به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، وحید جلیلی روز گذشته در مراسم رونمایی و نقد و بررسی کتاب «دختر موشرابی» که در کتابخانه مرکزی امام خمینی(ره) برگزار شد، با اشاره به خدمات متقابل انقلاب اسلامی و ادبیات اظهار کرد: یک بخش مهمی از جریان غربزده و روشنفکری که در ایران حضور دارد و ادعاش این است که هنر در انحصار اوست، انقلاب را بایکوت کردند، اگر انقلاب اسلامی و ماجراهاش توسط بخشی از هنر کشور در عرصههای مختلف هنری بایکوت شده ضرر اصلی متوجه کدام بخش شده است؟ انقلاب بیشتر ضرر کرده یا هنر؟ به نظرم جریان روشنفکری با این کار خیانتی که به هنر کرده از خیانتی که به انقلاب کرده، کمتر نیست.
مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی یادآور شد: انقلاب یک پدیده تاریخی، یک اتفاق ملی و اجتماعی و یک قصه به تمام معناست، بهویژه انقلابی مانند انقلاب ایران، بزرگتر از کشمکش و چالش و تنشی که ملت ایران در انقلابشان از سر گذراندند و تجربه کردند در کل عالم چیست؟، شاید بتوان به جرأت ادعا کرد که در کل تاریخ چند هزار ساله ایران چنین مقطعی نداریم که در طی این ۵۰ سال گذشته به این اندازه قهرمان در طیفهای بسیار متنوع داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: چند سال گذشته الیور استون از هالیوود به ایران آمده بود و با سینماگران ما جلسه داشت، او که هیچ سنخیتی با انقلاب اسلامی ندارد و صرفا یک سینماگر است که با ذهنی دراماتیک به دنبال ماجراست، یک سؤالی را با شگفتی با فیلمسازان در میان میگذارد و میگوید شما چرا سینما را برای روایت انقلابتان بهکار نگرفتهاید که با یک برخورد تند مواجه میشود و به او میگویند اگر میخواهی حرف سیاسی بزنی ما برویم ما آمدهایم از هنر بشنویم؛ چنین دیکتاتوری در فضای هنری کشور وجود دارد.
جلیلی بیان کرد: منظر دیگر، منظر مخاطب است، انقلاب خدمتی که به هنر کشور در این نقطه از تاریخ کرده این بوده که جهان را متوجه شما کرده است، یعنی میلیاردها انسان به خاطر وجود انقلاب اسلامی در ایران به شناخت این مردم و انقلاب علاقهمند هستند، چرا که با تمام دشمنیها نه تنها متوقف نشدند بلکه تکثیر هم شدند به همین خاطر هنر ایران میتوانست دهها میلیون و بلکه میلیاردها مخاطب داشته باشد.
مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی با بیان اینکه آقای حسینزاده در رمان «دختر مو شرابی» بخشی از ماجراهای ملت ما را روایت کرده است، گفت: بعضیها میگویند شما هنرمند هستید، ایدئولوژیک نباشید، یعنی دور یک سری موضوعات را خط بکشید و اگر به سمتش یک سری موضوعات بروی دیگر هنرمند نیستی.
وی با اشاره به اینکه در ایران اگر آژانس شیشهای با آن کیفیت بسازی هم تو را بیهنر میخوانند، عنوان کرد: در نظر بگیرید وقتی با حاتمیکیا چنین رفتاری میشود با فیلمسازان و نویسندگان تازهکار چه میکنند و چه فشارهایی میآورند که به آن سمت و سو نروند، با وجود اینکه پرداختی بسیار هنرمندانه دارند.
جلیلی با بیان اینکه کتاب «دختر مو شرابی» به موضوعاتی که خط قرمز روشنفکران بوده، ورود کرده است، یادآور شد: همکاران ما یک هزار و ۲۰۰ مصاحبه درباره حادثه گوهرشاد مصاحبه گرفتهاند که اگر تمام ابعاد ملی و دینی را در این ماجرا کنار بگذاریم و فقط دغدغه درام داشته باشیم، ماجراهای درام عجیب و غریب و پرکششی بسیاری در این واقعه تاریخی وجود دارد.
مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی افزود: آقای حسین زاده جرأت کرده، نترسیده و به این حوزه وارد شده است، یک بخشی از آن به خاطر توانایی نویسندگی ایشان است، به ویژه بخشهای آغازین کتاب به لحاظ نثر به عنوان اولین کتاب ایشان قابل توجه است.
وی عنوان کرد: تخیل خوبی در این رمان به خرج دادهاند، همچنین شخصیتمحوری و ساختار خلاقانهای در رمان وجود دارد اما حتما یک بخش جذابیت کتاب به موضوع و ماجرا برمیگردد.
