هفتهای که گذشت، خبرهایی از جنس صنفی، فرهنگی و دانشجویی در دانشگاهها منتشر شد. برخی از این اخبار دانشجویان زیادی را در برگرفت و حائز اهمیت بود.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هفتهای که گذشت، خبرهایی از جنس صنفی، فرهنگی و دانشجویی در سطح دانشگاهها منتشر شد. برخی از این اخبار دانشجویان زیادی را دربر گرفت و برای آنها حائز اهمیت بود. گزیدهای از مهمترین اخبار صنفی و فرهنگی دانشگاهها در هفته گذشته را مرور میکنیم.
شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه سهمیه بهیاران در کنکور سراسری را ابلاغ کرد که بر این اساس بهیاران از سهمیه ۵ درصدر در کنکور سراسر برخوردار شدند.سعید رضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه سهمیه بهیاران که در جلسه ۱۴۰ ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور مورخ ۱۸/۹/۱۳۹۹ به تصویب رسید را ابلاغ کرد.
این مصوبه بنا به درخواست وزارت بهداشت و به منظور تسهیل پذیرش و ادامه تحصیل دارندگان دیپلم بهیاری و برقراری عدالت آموزشی، تصویب و به وزارتین بهداشت و علوم، دانشگاه آزاد، سازمان سنجش، دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور ابلاغ شده است.
بر اساس این مصوبه، به مدت ۵ سال حداکثر ۵ درصد از ظرفیت هر یک از رشتهمحلهای پرستاری به بهیاران واجد شرایط و دارای حداقل ۳ سال سابقه کار مورد تأیید وزارت بهداشت، اختصاص یافته است.
همچنین بر اساس مصوبه مذکور، حد نصاب نمره لازم برای پذیرش داوطلبان در هریک از کد رشتهمحلهای پرستاری، کسب حداقل ۷۰ درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده در پذیرش آزاد آن کد رشتهمحل خواهد بود.
ترم تحصیلی نیمسال اول دانشگاهها رو به اتمام است و دانشجویانی که به هر دلیلی مجوز سکونت در خوابگاه را داشتند باید به فکر تخلیه خوابگاههای علم وصنعت باشند.معاونت دانشجویی دانشگاه علم و صنعت در اطلاعیهای زمان تخلیه خوابگاههای دانشجویی را اعلام کرد.
در این اطلاعیه آمده است: با توجه به اتمام نیمسال اول تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ در ۱۵ بهمن ماه و برنامه ریزیهای صورت گرفته، مقتضی است حداکثر تا ۱۶ بهمن ما خوابگاه را تخلیه و کلیه وسایل خود را از اتاق خارج نمایید.
لازم به ذکر است آن دسته از دانشجویانی که واجد شرایط اسکان میباشند، میتوانند جهت اسکان به اتاق اختصاص داده شده خود در خوابگاه باقری مراجعه کنند.
خوابگاههای متاهلی نه تنها در دانشگاههای وابسته به وزارت علوم بلکه در دانشگاههای علوم پزشکی نیز مشکل ساز شده و معاون فرهنگی وزارت بهداشت اعلام کرد که دانشگاههای علوم پزشکی برای تامین این خوابگاهها منابع مالی مورد نیاز را ندارند.سیما سادات لاری، معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در نشست روسای کارگروه مشورتی امور فرهنگی و دانشجویی ستاد وزارت بهداشت گفت: خوشبختانه امروز در کشور از جهت وضعیت شیوع بیماری کووید ۱۹ به ثبات رسیدهایم و همانطور که وزیر بهداشت بیان کرده است، باید قدر این وضعیت را بدانیم و از آن محافظت و نگهداری کنیم.
لاری ادامه داد: اقدامات موثری در طرح شهید سلیمانی صورت گرفت. این طرح با هدف بیماریابی و محدودسازی افراد مبتلا برای پیشگیری از کرونا اجرا میشود. در طرح شهید سلیمانی تمرکز بر بحث پیشگیری از کروناست و این طرح شامل سه فاز اصلی مراقبت، حمایت و نظارت است. در گام اول این طرح اقناعسازی افراد مبتلا برای رعایت مسائل بهداشتی صورت میگیرد.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت اضافه کرد: باید از ظرفیت و توان دانشجویی در پیشبرد طرح شهید سلیمانی بهره ببریم. ما باید در معاونت فرهنگی و دانشجویی در سطح وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی به سمت دانشجومحوری حرکت کنیم تا بتوانیم به غنا و عمق بیشتر این طرح دامن بزنیم و سهم خودمان را در این زمینه پررنگتر ببینیم. در شرایط فعلی ما باید هوشمندانه عمل کنیم و حضور دانشجویان در سطح دانشگاهها را با مناطق زرد و قرمز از جهت شیوع کرونا تنظیم کنیم تا از اجتماعات غیرلازم پرهیز شود.
