رئیس سازمان غذا و دارو گفت: سازمان غذا و دارو به عنوان عالیترین مرجع دارویی کشور، ۱۰ سال قبل از سازمان بهداشت بهداشت مجوز تایید واکسن را گرفته است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو درباره آخرین وضعیت واردات واکسن روسی اظهار داشت: سازمان غذا و دارو به عنوان عالیترین مرجع ملی 10 سال قبل از سازمان بهداشت بهداشت مجوز تایید واکسن را گرفته است، به این معنی که اگر واکسنی در کشور ما تایید شد مجوز مصرف آن در سایر کشورها داده میشود.
شانهساز با بیان اینکه صحبتهایی که مطرح میشود با این عناوین که سازمان غذا و داروی ایران توانایی تایید واکسنها را ندارد حرف کاملا بیربطی است گفت: به دلیل اینکه برخی در حیطهای درحال اظهار نظر هستند که در حوزه کاری آنها نیست؛ اولویت سازمان غذا و دارو تولید واکسن است و برنامه کشور این نیست که واکسنی را وارد کنیم که در کشور مبدأ مصرف ندارد و هرگونه خبری پیرامون این موضوع را تکذیب میکنم.
وی عنوان کرد: به صورت معمول واکسن 4 مرحله مطالعات بالینی دارد، واکسن روسی فاز سه تستهای انسانی را طی کرده است و از 15 کشور مجوز مصرف اورژانسی گرفته و علاوه بر روسیه کشورهایی مانند برزیل، آرژانتین و برخی کشورهای اروپایی دریافت کرده است.
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه برخی اظهارنظرهای غیرکارشناسی با نیت سیاسی و تجاری مطرح میشود اظهار داشت: ما سبد واکسن را در نظر داریم و وزیر بهداشت به طور کامل بر روند واردات واکسن نظارت دارد و در جلسات نیز تاکید شده که واکسنهای وارداتی باید فاز سه کلینیکال تریال را طی کرده باشد.
وی افزود: اگر واکسن ایرانی تا قبل از بهار توزیع میشد اولویت ما واکسیناسیون تولید داخل بود اما به دلیل اینکه این بیماری روزانه جان چند نفر را میگیرد تصمیم بر این شد که واکسنهای مطمئن و باکیفیت از کشورهای دیگر وارد شود، واردات صرفا از کشور روسیه انجام نمیشود و چند میلیون دوز بر اساس برنامه واردات و با تیید سازمان غذا و دارو از کشورهای مختلف وارد میشود.
شانهساز گفت: متاسفانه برخی افراد غیرمتخصص سایر رشتهها درخصوص واکسن اظهار نظر میکنند و اذهان عمومی را تشویش میکنند. فصلالخطاب تایید واکسن سازمان غذا و دارو است. سازمان غذا و دارو در حال تولید پیچیدهترین داروهاست و به آنها مجوز میدهد، تایید دارو و واکسن به مراتب دشوارتر از تولید آن است و ما این کار را با دقت انجام میدهیم.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: عدهای از روی بی اطلاعی و غرض ورزی اقدام به این صحبتها میکنند. کشور خصی برای واردات واکسن هدفگذاری نشده است اما سبد خرید واکسن از کشورهای روسیه، چین و کوبا خواهد بود، تاکنون چندین بار از کشور روسیه واکسن آنفلوآنزا وارد شده است که گزارشی از عوارض آن ارائه نشده است.
هر مرجع سازنده واکسن صرف نظر از نام واکسن که واکسن مورد تایید تولید کند و مستندات تولید ارائه دهد و بتواند واکسن با کیفیت تولید کند برای واردات واکسن انتخاب میشود، ما درگیر تهدید و شانتاژ رسانهای نمیشویم. کارشناسان ما کاربلد هستند، آزمایشگاه کنترل مرجع تاییدیه از سازمان بهداشت جهانی دارد و مراحل تایید را با دقت انجام خواهد داد.
وی با بیان اینکه واکسنهای روسی به زودی وارد کشور میشود گفت: شرایط تولید، سایت تولید، میزان مصرف در کشور مبدأ و گذارندن مطالعات بالینی از جمله شرایطی است که برای واردات واکسن در نظر گرفته شده است.
شانهساز با بیان اینکه دلیل آغاز زودتر واکسیناسیون در کشورهای همسایه قبول انجام تست بالینی واکسنهای وارداتی در این کشورها بوده است گفت: وزیر بهداشت و ستاد ملی کرونا اجازه تست این واکسنها را به ما نداده است.
وی گفت: تولید واکسن بین 10 تا 15 سال طول میکشد اما در این شرایط سازمان جهانی بهداشت مجوز تایید زودهنگام داده است و ما نیز طبق روال دنیا درحال تایید و تولید واکسنها هستیم.