رسانه کانادایی لاپرس در گزارشی نوشت رئیس جمهوری جدید ایالات متحده، نخستین گام های خود در بازآفرینی رویکردهای کاخ سفید در خاورمیانه را با فاصله گرفتن از عربستان و رژیم اسرائیل و نیز تلاش برای احیای دیپلماسی با تهران برداشته است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، لاپرس نوشت جو بایدن اگرچه بدنبال بازنگری در رویکردهای خاورمیانهای کاخ سفید، فاصله گرفتن از عربستان و رژیم اسرائیل و همچنین تلاش برای احیای دیپلماسی با تهران است، در عین حال به حمایت از متحدان خاورمیانه ای سلف خود ادامه خواهد داد.
لاپرس افزود: بایدن، دو هفته پس از ورود به کاخ سفید، پایان حمایت ایالات متحده از کارزار نظامی سعودی در یمن را اعلام کرد و گفت: این جنگ، یک فاجعه انسانی و استراتژیک ایجاد کرده است.
به نوشته این رسانه کانادایی؛ گفته ها و ناگفته های نخستین سخنرانی بایدن درمورد سیاست خارجی ایالات متحده حائز اهمیت بوده؛ چراکه رئیس جمهور جدید آمریکا هنگام سخن گفتن از احیای اتحادها، از ذکر نام رژیم اسرائیل خودداری کرد؛ او حتی هنوز با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به عنوان یکی از کلیدی ترین هم پیمانان واشنگتن گفت و گو نکرده است درحالی که تاکنون به تعدادی از رهبران اروپایی تماس های تلفنی برقرار کرده و گفت و گوهای مفصل داشته است.
لاپرس ادامه داد: بایدن فقط در یک جمله، تهدیدات پیرامون ایران را مترسک بزرگ سیاست خارجه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده در حوزه خاورمیانه دانست.
این رسانه کانادایی یادآور شد: دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ (۱۳۹۷) از توافق هسته ای ایران (برجام) خارج شد؛ اما بایدن که در زمان انعقاد این توافق نامه در سال ۲۰۱۵ معاون باراک اوباما، رئیس جمهوری وقت ایالات متحده بوده، پیش تر از عزم جزم خود مبنی بر بازگشت واشنگتن به این توافق نامه خبر داده است.
لاپرس به نقل از آرون دیوید میلر، دیپلمات پیشین آمریکایی تصریح کرد: دولت بایدن درصدد فاصله گرفتن از عربستان سعودی و رژیم اسرائیل، متحدان اصلی ترامپ در خاورمیانه است.
وی افزود: بایدن احتمالا منتظر برگزاری انتخابات مجلس در ماه مارس (اسفند/فروردین) و همچنین تعیین تکلیف بنیامین نتانیاهو است که مسبب صف آرایی محافظه کاران آمریکایی علیه برجام بوده است.
آرون دیوید میلر، متخصص اندیشکده کارنگی برای بنیاد بین المللی صلح بیان داشت: در این راستا، بایدن گسستگی خود را با چگونگی ارتباط ترامپ با اسرائیلی ها که در چهار سال دوره ریاست جمهوری او بیشترین بهره را برده بودند؛ ابراز کرده است.
وی خاطرنشان کرد: فاصله گرفتن بایدن از سعودی ها و اسرائیلی ها، محور ضد ایرانی در خاورمیانه، می تواند به عنوان حسن نیت واشنگتن از سوی جمهوری اسلامی ایران تلقی شود.
لاپرس نوشت: دولت بایدن تصمیم گرفته است حوثی های یمن را از لیست سیاه "سازمان های تروریستی" آمریکا خارج کند.
این رسانه کانادایی در ادامه نوشت: تعیین لیست سیاه در دولت افراطی ترامپ، از سوی سازمان های بشردوستانه مورد انتقاد قرار گرفته؛ چرا که ارسال های کمک های انسان دوستانه به مناطق تحت کنترل حوثی های یمن را با مشکلات متعددی مواجه می کرد. البته حمایت از ائتلاف سعودی در یمن از زمان اوباما آغاز شده بود، اما میلیاردر جمهوری خواه و اطرافیان وی، به رغم همه مخالفت ها ، از ریاض و محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور حمایت کردند.
لاپرس اضافه کرد:سنای آمریکا، بن سلمان را مسئول ترور جمال قاشقچی، روزنامه نگار سعودی دانسته؛ با این حال ترامپ همیشه اعلام کرده که فروش سلاح به عربستان سعودی را به این اتهامات ترجیح می دهد.
این درحالی که است دولت بایدن اعلام کرده قصد دارد پرونده قتل جمال خاشقچی را که محمد بن سلمان متهم ردیف اول آن است، دوباره روی میز قرار دهد.
به نوشته این رسانه کانادایی؛ تحولات کنونی ایالات متحده به این معنی نیست که واشنگتن به این دو متحد اصلی خود پشت کرده است. بایدن همچنان به حمایت های خود از ریاض ادامه داده و درخواست جناح چپ حزب دموکرات را برای به چالش کشیدن بیشتر رژیم اسرائیل رد کرده است.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، وزیر خارجه آمریکا روز شنبه با فیصل بن فرحان، همتای سعودی خود تلفنی در مورد "چالش های مشترک" بین دو کشور گفتگو کرده است.