آیین بزرگداشت شهید سلیمانی، امروز، ۱۰ دی ماه، با حضور اساتید دانشگاه شهید باهنر و امام جمعه کرمان در دانشگاه فرهنگیان کرمان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، آیین بزرگداشت شهید قاسم سلیمانی امرو، ۱۰ دی ماه در دانشگاه فرهنگیان کرمان به همراه برپایی نشست تخصصی با محوریت بررسی آموزههای تربیتی مکتب سردار سلیمانی برگزار شد.
اعضای این نشست، آیتالله علیدادی سلیمانی، امام جمعه و نماینده، ولی فقیه در استان کرمان، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، حسین خنیفر، استاد تمام دانشگاه تهران و ریاست دانشگاه فرهنگیان کشور، عباسعلی رستمی نسب، استاد تمام دانشگاه شهید باهنر کرمان بودند.
در ابتدای شروع مراسم خنیفر، رئیس کل دانشگاه فرهنگیان کشور به ستایش ویژگیهای شخصیتی شهید سلیمانی پرداخت و گفت: انسانهایی که برای خود قائل به آرمان باشند، اندیشههای بزرگی دارند؛ ظاهرشان آرام است، ولی باطنشان طوفانیست. اولین ویژگی این افراد وفاداری به آرمان هاست، دومین ویژگی مرگ آگاهی، سومین رویکرد انسانهای معتقد به آرمان ذلت ناپذیری در جزئیترین مسائل تا بزرگترین آن و آخرین آن تولدی دوباره است. به همین خاطر است که تولد طبیعی آنها با آمدن به دنیای خاکی رقم میخورد، اما وقتی خروج از وابستگی برایشان رقم میخورد به تولدی دوباره میرسند. حرص و طمع و ماندگاری در وجودشان نیست؛ با تواضع راه میروند و نسبت به چیزهیی که خداوند برایشان حرام کرده، چشم میپوشند.
خنفیر ادامه داد: این افراد گوهری کمیابند. بهشت جایی است که دو چیز: گناه و حرف لغو نیست. مجالس یادکرد شهدا همانند بهشت است. هر فراز از زندگی شهید سلیمانی الگوست. از تعامل با مسئولین و هم رزمانش گرفته تا مردم عادی و کودکان همه درس نامه است. ما اگر به زندگی سپهبد سلیمانی نگاه کنیم این نکات را خواهیم دید. شهید مظلومانه زیست، اما ظالم کوب قرن ۲۱ شد. به معنای کلی با دنیای غریب، فریب بود. مانند مقام معظم رهبری و سید حسن نصرالله برای کافرین دشمنی صادق بود. در دنیای وارونه سیاست، سیاحت نکرد و فراخطوط فکر میکرد. در مسیر دین به مرحله یقین رسیده بود و با تمام وجود در اطاعات از پرورگار مقید بود.
در ادامه، میزگرد این برنامه با مدیریت علمی احمد یوسف زاده، نویسنده آن ۲۳ نفر و حضور عباسعلی رستمی، استاد تمام دانشگاه شهید باهنر کرمان، آیت الله علیدادی امام جمعه و خنیفر، ریاست دانشگاه فرهنگیان کشور آغاز شد.
یوسف زاده در ابتدا با ستایش شهید سلیمانی گفت: تولید محتواهای احساسی خوب است، ولی مهم این است که ما سردار سلیمانی را به عنوان شخصیتی جامع الابعاد بررسی کنیم و این شخصیت فرهیخته را به عنوان الگویی به قشر جوان معرفی کنیم. بی مقدمه به سراغ میزگرد برویم. سوالاتی که در ابتدا از علیدادی، امام جمعه و نماینده، ولی فقیه در کرمان میپرسیم در خصوص ایدئولوژی مکتب شیعه و تاثیر آن بر رفتار و منش سردار سلیمانی است.
علیدادی: شهید سلیمانی از هیچ حکم الهی عبور نکرد
آیت الله علیدادی در جواب گفت: انسانها دو دسته اند؛ یا موثرند یا تاثیرپذیر. ما در هر محفلی که باشیم یا تاثیر میپذیریم یا تاثیر میگذاریم. وقتی انسان با دیگران مواجه میشوند، آن دسته از افراد که از لحاظ روحی طبیعیتر است، موثرتر است و آن کسی که ضعیف است تاثیرپذیر است. تاثیر گذاری هر فرد به اندازه وسعت روح آن، اعتقادات، اندیشه ها، رویکرد و عملکردش است. هرچه اعتقادات قوی تر، روح انسانی وسیع تر، اندیشهها ژرفتر و تاثیر آدمی بیشتر. اینکه خیلیها از شهید عزیز ما خاطره دارند و از او تاثیر پذیرفتند چه در حیات و چه بعد از شهادت، به اعتقادات، روحیه بلند و انگیرههای قوی شهید سلیمانی برمی گردد.