طرح نظارت بر دانشگاه آزاد اسلامی که از سوی نمایندگان به کمیسیون تلفیق پیشنهاد داده شده بود با مخالفت این کمیسیون همراه بود. نمایندگان مجلس نظارت بر دانشگاه آزاد را در قالب یک طرح به کمیسیون آموزش و تحقیقات ارائه کردند که قرار است در این کمیسیون بررسی شود.علی خضریان، نماینده مجلس شورای اسلامی، در خصوص اقدام کمیسیون تلفیق برای درخواست نمایندگان مبنی بر نظارت به دانشگاه آزاد گفت: آنچه که از خروجی کمیسیون تلفیق دیده شده، درخواست نمایندگان اعمال نشده و این طرح را در صحن مجلس پیگیری میکنیم.
وی در خصوص طرح نظارتی که از سوی ۷۰ نماینده مجلس در صحن اعلام وصول شد، افزود: این طرح در قالب سه ماده به کمیسیون آموزش داده شده و با نامهای که به کمیسیون تلفیق دادیم، متفاوت است. در نامه کمیسیون تلفیق قرار بود یک ماده نظارتی اعمال شود؛ اما در طرحی که به کمیسیون آموزش دادیم سه ماده نظارتی آورده شده که طرح نظارتی دانشگاه نام گرفته است.
خضریان در خصوص جزئیات این طرح گفت: با وجود اصلاح اساسنامه این دانشگاه توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی هنوز هیچ ساز و کار نظارتی در حوزه مالی و قضایی برای این دانشگاه در نظر گرفته نشده است. طبق ماده ۵ اساسنامه اصلاحی دانشگاه آزاد اسلامی، ماهیت حقوقی این دانشگاه «غیر خصوصی و غیر دولتی» تعیین شده است که این عبارت در هیچکدام از قوانین شناخته شده نیست. از آنجایی که اموال و دارایی دانشگاه آزاد اسلامی متعلق به مردم و نظام اسلامی است و اعضای هیئت موسس و هیئت امنای دانشگاه حق انتفاع و بهره برداری شخصی از آن را ندارند؛ مطابق اصول ۴۴ و ۴۵ قانون اساسی مالکیت عمومی بر آن مترتب میشود.
پس از اینکه دانشجویان دانشگاه آزاد نتوانستند بن نمایشگاه کتاب را بگیرند، معاون فرهنگی این دانشگاه جا ماندن دانشجویان برای خرید از نمایشگاه مجازی کتاب را کوتاهی وزارت ارشاد عنوان کرد. فرزاد جهان بین، معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی نوشت: اسامی دانشجویان و اعضای هیأت علمی برای بن خرید کتاب از سوی دانشگاه آزاد به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تاریخ یک دی ماه ارسال شده و تحویل هم شده است.
متأسفانه وزارت ارشاد در انجام وظیفه مربوطه کوتاهی کرده است و ما مجدداً اسامی را روز گذشته ارسال کردیم.
به منظور جبران تضییع حقوق عزیزان دانشگاه آزاد اسلامی، ضروری است نمایشگاه مجازی کتاب چند روز دیگر تمدید شود.
معاون مالی و اداری وزارت علوم این هفته خبر خوشی را برای اعضای هیات علمی دانشگاهها داشت و آن هم اختصاص ودیعه مسکن بود که علاوه بر افزایش مدت بازپرداخت، مبلغ این وامها نیز افزایش قابل توجهی داشت. محمدتقی نظرپور، معاون مالی و اداری وزارت علوم اظهار داشت: تسهیلات ذکر شده طی ۲ سال گذشته از یک میلیارد ریال به پنج میلیارد ریال افزایش یافته است.
وی با اشاره به جلسه ۲۳ دیماه شورای پول و اعتبار، در خصوص ابلاغ سقف فردی تسهیلات خرید و ساخت مسکن اعضای هیئت علمی دانشگاهها بیان داشت: در این جلسه مقرر شد تسهیلات خرید یا ساخت مسکن این اعضا از ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال به پنج میلیارد ریال با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار و بازپرداخت حداکثر ۲۰ سال افزایش یابد.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تصریح کرد: همچنین این شورا (پول و اعتبار) درخصوص ودیعه مسکن نیز با پرداخت تسهیلات ذکر شده به میزان ۲ میلیارد ریال با نرخ مصوب شورا و بازپرداخت پنج ساله موافقت کرد.
متاسفانه معضل کمبود خوابگاه متاهلی در سالهای اخیر، ازداوج دانشجویی را تحت تاثیر خود قرار داده و باعث کاهش ازدواج در میان دانشجویان شده است.وضعیت خوابگاههای متاهلی در دانشگاهها به گونهای است که طی سالهای اخیر ازدواج دانشجویی را تحت تاثیر خود قرار داد و کمبود ظرفیت این خوابگاه باعث شده که برخی از دانشجویانی که قصد تشکیل زندگی و ازدواج دارند، به دلیل نبود خوابگاه متاهلی از این هدف خود منصرف شوند.
