به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با توجه به اعلام نتایج کنکور دکتری۱۴۰۰ و شروع انتخاب رشته در سایت سازمان سنجش آموزش کشور، ثبت انتخابهایی دقیق برای کسب موفقیت لازم و ضروری است.
درواقع داشتن انتخاب رشتهای که به کسب نتیجهای موفق منجر شود دغدغه این روزهای داوطلبان کنکور دکتری ۱۴۰۰ است لذا در اینجا شمارو با ۶ نکته اساسی و مهم آشنا میکنیم که توجه به آنها در کسب موفقیت بسیار اثرگذار است.
اطلاع دقیق از تمامی جزئیات مندرج در کارنامه اولیه آزمون دکتری ۱۴۰۰ موجب میشود که یک گام بزرگ به سوی انتخاب رشتهای اصولی و مناسب با وضعیت علمی خود انجام دهید. برای انتخاب رشته دکتری باید به تراز یا همان نمره کل مندرج در کارنامه توجه کنید. میتوانید تراز خود را با کارنامههای سال قبل رشته خود مقایسه کنید. یعنی هر داوطلب با چه ترازی در رشته امتحانی شما چه دانشگاهی دعوت به مصاحبه شده است.
هرچند دقت این کار ممکن است به دلیل تفاوت در ظرفیت پذیرش دانشگاهها و تعداد شرکت کنندگان و افراد داری سهمیه، پایین باشد، اما شما را با محدوده دانشگاههایی که شانس قبولی در آن دارید آشنا میکند. بهتر است علاوه بر تراز خود به ظرفیت پذیرش هر دانشگاه توجه کنید.
بسیاری از داوطلبان قبل از شروع فرآیند انتخاب رشته دکتری، دفترچهای که توسط سازمان سنجش منتشر میشود را با دقت کافی مطالعه نمیکنند. مطالعه دقیق دفترچه انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۰ موجب میشود که هم از شرایط و ضوابط انتخاب رشته آگاه شوید و هم لیست رشته محلهای خود را به دقت استخراج نمایید.
دانشگاههای مختلفی در سراسر ایران تحت نظارت وزارت علوم از طریق آزمون دکتری ۱۴۰۰ دانشجو پذیرش میکنند و عدم آگاهی از شرایط تحصیل در هر دوره میتواند موجب اشتباه در انتخاب رشته شود.
- بورس اعزام به خارج از کشور: در سالهای گذشته دورهای بود که داوطلب باید همانند سایر داوطلبان در آزمون دکتری شرکت میکرد و در صورت مجاز به انتخاب رشته شدن در این دوره، در فرم انتخاب رشته دکتری سراسری رشته محلهای بورس اعزام به خارج را انتخاب میکرد. اما امسال شرایط پذیرش دانشجو در این دوره در دفترچه ثبت نام آزمون دکتری مشخص نشده است و در صورت پذیرش داوطلب در این دوره، شرایط از طریق دفترچه انتخاب رشته دکتری سراسری ۱۴۰۰ اعلام خواهد شد.
- روزانه: دانشجو پس از پذیرش در این دوره شهریهای پرداخت نمیکند، ولی تعهد خدمت به کشور دارد. یعنی دانشجو به ازای تحصیل رایگان موظف است پس از پایان تحصیل در کشور مشغول به کار شود.
- نوبت دوم (شبانه): دانشجو پس از پذیرش در این دوره موظف به پرداخت شهریه دکتری شبانه میباشد. پذیرفته شدگان این دوره با دورههای روزانه سر کلاس درس حاضر میشوند و تعهد خدمت به کشور نخواهند داشت. ذکر عنوان نوبت دوم در دانشنامه به قوانین وزارت علوم و دانشگاهها در سالهای مختلف بستگی دارد.
- غیرانتفاعی: دانشگاههای غیرانتفاعی تحت نظارت وزارت علوم و از طریق آزمون دکتری سراسری دانشجو پذیرش میکنند و تحصیل دانشجو با پرداخت شهریه امکان پذیر است. دانشجویان این دوره تعهدی به خدمت در کشور ندارند.
- پیام نور: واحدهای مختلف دانشگاه پیام نور نیز تحت نظارت وزارت علوم و از طریق کنکور دکتری دانشجو پذیرش میکنند و هر دانشجو برای تحصیل در آن موظف به پرداخت شهریه میباشد.
- پردیس خودگردان: پردیس خودگردان یک دوره تحصیلی از دورههای موجود در دانشگاههای دولتی کشور است که با هدف پذیرش دانشجو در قبال دریافت هزینه تاسیس شدند.
- دوره مشترک: داوطلبانی که در این دوره پذیرفته میشوند باید نیمی از زمان تحصیل را در دانشگاه داخلی پذیرفته شده و نیمی دیگر در دانشگاه تعیین شده در دفترچه انتخاب رشته تحصیل کنند. هزینههای مسافرت، اقامت در کشور خارجی، بیمه و ویزا به عهده دانشجویان خواهد بود.
دقت کنید فقط از میان رشته محلهایی که در آزمون رشته امتحانی آن شرکت کرده اید، فرم انتخاب رشته خود را تکمیل کنید. اطلاع در مورد رشته محلهایی که قصد انتخاب آن را دارید بسیار مهم است. در انتخاب هر رشته محل باید به موارد زیر دقت کنید:
- مسافت دانشگاه تا محل سکونت: اطلاع از راههای ارتباطی با دانشگاه (اتوبوس، قطار و هواپیما و ..) و فاصله آن تا محل سکونت شما ضروریست.
- شهریه دکتری: شهریه دکتری شبانه، غیرانتفاعی، پیام نور، پردیس خودگردان ۹۹ - ۱۴۰۰ با یکدیگر متفاوت است و در زمان انتخاب رشته بهتر است از محدوده تقریبی شهریه هر یک از انتخابهای خود اطلاع پیدا کنید.
- هیئت علمی دانشگاه: میتوانید برای اطلاع از اعضای هیئت علمی هر دانشگاه از طریق وب سایت رسمی دانشگاه و تماس با واحد آموزش دانشگاه آشنایی پیدا کنید.
بهتر است قبل از ثبت فرم انتخاب رشته خود در سایت سازمان سنجش با مشاوران مجرب در این زمینه و افراد موفق در سالهای گذشته که در رشته امتحانی شما پذیرفته شدند، بخواهید تا با توجه به کارنامه اولیه دکتری فرم انتخاب رشته را بررسی نمایند.
گاهی داوطلبان به دلیل اینکه از همان روزهای ابتدایی انتخاب رشته دکتری سراسری اقدام به تکمیل فرم خود نمیکنند و این کار را به روزهای پایانی موکول میکنند در نتیجه رشته محلهای خود را بدون دقت و انجام بررسیهای لازم انجام میدهند. این کار میتواند لطمه بزرگی در نتایج دعوت به مصاحبه دکتری سراسری به بار آورد.
تنها باعث درامد زایی سنجش و موسسات کنکوری میشود