علیدادی اظهار کرد: شهید سلیمانی وظیفه خود را در مکتب اهل بیت و اجرایی کردن احکام اسلامی با تمام وجود میدید و تلاش میکرد از کوچکترین حکم شرعی عبور نکرده و با اعتقاد عمیق و چهل سال مبارزه، وسعت تاثیرش در جغرافیای جبهه مقاومت را جدی نشان داد. او تبدیل به شخصیتی تاثیر گذار شد و اثر این این روحیه شهید نه تنها در حیات او بلکه در زمان شهادتش هم نمایان است. اعتقاد عمیق این مرد الهی و مجاهد فی سبیل الله به قدری ریشه داشت که روزی به من گفت «من آنچه در جبهه مقاومت میبینیم؛ اشک یتیم، آه مظلوم و آه مادری است که فرزندش را بی رحمانه از دست میدهد! این کار، عرصه را برای من تنگ کرده و هر لحظه از خدا میخواهم زودتر از دنیا بروم تا این صحنهها را نبینم.»
روایت حقی که شهید به گردن ما دارد
عباسعلی رستمی نسب، استاد تمام دانشگاه شهید باهنر کرمان در خصوص به کارگیری اصطلاح مکتب علم آموز شهید سلیمانی گفت: روز شهادت سپهبد سلیمانی، با خودم گفتم که سردار چه حقی بر گردن من داری؟ دنبال این بودم که چطور میتوانم سردار سلیمانی را بیشتر بشناسم. شخصیتی که در او رازهای بزرگی نهفته و سالهای زیادی برای شناسایی این لازم است. تمام سخنرانیهای داخلی و خارجی را جمع کردم. یک ماه این کار من طول کشید و در مجموع ۱۲۲ عنوان پژوهش در خصوص او شناسایی کردم که اگر روی آن کار کنیم شاید صرفا، ذرهای از شخصیت حاج قاسم را نشان بدهیم. برای همین تصمیم گرفتم با تاثیر مکتب و مدرسه درس آموز شهید سلیمانی کار خودم انجام بدم.
رستمی افزود: جامعهای را انتخاب کردم که نماد مردم سراسر جهان باشد؛ مخصوصا مردم ایران. این جامعه از ۷ منبع تشکیل میشود: اولین منبع من برای شناخت مکتب خانواده شهید بود. دومین منبع عالمان و فرماندهان درجه بالا بود. سومین منبع، وصیت نامه شهید. چهارمین منبع، فرماندهان و همرزمان لشگر ثارالله؛ و به ترتیب توده مردم، رسانهها و آثار بعد از شهادت ایشان بود. هر کدام را جداگانه مطالعه کردم و بر اساس آن تعریغی از مکتب ارائه دادم. رهبری در آخرین ارتباط با سردار به او گفت «تو شهید میشوی.» در تعریف مدرسه درس آموز حاج قاسم باید به این نکته توجه کنیم که چه درسهایی به دیگران بیاموزیم که حاج قاسم بشوند. درس دشمن شناسی، مبارزه، خطرپذیری همراه با تدبیر تا مرز نابودی و تخریب دشمن، پرهیز از ریا و مجاهده با نفس، ولایتمداری و حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران و چگونگی نبرد آگاهانه با دشمن و... را در نتیجه گیری کلان از سخنرانیهای حاج قاسم دریافت کردم که هر کدام سرفصلی اساسی برای تبیین است.
خنیفر، رئیس کل دانشگاه فرهنگیان کشور در خصوص ارمغان نظام فکری حاج قاسم سلیمانی برای جامعه ایرانی گفت: شهادت بر خلاف مرگ نوعی بقاست و حل شدن در یک سرچشمه ابدی؛ همسایگی با یک هستی مطلق و مرگی جاوید. پیامبر شریفترین مرگ دنیا را شهادت میداند. از دیگر معانی شهید بحث حضور و دیدن است. آیات و روایات بسیاری در این زمینه داریم. جان از کالبد شهید سلیمانی خروج کرد، اما به ملکوت عروج کرد. او میلیونها برابر زمان حیاتش زنده و امروز در پهنای فضای جهانی شهید شناخته شده است. سلیمانی یک ژنرال آینده نگر، یک بسیجی باهوش و انسانی فرا زمان بود. رسانههای غربی و حتی فراریان نظام شاهنشاهی به ستایش او میپردازند. فرماندهای کم حرف که با صدایی بلند میاندیشید. کسی که تمام زندگی اش بی بدیل بود، چون با برنامه بود و کارنامه داشت.
