فعالان دانشجویی با اشاره به نقش تاثیرگذار آیت الله مصباح یزدی عضو مجلس خبرگان رهبری در تداوم انقلاب اسلامی از تلاشهای این عالم مجاهد و وارسته در گسترش مبانی اسلامی در داخل و خارج از کشور به نیکی یاد کردند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در آستانه سالروز شهادت مالک اشتر انقلاب سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه، حضرت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی از عماران انقلاب و یار و یاور دیرین رهبر معظم انقلاب نیز پس از چند روز بستری شدن در بیمارستان خاتم الانبیاء (ص) تهران سرانجام روز گذشته دار فانی را وداع گفت. این عالم ربانی، مجاهد نستوه و انقلابی سالها تمام توان خود را در خدمت به اسلام و انقلاب به کار بست به گونهای که به خوبی توانست خلاء بزرگانی همچون شهید مطهری و علامه طباطبائی را پر کند. «خبرگزاری دانشجو» در پی ارتحال آیت الله مصباح عضو فقید مجلس خبرگان رهبری به منظور بررسی نقش این عالم مجاهد و نستوه در پیشبرد آرمانهای انقلاب با مقصود درودی دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور و توحید تقی زاده دبیر کل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان به گفتگو پرداخته که در ادامه این گفتگو را میخوانید:
نقش آیت الله مصباح یزدی در پیشبرد آرمان های انقلاب را چگونه ارزیابی می کنید؟
درودی: از علم و بصیرت سیاسی به عنوان دو مولفه برتر و روشن آیت الله مصباح یزدی می توان یاد کرد. آیت الله مصباح از نظر علمی از شاگردان آیت الله بهجت و علامه طباطبایی بود و این یکی از افتخارات ماست که رهبر معظم انقلاب فرمودند که اگر امروز شهید مطهریها نیستند میتوانیم از علامه مصباحها استفاده کنیم در واقع علامه مصباح کسی بود که میتوانست علم را همان طور که هست در اختیار ما قرار دهد.
آیتالله مصباح دارای تالیفات و آثار متعددی در زمینههای مختلف مخصوصاً فلسفه اسلامی، الهیات، اخلاق و عقاید بوده و یکی از بهترین مطالبه کنندگان و نقادان علوم انسانی به شمار میرود؛ از این رو می توان آیت الله مصباح را پایه گذار علوم انسانی اسلامی دانست، چون حرف متقنی در علوم انسانی داشت.
آیت الله مصباح با تاسیس طرح ولایت به شاگردپروری در بین دانشجویان پرداخت نیاز امروز کشور ما این است که نظرات دین در علوم انسانی بیان شود و بسیاری از اندیشمندان هم تمایل دارند که نظر دین را در علوم انسانی بدانند با این وجود یکی از بهترین کسانی که این کار را انجام داد و حرفی برای گفتن داشت آیتالله مصباح بود اگر چه دشمن با راه انداختن جنگ روانی تلاش میکرد تا این اتفاق مغفول بماند.
آیتالله مصباح با جهاد علمی به شاگرد پروری در حوزههای علمیه و دانشگاهها پرداخت. در واقع او با توجه به شناخت خوبی که از حوزههای علمیه داشت نقاط ضعف حوزهها را شناسایی و در راستای رفع آنها تلاش کرد و بعد از آن هم در سطح دانشگاهها به شاگرد پروری پرداخت به گونهای که طرح ولایت ایشان یکی از بهترین طرحهایی است که در چند سال اخیر در سطح دانشگاهها اجرا شده و اگر از دانشجویانی هم که در این دوره شرکت کرده اند پرس و جو کنیم آنها نه تنها خود را مدیون آیت الله مصباح می دانند بلکه میزان رضایت شان از این طرح و مباحثی که در آن مطرح می شود، بسیار بالاست.
