اوضاع نابسامان بهداشت و فساد مالی و اخلاقی در سیستان و بلوچستان بر کسی پوشیده نیست؛ با این حال اقدامی شایسته برای رفع این معضل، صورت نگرفته است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حنانه جانمحمدی؛ * مدتی پیش، خبر دستگیری رئیس و تعدادی از کارمندان دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر، جنجال رسانهای گستردهای را در سطح کشور به وجود آورد. بدون شک نبود عدالت درمانی و سیستم نظارتی در استان سیستان و بلوچستان، دست به دست هم داده تا فضا برای فعالیت سودجویان راحت و بی دردسر شود؛ استانی که بعد از گذشت چندین دهه از پیروزی انقلاب اسلامی هنوز در جایگاه مناسبی از نظر بهداشت قرار نگرفته است.
تزریق بودجه و منابع مالی گسترده برای توسعه هرچه زودتر این استان جنوبی آن هم بدون جایگذاری نهادهای نظارتی، راه را برای جولان افرادی که توان ایستادگی در برابر ارقام هنگفت ندارند را باز کرده و مزید بر علت شده است. واقعیت امر این است که استانی در پهنای سیستان و بلوچستان و با موقعیت استراتژیک مرزی خود، لایق چنین وقایعی نیست و از مسئولین انتظار میرود که در صورت مشاهده مفاسد مالی و اخلاقی دست روی دست نگذاشته و زخمهای دیگری بر پیکره نیمهجان این استان محروم نزنند.
دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر به دلیل برقراری عدالت درمانی و آموزشی در جنوب استان تاسیس شد که در نوع خودش اقدام خوبی بود. دانشجویان جنوبی علوم پزشکی این استان پهناور تا قبل از تاسیس دانشگاه، دچار مشکل متعددی بودند و حالا دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر جمعیت ۲ میلیون نفری را تحت پوشش خود قرار داده است. همه اینها باعث رشد جریانات عمرانی به جهت ساخت خانههای بهداشت و مراکز درمانی در سرزمین بلوچها شد. از سویی عدم بازرسی به موقع ساز و کارهای نظارتی، کمک بزرگی به رشد گلوگاههای فساد و پولپاشیهای بیسابقه در تنگه احد ایران کرده است.
هرچند که این اتفاق صرفا در حوزه درمان رخ نداده و چندی پیش رئیس آبفای روستایی استان به همراه چندی از همکارانش به دلیل اتهامات مالی دستگیر شدند. ناگفته نماند که عدم جرم انگاری پاسخگو نبودن مدیران، بانی اوجگیری جریانات فساد میشود.
فساد؛ خط قرمز جریان دانشجویی
اعضای قرارگاه احمدیروشن بسیج دانشجویی استان سیستان و بلوچستان، با دیدن مفاسد مطرح شده به این قضیه ورود کردند. محمدجواد عمرانی، دبیر این قرارگاه میگوید: مسئله سلامت و درمان چه در استان سیستان و بلوچستان چه در استانهای دیگر، موضوعی کلیدی و مهم بوده و باید مورد سخت گیرانهترین بررسی ها، قرار بگیرد. متاسفانه ساختاری تبعیض آمیز در امر سلامت، باعث شده شاخصهای توسعه درمان در استان سیستان و بلوچستان، در پایینترین حالت ممکن باشد.
عدم بازرسی به موقع ساز و کارهای نظارتی، کمک بزرگی به رشد گلوگاههای فساد و پولپاشیهای بیسابقه در تنگه احد ایران کرده است.
عمرانی ادامه میدهد: در راس دانشگاههای علوم پزشکی استان، افرادی قرار گرفتند که دارای شبهات فساد مالی و اخلاقی هستند؛ اما در این سو، پزشکان و پرستاران زحمات فراوانی را متحمل میشوند. انتشار خبر تلخ خروج چند صد میلیارد از اموال بیت المال دانشگاههای علوم پزشکی در اوج کرونا باعث برانگیختن احساسات عمومی شد. باید تاکید کنم که قرارگاه احمدی روشن در بیان حق و مطالبات مردمی با احدی تعارف ندارد. وقتی که مردم، مدیری را در حال فساد مالی و اخلاقی میبینند؛ در حالی که هیچ واکنشی از سوی مجلس و وزارت بهداشت صورت نمیگیرد، به اعمال حق و عدالت در نظام جمهوری اسلامی، بدبین میشوند. اگر فرض کنیم که تمام شبهات مطرح شده دروغ و تهمت است، اعلام میکنم که چه در تهران و چه در زاهدان، میزبان شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی و هاشمی شهری، نماینده مردم سیستان و بلوچستان برای انجام مناظره هستیم.