دفاتر نهاد رهبری در دانشگاهها که مسئولیت برگزاری ازدواج دانشجویی و ترویج این سنت حسنه را در دانشگاهها بر عهده دارد، علاوه بر برگزاری ازدواج دانشجویی، حالا دیگر باید دغدغه اسکان دانشجویان در خوابگاه متاهلی را نیز داشته باشد.
به گفته مسئولان نهاد رهبری در برخی دانشگاهها صف انتظار اسکان در خوابگاههای متاهلی در سالهای اخیر افزایش صد در صدی پیدا کرده، دانشجویان غیر بومی به دلیل نبود خوابگاه ناچار به تاخیر در تشکیل زندگی خود هستند و همین مسئله باعث شده که آمار ازدواج دانشجویی در سالهای اخیر کاهش پیدا کند.
در این میان دانشگاههای صنعتی وضعیت به مراتب بدتری نسبت به سایر دانشگاهها دارند؛ البته وقتی گفته میشود دانشگاههای صنعتی اینگونه نیست که ما بقی دانشگاهها توانستند مشکل کمبود خوابگاههای متاهلی را رفع کنند، دانشگاههای تهران، امیرکبیر، علم و صنعت و شریف از جمله دانشگاههای بزرگ کشور هستند که مسئولان دفاتر نهاد این دانشگاهها انتقادات زیادی در خصوص کمبود ظرفیت خوابگاه متاهلی و در پی آن کاهش ازدواج دانشجویی عنوان کردند.
کرونا فارغ التحصیلی بسیاری از دانشجویان را با تاخیر مواجه کرد. همین مسئله باعث ایجاد مشکلاتی برای دانشجویان مشمول نظام وظیفه شده که با رایزنیهای دانشگاه آزاد مدت سنوات ارفاقی آنها افزایش پیدا کرد.احمد حیدری، معاون امور مجلس و ارتباطات اجتماعی و سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به رفع مشکلات نظام وظیفه برخی از دانشجویان و دانشآموختگان متأثر از کرونا گفت: مدت ارائه درخواست سنوات ارفاقی، مهلت معرفی و ثبت آن در سامانه، برای دانشجویان مشمول نظام وظیفه از ۳ ماه به ۶ ماه افزایش پیدا کرد.
وی افزود: برای استفاده از مهلت دوم معرفی برای مشمولان دورههای کارشناسی ارشد و دکتری (به شرط فارغالتحصیلی)، برای ترم اول تا ۳۰ دی و برای ترم دوم تا ۳۱ مردادماه از سوی سازمان نظام وظیفه عمومی اعلام شده است.
سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: این دانشگاه بهعنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان و در روند تبدیل شدن دانشگاه آزاد بهعنوان دانشگاه کارآفرین و مسئلهمحور ذیل بیانات رهبر معظم انقلاب در جهت پاسخدهی به نیازهای جامعه، متعهد است شرایط متأثر از بیماری کرونا و مسائل مبتلابه دانشجویان را با همکاری سازمانهای ذیربط رفع کند.
طرح ارتقای خوابگاههای دانشجویی که از تابستان ۹۹ کلید خورد با وجود محدودیتهای کرونایی توانست موفقیت کسب کند و تاکنون ۱۰۶ خوابگاه بازسازی و تجهیز شده است. ناصر مطیعی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در افتتاحیه طرح ارتقای خوابگاههای دانشجویی که امروز به صورت ویدئو کنفرانس با حضور وزیر علوم برگزار شد، گفت: طرح ارتقای خوابگاههای دانشجویی در ۳۳ دانشگاه توسط خیرین صورت گرفته است. هدف اصلی صندوق رفاه حمایت از دانشجویان مستعد کم بضاعت در دانشگاهها، رشد استعدادها و کمک به وضعیت تحصیلی و معیشتی دانشجویان و کمک به تعمیر و تجهیر خوابگاهها و آشپزخانههای دانشجویی و در کنار این ماموریتها کمک به تجهیر اماکن ورزشی و اتاقهای تندرستی است.
وی افزود: منابع صندوق از کمکهای دولت، به صورت بودجه و تسهیلات بانکی، درآمدهای اختصاص صندوق و وجوه بازگشت وامها و اخذ اجاره بها و تسهیلات بانکی است.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان اضافه کرد: تجربه اقدامات خیرخواهانه خیرین ریشه در باورهای دینی و اخلاقی دارد و تجربه ارزشمند خیرین باعث شد که در حوزه رفاه دانشجویی درخواست تجهیز خوابگاهها را داشته باشیم که طرح اولیه در مهرماه ۹۸ پیشنهاد و در شهریور ۹۹ هیات امنای صندوق آن را تصویب کرد.