تقیزاده:ارتحال عالم برجسته آیتالله مصباح یزدی برای ملت ایران خبر ناگواری بود. ما پیش از انقلاب شاهد مجاهدتهای آیتالله مصباح بودیم و پس از انقلاب نیز مجاهدتهای شان پررنگتر شد به گونهای که فعالیتهای علمی شان در فضای نخبگان و به ویژه در بین دانشجویان خیلی چشمگیر و تاثیرگذار بود.
علامه مصباح از پایههای تداوم انقلاب اسلامی همانطور که میدانیم آیتالله مصباح از شاگردان برجسته امام خمینی و آیت الله بهجت و از یاران دیرین رهبر معظم انقلاب بودند. بدیهی است که ایشان نقش موثری در گسترش مبانی اسلامی در داخل و خارج از کشور داشت. همچنین فعالیتهای علمی و نظری و ارتباط نزدیک این عالم وارسته با قشر دانشجو غیر قابل انکار است به گونهای که بسیاری از کسانی که در حال حاضر در فضای سیاسی، معنوی و انقلابی کشور فعالیت میکنند خود را مدیون کار فکری آیتالله مصباح یزدی مخصوصاً در دهه ۷۰ به بعد میدانند.
روحیه آیت الله مصباح در تبعیت از ولایت قابل تحسین است آیتالله مصباح شخصیتی بود که بعد از ترور مغزهای متفکر انقلاب اسلامی به دست منافقین توانست در یک فضای غبار آلود و گرگ و میش با روحیه ولایتپذیری و توانمندی علمی خود جای این عزیزان را پر کند. در واقع آیتالله مصباح نظریهپردازی بود که توانست انقلاب اسلامی را جهت دهی نمایند با این وجود پر کردن جایگاه ایشان از حیث سیاسی و مبانی نظری و فکری کار سخت و دشواری است به هر روی امیدواریم که شاگردانشان بتوانند راهشان را ادامه دهند.
آیتالله مصباح یکی از پایههای تداوم انقلاب اسلامی بود؛ از این رو با توجه به شناخت دشمن، ایشان سالها مورد هجمه و سمپاشی دشمنان قرار داشت تا بتوانند شخصیت این عالم ربانی را تخریب کنند، اما این امر هیچ وقت محقق نشد.
نقش آیت الله مصباح یزدی را در مقابله با انحرافات و فتنه چگونه ارزیابی می کنید؟ درودی: شخصیت علمی آیت الله مصباح یزدی در برهههایی به خوبی نمایان شد مثلاً در دهه هفتاد با توجه به شبهه پراکنیهایی که در سطح جامعه صورت میگرفت ایشان به میدان آمد و تلاش کرد تا به شبهات پاسخ دهد همچنین بعد از انقلاب در مناظره با احزاب کمونیست و کسانی که نسبت به انقلاب مخالف و معاند بودند حضور یافت و در برههای نیز در خطبههای نماز جمعه روشنگریهای علمی خوبی را از او شاهد بودیم با این وجود میتوان گفت ویژگی اصلی آیتالله مصباح همین روشنگریهایی بود که در سطح علمی و سیاسی به منصه ظهور رسید.
بصیرت سیاسی آیت الله مصباح را حتی پیش از انقلاب و در مبارزه با رژیم طاغوت شاهد بودیم به گونهای که ایشان بارها به دلیل برگزاری جلسات و مباحث در خصوص ولایت و نوع حکومت اسلامی و تئوریزه کردن حکومت اسلامی از سوی رژیم طاغوت مورد پیگرد قرار گرفت.
از جمله فعالیتهای آیتالله مصباح یزدی علیه رژیم طاغوت میتوان به ایراد سلسله سخنرانیهای حکومت اسلامی در کتابخانه مسجد ایرانشهر تهران، مشارکت در تهیه نامهها و اعلامیهها در محکومیت رژیم شاه و حمایت از امام و چاپ مخفیانه اعلامیه و سخنرانی های امام اشاره کرد. بعد از وقوع انقلاب اسلامی نیز هم و غم آیتالله مصباح مقابله با جریانهای انحرافی بود که در راستای تحریف اسلام و انقلاب اسلامی حرکت میکردند. آیت الله مصباح در اوایل انقلاب خطر نفوذ مارکسیست را گوشزد کرد و خود با تدوین کتاب، جزوات و تشکیل کلاسهای نقد مبانی مارکسیسم به مقابله با این جریان پرداخت. او همچنین با پرده برداری از صحبتهای برخی روشنفکران و نقد تز اسلام منهای روحانیت پرده از افکار شوم دشمنان اسلام و انقلاب برداشت.