دبیر قرارگاه احمدیروشن سیستان و بلوچستان اظهار میکند: بر اساس آمار میدانی، نیمی از بیماران سیستان و بلوچستان در یزد، کرمان و تهران درمان میشوند. شهرستانهای محروم استاهای همجوار، به مراتب وضع بهداشتی بهتری از این استان دارند. علی رغم بودجههای هنگفتی که از سمت دولت به سوی استان سرریز است؛ اما سیستان و بلوچستان، در تمامی شاخصها از دیگر استانها عقبتر است. شهریاری به عنوان رئیس کمیسیون بهداشت و مالکی به عنوان نماینده مردم این استان محروم، باید نسبت به این اتفاقات پاسخگو باشند.
وی میگوید: از روز اولی که مقابل مافیای سوخت، فرماندار سابق هیرمند، شهردار سابق زابل و صید ترال و... در سیستان بلوچستان کنار مردم ایستادیم و مبارزه با فساد را از جریانهای دانشجویی شروع کردیم، میدانستیم مسیر سختی را در پیش داریم. ما بدون سند و مدرک حرفی نزده و نمیزنیم. سبک مطالبه گری نشان میدهد، فساد خط قرمز جنبش دانشجویی است؛ حتی برای یقه بستههایی که بیش از ۱۶ سال ادعای انقلابی گری کرده و با ترورهای دروغین برای خود مسئولیت درست کرده اند.
عمرانی در پایان ادعا میکند: ماهها پیش موضوع فوت ۴ بیمار بر اثر افت اکسیژن در زاهدان مخابره شد. در حالت عادی عدد روی مانیتورینگ مخزن اکسیژن، باید بالای ۹۰ باشد و در حالت هشدار بالای ۷۰، اما در این عکس، عدد ۵۰ را نشان میدهد. این یعنی آنکه با افت اکسیژنی که در مسیر پر پیچ و خم لولههاست، عدد به مراتب کمتر میشود. حالا آن ۴ بیمار را به خاطر بیاورید، عدد فوتیهای اعلام شده دروغ و پرونده سازی بود، عدد فوتیها بیشتر از دهها نفر است. موضوعی که بر اثر مدیریت نادرست مسئولین بیمارستان امیرالمومنین(ع) زاهدان اتفاق افتاده است.
شهریاری: وجود فساد مالی و اخلاقی را رد نمیکنم
برای پیگیری این ماجرا به سراغ حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی رفتیم. شهریاری میگوید: وجود فساد اخلاقی و مالی را در استان سیستان و بلوچستان رد نمیکنم و قطعا یک سری مسائل وجود دارد. اما دستگاه نظارتی مانند سازمان بازرسی، دیوان محاسبات و حتی حراستهای این تشکیلات مسئول رسیدگی به این مسائل هستند.
شهریاری اظهار میکند: مجلس وارد وظایف اجرایی دولت نمیشود؛ مگر اینکه مدارک مستندی را در خصوص اقدامات نامتعارف اعضای علوم پزشکی سیستان و بلوچستان برای ما بفرستند که در این صورت به وزیر منتقل میکنیم و از آنها پاسخ میخواهیم. مطمئن باشید که تمام این مسائل در حال پیگیری است. نمی توانم به مناظره و گفتگو در این خصوص بیایم، اما اقداماتی شده و منتظر نتایج باشید.
رئیس کمیسیون بهداشت میگوید: تجهیزات درمانی این استان کم است، اما یک سری از بیماران به دلیل نبود نیروی متخصص، تمایل دارند برای درمان به استانهای دیگر مراجعه کنند. ما مشکل جدی درباره تامین متخصصین در این استان داریم؛ به همین دلیل قانون عدالت آموزشی را سال ۹۲ تصویب کردیم.
محرومیت درمانی سیستان و بلوچستان بارها از تریبونهای مختلف مطرح شده است. در گزارشهای بعدی به بررسی ابعاد دیگری از این ماجرا میپردازیم.