به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه الجمهوریه، منابع آگاه اعلام کردند که بازگشت «سعد حریری» نخست وزیر مکلف لبنان به این کشور که طی چند روز گذشته در سفرهای خارجی به سر میبرد این بار ممکن است متفاوت از سایر ایستگاههایی باشد که در بیروت گذرانده است. سعد حریری اکنون در آستانه تصمیم گیری بزرگی قرار دارد که باید برای تشکیل دولت و یا استعفا از این ماموریت تصمیم بگیرد.
سعد حریری بعد از دو هفته سفرهای خارجی به ترکیه و دیدار با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری این کشور و نیز مصر و گفتگو با «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری آن و پس از آن امارات متحده عربی عصر روز گذشته به بیروت بازگشت.
اما منابع گزارش دادند که هنوز هیچ اتفاق جدیدی در سطح سیاسی لبنان رخ نداده و با وجود بازگشت حریری اوضاع به همان منوال قبلی باقی مانده است. همچنین اگر مواضع اخیر «نبیه بری» رئیس پارلمان و ابتکار وی نبود حریری تاکنون استعفا میکرد.
منابع مختلف رسانهای در این زمینه اعلام کردند که سعد حریری پس از دست دادن حمایت عربستان اخیراً به مصر رفته بود تا موضوع استعفای خود را با عبدالفتاح السیسی در میان بگذارد.
در همین راستا یک منبع نزدیک به جنبش امل و حزبالله اعلام کرد که سعد حریری با نبیه بری تماس گرفته و وی را از تصمیم خود برای استعفا مطلع کرده است، ولی رئیس پارلمان از او خواسته تا فعلا دست نگه دارد.
یک منبع در جریان ۸ مارس گزارش داد، علت تعلل حریری در استعفا به ۲ علت اصلی برمیگردد: اول اینکه نبیه بری نمیخواهد مجدداً رایزنیهای الزامآور برای تعیین نخست وزیر آینده از سر گرفته شود؛ چرا که این کار زمان زیادی میخواهد و علاوه بر آن در حال حاضر فرد مناسب دیگری به جز سعد حریری در جامعه اهل سنت برای بر عهده گرفتن ماموریت تشکیل دولت دیده نمیشود.
علت دوم به این موضوع برمیگردد که سعد حریری قصد دارد از این فرصت برای مقابله با میثاق ریاستجمهوری و اتلاف وقت باقیمانده دوره رئیس جمهوری «میشل عون» استفاده کند تا به این ترتیب رئیس جمهور نتواند به تعهدات خود در سطوح مختلف به ویژه در موارد قضایی و مبارزه با فساد عمل کند. به طور کلی تا زمانیکه ماموریت تشکیل دولت در اختیار سعد حریری باشد و تصمیم درباره استعفای وی توسط نبیه بری گرفته شود چشم انداز روشنی در حل بن بست سیاسی لبنان مشاهده نخواهد شد.
اما با وجود تعهد نبیه بری به نخست وزیری حریری در دولت آینده برخی منابع سیاسی لبنان معتقدند که استعفای سعد حریری مشروط به کنارهگیری امن و شرافتمندانه وی است؛ به این ترتیب که یک شخصیت نزدیک به وی و یا حداقل مورد قبول او برای جانشینیاش معرفی شود که البته از حمایت عربستان نیز برخوردار باشد. در این صورت حریری با خیالی آسوده استعفا خواهد داد.
منابع آگاه لبنانی همچنین اشاره کردند که در حال حاضر دو موضوع معیشت و امنیت از چالشهای اصلی این کشور است که حل آنها مرتبط به پرونده سیاسی لبنان میباشد.
در این زمینه یک منبع مسئول در محور مقاومت اعلام کرد که راه حل سریع برای کاهش تاثیر محاصره آمریکایی-غربی علیه لبنان، اتکا به مقاومت اقتصادی از خلال ایجاد منبعی برای واردات سوخت به بازار لبنان است تا درد و رنج مردم تا حدودی کاهش یابد و لبنانیها شاهد اتفاقاتی مشابه آنچه اخیرا در طرابلس و سایر مناطق این کشور رخ داد نباشند.
این منبع همچنین درباره سوءاستفاده برخی طرفها از اوضاع اقتصادی و معیشتی لبنان برای برهم زدن امنیت این کشور هشدار داد.
منبع مذکور در ادامه تاکید کرد که واردات سوخت از ایران میتواند، بخش بزرگی از چالشهای لبنان در این زمینه را حل کند، اما این موضوع در حال حاضر با موانعی مواجه است که اولین آنها به این مسئله بر میگردد که واردات سوخت از ایران قطعاً خشم ایالات متحده را برمیانگیزد و بر همین اساس برخی مسئولان جرات اقدام به این کار را ندارند.
سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان اخیرا در یک سخنرانی در رابطه با بحرانهای داخلی لبنان بهویژه بحران سوخت در این کشور بار دیگر با تکرار پیشنهاد خود برای تامین سوخت از ایران و پرداخت با پول ملی لبنان گفت: «اگر حکومت لبنان نمیتواند بنزین و گازوئیل را تأمین کند، سراغ ایران خواهیم رفت... برخی در لبنان گفتند سید [حزبالله با خرید بنزین و گازوئیل از ایران]میخواهد لبنان تحت تحریم قرار بگیرد!»
سید حسن نصرالله با بیان این که «وقتی ما از طریق دولت یا بانک مرکزی این کار را نکنیم، این شیوه تحت تحریم قرار نمیگیرد»، تصریح کرد: «اگر کسی میتواند از روابط دوستانه خود استفاده کند و مشکل لبنان را حل کند، بفرماید و کمک کند.»
«امیل لحود» نماینده پیشین پارلمان لبنان نیز خطاب به مخالفان کمکهای ایران گفت: یا این کمکها را قبول کنید یا اینکه جایگزین پیدا کنید، ما با کمکهای نفتی یا هر کمک دیگری از هر طرفی که باشد مخالفت نمیکنیم، زیرا مرحلهای که به آن رسیدیم از بازی محوربندیها و مواضع سیاسی گذشته است و اکنون منافع ملت مهمتر از همه چیز است.