یکی دیگر از انحرافاتی که آیتالله مصباح با آن به مقابله پرداخت موضوع فتنه ۸۸ بود. آیت الله مصباح در فتنه ۸۸ هم روشنگری را ملاک کار خود قرار داد و به حمایت از ولایت فقیه زمان خود پرداخت.
تقیزاده: این دانشمند فقید در برهههای حساس و به ویژه در فتنهها با ایستادگی، روشنگری، انقلابی گری و ولایتپذیری واقعی که نسبت به رهبرمعظم انقلاب داشت در راستای شکوفایی انقلاب اسلامی گام برداشت.
تبعیت از ولایت یکی از ویژگی های برجسته آیت الله مصباح یزدی است به نظر شما دلیل این ولایت پذیری در شخصیت برجسته و عالمی مانند آیت الله مصباح چیست؟ درودی: آیتالله مصباح از جمله کسانی بودند که خود را در مواقع سخت برای، ولی فقیه و رهبر معظم انقلاب هزینه میکرد و این در حالیست که ما این رویه را در بین مراجع بزرگوار دیگر کمتر شاهد بوده ایم. به گفته آیتالله مصباح برای محفوظ ماندن از فتنه و قرار نگرفتن در مسیر ضلالت و گمراهی باید، ولی فقیه زمان خود را شناخته و با همه توان از او حمایت کنیم و این نشان دهنده این است که آیتالله مصباح چقدر به، ولی فقیه خود اعتقاد داشت.
آیت الله مصباح در جای دیگری گفتند که بدون تردید تبعیت از، ولی فقیه در شرایط غیبت امام زمان بهترین مسیر برای دستیابی به کمال و سعادت و سربلندی در امتحانات و ابتلائات الهی است با این وجود میبینیم که ایشان نفر اولی هستند که به بیانات خود جامعه عمل پوشاندند.
یقینا ملت ایران هیچگاه نقش آیتالله مصباح یزدی در ریل گذاری مبانی تئوری و اقداماتشان برای تداوم انقلاب اسلامی را فراموش نمیکنند. معتقدم تعبیرهای رهبر معظم انقلاب نسبت به آیت الله مصباح تعبیرهایی است که نباید مغفول واقع شوند. رهبر انقلاب آیت الله مصباح را به عنوان یار خود و یک نظریه پرداز و ایده پرداز معرفی کردند و از او بعد از ترورها به عنوان یکی از یاران اصلی انقلاب نام بردند به گونهای که فرمودند درست است که ما یاران انقلاب همچون شهید مطهری و علامه طباطبایی را از دست دادیم؛ اما آیتالله مصباح میتواند جای آنها را پر کند.
تقیزاده: آیتالله مصباح همواره در فتنههای سخت با تبعیت از ولایت پشت سر رهبری ایستاد و ولی فقیه را به عنوان پرچمدار اصلی انقلاب معرفی کرد با این وجود روحیه ایشان در تبعیت از ولایت یک روحیه قابل تحسین است. از طرفی تعبیرهای رهبر معظم انقلاب نسبت به آیت الله مصباح تعبیر هایی است که نباید مغفول واقع شوند. رهبر انقلاب آیت الله مصباح را به عنوان یار خود و یک نظریه پرداز و ایده پرداز معرفی کردند و از او بعد از ترورها به عنوان یکی از یاران اصلی انقلاب نام بردند به گونهای که فرمودند درست است که ما یاران انقلاب همچون شهید مطهری و علامه طباطبایی را از دست دادیم؛ اما آیتالله مصباح می تواند جای آنها را پر کند.