نماینده، ولی فقیه در کرمان در خصوص تربیت خانوادگی شهید سلیمانی گفت: انسان وقتی خدا ترس باشد، طاهر و پاک هم میشود. برادر شهید نقل میکند «یک روز از مدرسه به خانه آمدیم و برادرم، شهید سلیمانی از مادرم خواست که به ما دو نفر در ظرف مشترک غذا ندهد. من احساس کردم شاید دیدگاه او بر این است که من به حقش تجاوز میکنم. وقتی که مادر غذای ما را جدا کرد، شهید سلیمانی بخشی از غذایش را برداشت و به بچههایی که غذا نداشتند، داد. یا اینکه دفترها و مدادهایش را بین بچههای فقیر کلاس تقسیم میکرد.»
شخصیت کاریزماتیک سپهبد سلیمانی
خنیفر نیز در خصوص خصلتهای شهید سلیمانی گفت: شهید از چند خصلت بری بود: غیبت، بدقولی، جاه طلبی و غرور. ویژگیهای مدیریتی داشت. گاه یک نفر در یک کشور یا یک رزمگاه میتواند ملتی را ناجی باشد. نکته دیگر اینکه چیزی تحت عنوان غلبه بر محدودیتها و کار در بن بست را به نمایش گذاشت. شهید بزرگوار، آرامش در بحران داشت و لبخند میزد و این نشان زمان آگاهی اوست. نیایشگاهی متحرک بود و در همه حال، بحثهای شرعی را رعایت میکرد. حفظ آرمان از دیگر ویژگی هایش بود. در سیل، جبهه، خیابان و نماز جمعه خوی ایشان، مردم یاری و مردم داری بود. ما باید در دانشگاه فرهنگیان به این مسائل بپزداریم. این اندیشها را به دانش آموزان منتقل کنیم تا نسلی پیش رو به وجود بیاوریم.
رستمی نسب به بیان خاطراتی در ارتباط با سید شهیدان محور مقاومت پرداخت. وی گفت: به نظر من امدادهای غیبی از خلوصی که انسانها دارند، بهره میگیرد. بارها در شرایط سخت، امدادهای غیبی به کمک او آمدند. حرفهای آخر او بیانگر این است. شهید خیلی حق به گردن ما دارد. نه اینکه او نیاز دارد، از این منظر که او دنبال حاکمیت تفکر اهل بیت به زندگی انسانها بود. این در حالی است که در کشور ایتالیا، تیمی پیدا شدند و تمام شهرهای بزرگ را با عکسهای شهید سلیمانی مزین کرده و او را فردی مستقل معرفی کردند. عظمت او در جهان مطرح شده و برای اینکه ما مکتب وی را بشناسیم باید به بررسی ابعاد زندگی او بپردازیم.
این استاد دانشگاه شهید باهنر تاکید کرد: شاخصههای این مکتب عبارت است از: اعتقاد به خد، ولایتمداری، دفاع از ارزشهای انقلاب، مبارزه با استکبار جهانی، تربیت با خودسازی، جهاد با نفس جهت ایفای حقوق انسانی و مبارزه مداوم تا رسیدن به پیروزی یا شهادت و رسیدن به رضایت پروردگار. ویژگیهایی که ضد آن در استکبار دیده میشود. سردار خانهای داشت که آن را به حسینیه تبدیل کرد. در یک خانواده زاهد به دنیا آمد و واجبات را انجام میداد و اهل ذکر و نیایش بود؛ مردم آزاد دنیا به شهادت او افتخار میکنند.
یوسف زاده با ذکر خاطراتی از شهید سلیمانی به ستایش توضع شهید سلیمانی در رابطه با افراد پرداخت.
علیدادی درباره محور مقاومت و تاثیرات او به مردم در نسلهای بعدی گفت: فکر میکنم، شهادت سلیمانی مصداق آیات متعددی از قرآن کریم است. در همان عراق با عظمت تشییع میشود. آیاتی که در قرآن است و میگوید خداوند بدون حساب به بعضیها پاداش میدهد. تشییع با عظمت او یعنی رزق و روزی بدون حساب. در آیهای دیگر خداوند میفرماید که بعضیها را من محبوب میکنم و محبتشان را در دلها قرار میدهم. در اربعین امسال عکس شهید از بصره نجف سامرا تا کربلا توسط افراد حمل میشد. خداوند اسم بعضیها را بزرگ میکند.
در پایان پوستر دومین آیین ملی بزرگداشت شهید قاسم سلیمانی برای سال آینده رونمایی شد.