سیدرضا عمادی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص مهمترین تحولات و اتفاقات غرب آسیا در سال ۹۹ گفت: در خصوص این منطقه به نظرم یکی از اتفاقات مهمی که رخ داده است ادامه بی دولتی در دو کشور لبنان و عراق بود و اساسا معتقدم بی دولتی یا پیشبرد دولت ضعیف راهبرد آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی برای کشورهایی که به جمهوری اسلامی نزدیک هستند.
وی ادامه داد: ما اینجا در عراق نیز دیدیم که با روی کار آمدن مصطفی الکاظمی به عنوان یک سند نخست وزیر موقت که با یکسری چالشها مواجه شد، اما از آنجا که همسو با عربستان، آمریکا و رژیم صهیونیستی بود کابینه او به سمت سقوط نرفت.
عمادی تصریح کرد: در حالی که در لبنان این وضعیت شدیدتر است و کابینه حسن دیاب پس از ۶ ماه دوام نیاورد و سعد حریری مامور تشکیل کابینه شد و لبنان همچنان با دولت پیشبرد امور اداره میشود و این اساسا نشان دهنده آن است که دولتهای ضعیف در منطقه با اهداف آمریکا، اسرائیل و عربستان سازگار هستند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: این یکی از رخدادهای مهم غرب آسیاست به دلیل آنکه این منطقه همواره پرآشوبترین منطقه در جهان محسوب میشود و نیازمند ثبات است، اما روند سال گذشته مناسبات مربوط به ثبات و آرامش را در پی نداشته و این یک رخداد منفی در منطقه محسوب میشود.
وی اتفاق مثبت در غرب آسیا را شکست ترامپ در ایالات متحده و تاثیر مثبت آن در خاورمیانه دانست و یادآور شد: روند آشوب در زمان ترامپ در خاورمیانه شدت گرفته بود مثلا در حالی که بن سلمان در قتل خاشقجی نقش داشت ترامپ به سادگی از کنار آن رد شد و این نوع برخورد باعث افزایش خشونت در داخل عربستان و حتی خارج از مرزهای این کشور شد لذا عدم پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ و روی کار آمدن بایدن طبیعتا میتواند تاثیرات مثبتی در منطقه غرب آسیا داشته باشد.
عمادی در خصوص رویکرد بایدن به مسائل مربوط به غرب آسیا نیز گفت: رئیس جمهور جدید آمریکا در خصوص پایان جنگ در یمن به عربستان فشار میآورد و یا حتی بن سلمان را تهدید کرده که اسناد قتل خاشقجی را افشا میکند و یا اینکه اخیرا تحریم انصارالله یمن را نیز به تعلیق درآورده است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا موضوع دیگر مهم در سال گذشته و در منطقه غرب آسیا را بحث عادی سازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی دانست و خاطرنشان کرد: امارات و بحرین با اراده و اختیار و مغرب و سودان تحت فشار دولت ترامپ به عادی سازی روابط خود با صهیونیستها پرداختند و این توافق یکی از نقطههای منفور و تاریک منطقه از زاویه منافع جمهوری اسلامی، فلسطین و گروههای مقاومت به شمار میرود.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد این کشورها جایگاه خود را در مسئله فلسطین و افکار عمومی از دست داده اند و این توافق از آنجا به ضرر ایران بود که این کشورها تلاش میکنند با اسرائیل ائتلافی علیه ایران شکل دهند و دولت اسرائیل نیز تلاش کرد منازعه اعراب و اسرائیل را به منازعه اعراب و ایران تبدیل کند. *** و این سبب میشود روابط ایران و کشورهای عربی در مسیر بهبود و تعامل قرار نگیرد.
عمادی ادامه داد: اساسا اسرائیل خط قرمز ایران است و توافق اعراب و رژیم صهیونیستی باعث شده اسرائیل به مرزهای ایران برسد و به همین جهت بود که بعد از امضای این توافق سردار باقری در خصوص تبعات این توافق واکنش نشان داد در عین حال این توافق تهدیدی در منطقه ایجاد میکند که اسرائیل با وجود اینکه عمق استراتژیک ندارد و ما معتقد بودیم منزوی است با این قبیل توافقات تلاش میکند انزوای منطقهای خود را به سمت جمهوری اسلامی سوق دهد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا یکی دیگر از رخدادهای مهم غرب آسیا در سال گذشته را جنگ یمن دانست و یادآور شد: سال گذشته ششمین سالی بود که جنگ یمن رخ داد و در طی این شش سال بمباران و تهاجم علیه مردم یمن همچنان وجود داشت، اما موازنه قدرت در حال تغییر به نفع همین مردم جنگ زده است و عربستان سعودی روند نزولی قدرت را طی میکند.
وی تصریح کرد: اساسا در یمن قدرتهای مردمی توانستند توان پهپادی و موشکی خود را بالا ببرند و این از جمله موضوعاتی است که نشان میدهد ادامه این جنگ بیش از اینکه به ضرر صنعا باشد ریاض را تحت الشعاع قرار داده است.
عمادی در پایان خاطر نشان کرد: اساسا عربستان سعودی کشوری است که مدعی قدرت منطقهای است و با این کار ضعف خود را بیش از گذشته به رخ میکشد با این حساب به نظر میرسد عربستان روند افول جایگاه منطقهای خود را طی میکند و با تغییر سیاست بایدن نسبت به سعودیها به نظر میرسد روند افول ریاض بیش از پیش خودنمایی کند.