ از همین بخش ده هزار میلیارد بود و البته تا کنون چیزی نتوانستیم بگیریم و با وجود اینکه برنامه مان را به تایید وزارت کار رساندیم و برای سازمان برنامه و بودجه ارسال کردیم، اخیرا در مذاکرهای که با معاونان نوبخت داشتیم پذیرفتند از محل سهمی اختصاص دهند، ولی تاا کنون پرداخت نکردند.
عبدالملکی افزود: از مجلس درخواست کردیم که اختصاص ۲۰ درصد از این ۷ هزار میلیاردی که در ردیف ۲۳ مصارف تبصره ۱۴ بودجه آمده است را برای ایجاد اشتغال و پایداری مشاغل محرومین تصویب کنند و در اختیار کمیته امداد و سازمان بهزیستی به عنوان نهادهای حمایتی اصلی برای محرومین و نیازمندان قرار بگیرند و اگر این اتفاق بیفتد اعتبارات ما ۱۴۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا میکند و امیدواریم مجلس این کار انجام بدهد و در متن قانون بیاورد.