رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: پیش بینی میشود که کادر درمان، جانبازان شیمیایی و معلولان تا ۲ ماه آینده واکسن کرونا بزنند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مصطفی قانعی رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در وبینار علمی که با موضوع واکسن کرونا و به همت بسیج دانشجویی دانشگاه بقیه الله برگزار شد، گفت: برای تولید انبوه واکسن ۵ سال زمان نیاز است؛ اما تولید واکسن کرونا به دلیل اضطرار ظرف یک سال شروع شده است.
وی با بیان اینکه ما واکسن ایرانی کرونا را تایید کرده ایم و منتظر تایید who نمیمانیم، افزود: هفت واکسن ایرانی مرحله پیش بالینی را طی کرده اند و یک واکسن مشترک هم با کوبا در دست ساخت داریم. همچنین تولید این واکسن در واکسن سازی رازی، پاستور، دانشگاه بقیه الله و چند مجموعه دیگر در دست اقدام است.
قانعی با اشاره به اینکه مسائل فنی در ارتباط با واکسن بر عهده ستاد ملی مقابله با کرونا است و این ستاد تعین میکند که چه واکسنی تزریق شود، با این وجود رهبر معظم انقلاب سیاستهای کلان را در این رابطه تعیین میکنند، افزود: امروز نام ایران در بین کشورهای سازنده واکسن کرونا قرار گرفته و ما در یونیسف به عنوان یک کشور واکسن ساز قلمداد شده ایم.
وی با بیان اینکه قیمت واکسن آکسفورد استرازنکا چهار یورو و فایزر ۱۸ دلار است با این وجود یکی از ملاکهای انتخاب واکسن قیمت آن است، افزود: یکی دیگر از ملاکها برای خرید واکسن اثربخشی آن است که از این حیث اثربخشی واکسن آکسفورد استرازنکا ۹۰ درصد بوده به همین دلیل اکثر پیش خریدها از این واکسن صورت گرفته است.
قانعی با اشاره به اینکه دولتها واکسنها را پیش از اینکه ساخته شوند خریداری کردند، ولی این امکان برای ما فراهم نبود، چون بضاعت آن را نداشتیم، بیان کرد: هفت میلیارد دوز واکسن پیش خریده شده است. با این وجود توزیع ۱۰ درصد از واکسنهای تولیدی به کواکس واگذار شده و ما نیز از کواکس واکسن خریده ایم. قابل ذکر است که با خرید واکسن از کواکس ما خودمان میتوانیم نوع واکسن را تعیین کنیم.
وی تصریح کرد: حساسیت ما نسبت به واکسن کرونا به این دلیل است که واکسنهای موجود بنابر اضطرار ظرف مدت یک سال تولید شده اند و این در حالی است که مراحل تولید واکسن ۵ سال است از طرفی مسئلهای که وجود دارد این است که سازندگان واکسن نه تنها دادههای کارآزمایی بالینی را در اختیار ما قرار نمیدهند؛ بلکه هیچ مسئولیتی را در قبال عوارض واکسن نمیپذیرند با این وجود ما خود باید حواسمان باشد که از چه کشورهایی واکسن میخریم.
وی با بیان اینکه ما در کمیته علمی واکسن کووید ۱۹ سه هفته قبل از بیانات رهبر معظم انقلاب گفتیم که واکسن فایزر را نمیخواهیم، چون هم زنجیره سرد آن را نداشتیم و هم آمریکا میخواست این واکسن را روی جمعیت ما تست کند، تصریح کرد: فرمولاسیون و دمای نگهداری واکسن فایزر پیچیده است. با این وجود آمریکا خود نیز نمیخواهد این واکسن را به همه مردم تزریق کند. از طرفی انگلیس هم از کشورهای مختلف واکسن خریداری کرده است. با این وجود اینطور نیست که کشورها فقط یک واکسن خریداری کنند.
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با تاکید بر اینکه باید واکسنی را انتخاب کنیم که هم کمترین عارضه را داشته باشد و هم ما زنجیره سرد آن را داشته باشیم، گفت: واکسن کرونا از طریق واردات، تولید داخل و از طریق کواکس تامین میشود. البته در حال حاضر تولید واکسن MRNA نیز در دست اقدام است با این وجود ما نباید علیه واکسنهای MRNA تبلیغ کنیم و بگوییم پایه و اساس این واکسن خراب است؛ مسئلهای که در این رابطه وجود دارد این است که ما به آمریکا بی اعتمادیم.
قانعی با بیان اینکه پیش بینی ما این است که واکسیناسیون کارکنان بهداشت درمان، جانبازان شیمایی و معلولین علیه ویروس کرونا تا ۲ ماه آینده شروع شود، افزود: در فصل بهار و در فاز دوم واکسیناسیون نیز افراد بالای ۶۵ سال و کارکنان بانکها واکسینه میشوند. همچنین از مرداد تا آذر ماه کسانی که در مراکز تجمع هستند و بیماری زمینهای دارند و در زمستان عموم مردم واکسن میزنند.
وی با اشاره به اینکه امروز تولید واکسن در کشورمان فقط به واکسن سازی رازی و پاستور محدود نمیشود به گونهای که در حال حاضر ۱۰ شرکت خصوصی در حال تولید واکسن کرونا هستند، افزود: ما ۱۰ سال به مسئولان گفتیم که در کشور آزمایشگاه ایمنی سطح ۳ میخواهیم، اما کسی گوش نکرد با این وجود کرونا این فرصت را برای ما فراهم کرد و امروز ۳ آزمایشگاه ایمنی سطح ۳ در دست ساخت است.
رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با بیان اینکه برخی کشورهای منطقه حاضر شدند فاز ۳ آزمایش بالینی واکسن کرونا در این کشورها انجام شود و واکسن کرونا هم در اختیار آنها قرار بگیرد، اما ما حاضر به انجام این کار نشدیم، گفت: ما با کوبا توافق کردیم پس از انجام فاز ۳ آزمایش بالینی واکسن کرونا فن آوری تولید این واکسن وارد کشورمان شود، ولی چین حاضر به انتقال فن آوری نشد به همین دلیل ما هم زیر بار فاز ۳ آزمایش بالینی واکسن چینی نرفتیم.
قانعی با تاکید بر اینکه باید ۷۰ درصد مردم را واکسینه کنیم وگرنه با شیب تند مرگ و میر مواجه میشویم، بیان کرد: یکی از اضطرارهای ما برای تامین واکسن، مرگ آدمها و دیگری جهش ویروس است. از طرفی هم میدانیم که واکسنها میتوانند عوارض داشته باشند.