گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، زهرا طیبی؛ نزدیک به سه سال از قتل جمال خاشقچی روزنامهنگار سعودی میگذرد. درحالی که در تمام این سه سال ابعاد مشخصی از آنچه روی داده، گفته نشده است. جمال خاشقچی در کنسولگری عربستان در سال ۲۰۱۸ در کشور ترکیه به قتل رسید.
از همان ابتدا اتهاماتی متوجه بن سلمان شاهزاده سعودی مبنی بر دست داشتن در قتل خاشقچی مطرح بود. خاشقچی که مدتی بود در آمریکا زندگی میکرد و انتقاداتی علیه سعودیها در روزنامه واشنگتن پست به قلم او چاپ شده بود؛ حضور جدی آمریکا را به جهت مشخص شدن ابعاد مختلف آنچه رخ داده است را میطلبید. اما آمریکا نزدیک به سه سال سکوت کرد و اظهاراتی در این زمینه نداشت. جو بایدن که در کارزار انتخاباتیاش مساله پرداختن به ابعاد قتل خاشقچی را مطرح کرد؛ حالا با به قدرت رسیدن او، انتظار میرفت تا آنچه که باید را انجام بدهد.
چندی پیش دفتر اطلاعات ملی آمریکا گزارشی از قتل خاشقچی را منتشر کرد که در این گزارش دست داشتن بن سلمان شاهزاده سعودی در قتل جمال خاشقچی محرز شده است. آمریکا ۷۶ مقام سعودی را که در این قتل دست داشتهاند را از ورود به آمریکا منع کرده است. اما نام بن سلمان در میان این ۷۶ مقام سعودی دیده نمیشود.
صحبتهایی در این زمینه وجود دارد که بایدن مدتی قبل از انتشار این گزارش با ملک سلمان پادشاه سعودی تماسی تلفنی برقرار میکند و این موضوع میتواند با تحریم نشدن شاهزاده سعودی مرتبط باشدشاید ابتدا اینطور تصور میشد که با تغییر دولت آمریکا، سیاستهایش هم نسبت به سعودی دچار تغییر بشود و آغازی باشد بر اتمام محاصره یمن توسط سعودیها. اما عربستان برای آمریکا همان گاو شیردهای است که در زمان ترامپ بود. آمریکا به جهت منافعی که در عربستان دارد؛ هیچگاه روابط خود را با سعودیها تیره و تار نخواهد کرد.
اما شاید بتوان علت انتشار این گزارش را این موضوع دانست که خود بایدن در این مورد در دوران انتخاباتیاش صحبت کرده است و خواسته تا ابعاد موضوع روشن شود و دیگر موضوع مطرح این است که آمریکا همچنان میخواهد تا خود را در دنیا طرفدار عدالت نشان دهد.
شاید بتوان گفت بیتفاوتی آمریکا نسبت به قتل یک ساکن آمریکا، هزینههای بینالمللی برایش به دنبال خواهد داشت اما هیچگاه روابط دیپلماتیک خود را با سعودیها قطع نخواهد کرد. آمریکا تنها بنسلمان را آدم بدی خواند بیآنکه به این جهت اقدام او برای بن سلمان هزینهای ایجاد کند و البته که تاخیر در انتشار اسناد و مدارک، در شرایطی که از قتل خاشقچی سه سال میگذرد، فشار کمتری را متوجه سعودیها و شخص بن سلمان خواهد کرد.
همچنین آمریکاییها موارد دیگری نیز درباره ارتباطشان با عربستان مطرح کردهاند و اعلام کردهاند که نمیخواهند سلاح به عربستان بفروشند. باید صبر کرد و دید که بایدن در عمل چه خواهد کرد و اگر این گفته آمریکاییها حقیقت داشته باشد، به زیان سعودیها تمام خواهد شد؛ بهویژه هنگامی که در محاصره یمن قرار دارد.
زهرا طیبی - فارغالتحصیل کارشناسی علومسیاسی دانشگاه تهران
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.