فاطمه صحرانشین، مدیر مسئول و صاحب امتیاز نشریه تخصصی حوزه سلامت «احیا» و عضو شورای ناظر بر نشریات وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار دانشگاه
خبرگزاری دانشجو، در خصوص معضلات نشریات دانشجویی در دانشگاههای وزارت بهداشت، گفت: یکی از معضلات اصلی و اساسی که نشریات دانشجویی وزارت بهداشت با آن دست و پنجه نرم میکنند، کمبود بودجه فرهنگی و عدم حمایت مناسب از نشریات دانشجویی است که بعضاً شاهد برخورد میلی مسئولین در این خصوص بوده ایم.
صحرانشین افزود: در مردادماه امسال طرح رتبه بندی نشریات دانشجویی وزارت بهداشت پس از مدتها به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ شد، در صورت اجرای درست آن، نشریات دانشجویی به صورتی عادلانه ساماندهی و باعث انگیزه فعالان این حوزه میشود. اجرای این طرح به همت مسئولین و پیگیری جدی ما بستگی دارد که اولویت بنده به عنوان عضو شورای ناظر بر نشریات وزارت بهداشت پیگیری همین مسئله است.
وی اضافه کرد: نشریات باید بستر امنی برای ارائه تفکرات مختلف در چارچوب قوانین باشد؛ زمانی این امنیت از طریق بستر نشریات به نویسنده القا شود، خود به خود نویسنده جهت ارتقای سطح کیفی انگیزه گرفته و باعث خروش جنبش دانشجویی نیز میشود.
این فعال دانشجویی در خصوص کیفیت سطح محتوایی نشریات تصریح کرد: گاها شاهد چاپ مطالبی غیرعلمی و کپی برداری شده و یا حتی تخلفات محتوایی متعددی هستیم که با چشم پوشی و عدم رسیدگی درست و به جا از آن، جلوی ارتقاء سطح کیفی مطالب گرفته میشود. مسئلهای که امسال به طور جد پیگیر آن خواهیم بود، راه اندازی سامانه الکترونیک ثبت شکایات و استفساریهها است که به صورت جدی و در مسیر مشخص پیگیر مطالبات، تخلفات و مشکلات دانشجویان باشد.
صحرانشین افزود: نباید با جلوگیری از انتشار مطالب انتقادی زبان دانشجویان را بست، طبق گفته شهید بهشتی (ره) «دانشجو موذن جامعه است، اگر خواب بماند نماز امتی قضا میشود.» با جلوگیری از ارائه تفکرات مختلف فقط به دورتر شدن دانشجویان از فضای مطالبهگری و بستن دهان موذنان جامعه مواجه خواهیم شد. بنده معتقدم هرچقدر نقد درون گفتمانی کمتر شود به همان میزان نقد برون گفتمانی قوت میگیرد و سبب تاخت و تاز بیگانگان و سوء استفاده آنان از این فرصت می شود.
این دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، ادامه داد: با پیشرفت علم، نشریات به انتشار الکترونیکی آثار خود و حتی انتشار آن به صورت پادکست و کلیپ، سوق پیدا کردهاند. آیین نامه نشریات دانشجویی در این حوزه با خلا بزرگی به عنوان قانون نشریات مواجه است؛ کما اینکه آیین نامه در موارد دیگری نیز نیاز به بررسی و بازنگری جدی دارد و در مواردی باید از نو برنامه ریزی شود. یکی دیگر از کارهایی که امسال در دستور کار شورای ناظر قرار میگیرد، بازنگری و بررسی آیین نامه نشریات و ایجاد قوانین برای نشریات الکترونیکی است.
مدیر مسئول نشریه «احیا»، افزود: یکی از قویترین ابزار دانشجویان برای رساندن صدای خود به گوش مسئولین و مردم، نشریات است؛ خداوند در آیه ۱ سوره «قلم» به قلم سوگند یاد میکند، زیرا قلم وسیله و ابزاری برای پیاده کردن تفکرات و اندیشه آدمی است و در گوشهای از بحارالانوار آمده است که پایه و اساس دین و دنیا دو چیز است. قلم و شمشیر؛ شمشیر تحت پوشش قلم قرار دارد و این نشان از ارجحیت تفکر و اندیشه، برقدرت است. در حال حاضر جنگ، جنگ تفکرهاست و ما نیازمند قوی شدن در این میدان هستیم، امید داریم که امسال با همت و یاری تمام فعالان نشریاتی از هر طیف و تفکری، بتوانیم گامی موثر در جهت ارتقاء و رشد فضای نشریاتی و گفتمانی کشور برداریم.