به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فاطمه آزموده- بیشتر از یک سال است که ویروس کووید_۱۹ مهمان منحوس مردم شده است. از آغازین روزهای اعلام رسمی وجود این ویروس در کشور با چالشهای بسیاری نیز روبرو بودیم. در همان اوایل همهگیری بود که پزشکان از برخی داروها همچون رمدسیویر به عنوان داروهای موثر جهت مقابله با این بیماری نام بردند، اما بسیاری از این اقلام دارویی در داروخانههای ایران یافت نمیشد و یا به تعداد بسیار اندک موجود بود. آن هم گاهی به تعداد محدود در بیمارستانها توزیع میشد. در همین زمان بود که شاهد فروش این اقلام دارویی در بازار سیاه ناصر خسرو بودیم. پس از گذشت چند روز از ورود نخستین محمولهی واکسن نیز اخباری مبنی بر فروش این واکسن در ناصر خسرو شنیده شد. البته اینکه واکسن موجود در بازار سیاه دارو نیز اصل باشد، یک مسئلهی دیگر است.
همه چیز از آنجا شروع شد که پای دلالان دارو هم به کرونا و داروهای این بیماری باز شد. با اعلام وزارت بهداشت قرار بر این بود که واکسن کرونا از هر نوعی که باشد به صورت رایگان و با رعایت الویت گروههای پرخطر در اختیار عموم مردم قرار گیرد، اما به نظر میرسد این واکسن با قیمتهای نجومی و انواع مختلف آن در بازار سیاه ناصر خسرو قابل خریداری است. بعد از ورود اولین محمولهی واکسن روسی به ایران مسئولان وزارتخانه عنوان کردند که هر دز از واکسن در سامانه «تی تک» ثبت خواهد شود و بدین صورت از توزیع ناعادلانه یا قاچاق آن جلوگیری میشود. در روزهای شیوع بیماری نیز بارها شنیدیم که افرادی به قصد نجات جان عزیزان خود در بازار سیاه ناصرخسرو به دنبال داروهایی همچون رمدسیویر، اکتمرا، فاویپیراویر و... بودهاند.
داروهایی که با قیمتهای چند ده میلیونی به فروش میرسند و مردمی که حتی حاضر به فروش اسباب و اثاثیه منزل خود شدهاند تا بلکه بتوانند جان عزیزانشان را نجان دهند؛ بنابراین با توجه به این اتفاقات سر در آوردن واکسن کرونا از این بازار و حتی انواع تقلبی آن دور از ذهن نبود. واکسنهایی که با قیمتهای چند ده میلیونی به فروش میرسند و متاسفانه مردمی که همچنان برای حفظ جان خود و خانوادهشان حاضر به خرید این واکسنها هستند. اما سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت در گفتگو با خبرگزاری دانشجو فروش هرگونه واکسن کرونا از نوع اصلی را در بازار ناصر خسرو رد کرد و در این مورد عنوان کرد احتمال خروج واکسن کرونا از شبکهی بهداشت به هیچ عنوان وجود ندارد و هر واکسن بر اساس کد مربوطه به یک نفر تزریق شده و اطلاعات آن شخص در سامانههای بهداشت ثبت میشود؛ بنابراین دقیقا مشخص است که هر واکسن با کد درج شده روی آن به چه فردی تزریق شده است.
در شرایط حاضر که همهی کشورها به دنبال واکسن کرونا هستند و حتی تولید آن به هیچ عنوان به میزان نیاز جهانی همخوانی ندارد، تصور این که واکسن وارد بازار سیاه کشور شود هم دور از منطق است و مردم به هیچ عنوان نباید به این ادعاها توجه و این موارد را باور کنند. لاری در مورد مقابله با کلاهبرداران نیز افزود که برخورد با خاطیان و کلاهبرداران در زمینهی ادعای فروش واکسن کرونا برعهدهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیست و دستگاههای انتظامی و قضایی باید با این موارد برخورد کنند که این موضوع از طریق نیروی انتظامی قابل پیگیری است. وی در ادامه گفت تنها درخواست ما از مردم این است که به هیچ عنوان به این ادعاهای واهی مبنی بر فروش واکسن کرونا چه در فضای مجازی و چه در فضای حقیقی و بازار سیاه، توجهی نکرده و هزینههای هنگفت برای این ادعاهای نادرست پرداخت نکنند.
علاوه بر بازار سیاه گاها در فضای مجازی با آگهیهای فروش واکسن روبرو میشویم که این نیز شگرد کلاهبرداران برای سودجویی بیشتر از این اوضاع است. در حقیقت کرونا هرچقدر که بازار سایر مشاغل را کساد کرد شرایط برای بسیاری از افراد سودجو فراهم شد، از قاچاقچی دارو گرفته تا احتکار کنندهی ماسک و دستکش و فروشندهی مواد الکلی تقبلی. بیشک خرید هر نوع واکسنی از فضای مجازی خطر بیشتری نسبت به عدم دریافت واکسن خواهد داشت؛ بنابراین بزرگترین خدمت مردم در این شرایط این است که در دام این افراد سودجو نیفتند. علاوه بر اینها سامانهی ۱۹۰ وزارت بهداشت آمادهی دریافت گزارش تخلفات این چنینی است و در نهایت دستگاه قضایی کشور با متخلفان برخورد خواهد کرد.
به خوبی میدانیم که نگهداری مواد دارویی مختلف علیالخصوص واکسنها نیازمند شرایط و دمای ویژهای هستند و انواع مختلفی از آنها تنها تا مدت زمانی کوتاه قابل استفاده خواهند بود بنابراین احتمال فروش انواع داروهای تقلبی و تاریخ مصرف گذشته در این بازار بسیار زیاد است. دکتر کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت نیز پیش از این در گفتگوهای خبری خود در این مورد گفت: با توجه به زنجیرهی سرد، نحوهی حمل، نگهداری و انتقال واکسنهای کووید_۱۹ بسیار بعید است و اگر هم چیزی در بازار سیاه عرضه شود، سالم و قابل مصرف نخواهد بود.
با همه این صحبتها شواهد حاکی از آن است که اقلام دارویی تحت عنوان داروهای کرونا در بازار سیاه ناصر خسرو به فروش میرسند و این اقلام میتوانند داروهایی تقلبی و گاها تاریخ مصرف گذشته باشند که جان بیماران را به خطر اندازد، بنابراین بهترین راه عدم توجه به این شایعات و پرداخت نکردن هزینههایی گزاف برای آنهاست.