جلیلی یادآور شد: بخشی از استعدادهای بچههای ما اگر به شکوفایی و تراز مطلوب نرسیده به این خاطر است که آنها را محدود کردند و از ظرفیت تاریخی انقلاب آنها را محروم کردهاند، اگر ما به سمت ماجراهایی برویم که در دل جامعه و تاریخ ما وجود داشته، اتفاقات خوبی میافتد.
مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی افزود: برخی از موضوعات تک موضوع نیستند، بلکه یک ژانر هستند و به نظرم واقعه گوهرشاد یک ژانر است، به این معنا که میتوانیم ۴۰ فیلم با موضوع گوهرشاد بسازیم که تکراری نباشد و همه آنها جذاب باشند، برخی از شخصیتهای تاریخی انقلاب نیز مانند شهید حاج قاسم سلیمانی نیز یک ژانر هستند.
وی اظهار کرد: انقلاب اسلامی مضامین دراماتیک بسیاری دارد چرا که این انسانهای دگراندیشی در این انقلاب هستند، به این خاطر که شما در دنیای معاصر عَلَمی برداشتهاید که میخواهید دگراندیشی کنید.
جلیلی عنوان کرد: در فصل آخر کتاب «دختر موشرابی» بحثهای تأثیرگذاری درباره عفاف میشود و این رویکرد از حیات در کجای عالم وجود دارد؟
مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی با بیان اینکه داستاننویسان مفاهیمی مانند شخصیت و تیپ دارند و زمانی شما هنرمند هستید که شخصیتپردازی کنید، تیپ را که یک نوجوان هم میتواند بنویسد، بیان کرد: کار هنری از آن جایی شروع میشود که شما بتوانید شخصیت جنگی ما را بنویسید و تمایزات آن را به رخ بکشید.
وی با بیان اینکه هنرمند ایرانی باید بتواند شخصیت متفاوتی که در انسان انقلاب اسلامی شکل گرفته را تبیین کند، گفت: به آقای حسینزاده تبریک میگویم که با وجود اینکه کار اولشان است چاپ اول کتاب تمام شده و این خبر خوشی برای یک نویسنده است.
جلیلی متذکر شد: برخی تهمت میزنند که هنر انقلاب اسلامی مخاطب و فروش ندارد و آنقدر بدیهی دروغ میگویند که آدم نمیتواند حرفی بزند، کتابهای زیادی در عرصه دفاع مقدس مانند «دا» و «خاکهای نرم کوشک» داریم که فروش بسیاری داشتهاند.
مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی افزود: مضمون، مخاطب و نویسندههای مستعد و شجاع در عرصه هنر انقلاب اسلامی داریم و با وجود عقبماندگیهایی که در این چهل سال به هر دلیل داشتیم چشمانداز روشن و امیدوارکننده است.
وی بیان کرد: امیدواریم آقای حسینزاده کتابهای دیگرشان را به سرعت وارد بازار نشر کنند و خطی را بشکنند که بسیاری دیگر این مسیر را پیگیری کنند.
خلأ جدی شناخت تاریخ معاصر در مدارس
نویسنده رمان «دختر مو شرابی» نیز در این مراسم گفت: ایده کتاب «دختر موشرابی» از نامه ۳۱ حضرت امیرالمومنین(ع) به امام حسن(ع) شکل گرفت که میفرمایند «پسرم درست است که من به اندازه پیشینیان عمر نکردهام، امّا در کردار آنها نظر افکندم و در اخبارشان اندیشیدم و در آثارشان سیر کردم تا آنجا که گویا یکى از آنان شدهام، بلکه با مطالعه تاریخ آنان، گویا از اوّل تا پایان عمرشان با آنان بودهام».
محمد حسین زاده افزود: به خیلی از مدارس رفتهام و با دانشآموزان گفتوگو کردهام و خلأ جدی در شناخت تاریخ معاصرمان در مدارس دیدم، در تاریخ پرفراز و نشیب معاصرمان قهرمانهای زیادی داریم که اگر یکی از این قهرمانان را هالیوود داشته باشد در بوق و کرنا میکند.
وی متذکر شد: به دلیل فقدان قصه به سمت رماننویسی رفتم، نوجوان و جوان ما باید برای شناخت تاریخ پرافتخار کشور قصه بشنود، چرا که قصه برای مخاطب جذابیت دارد.
نویسنده رمان «دختر مو شرابی» ادامه داد: خیلیها با اسم رمان شوخی کردند، اما حقیقت این است که دختر موشرابی همان دختری است که حاج قاسم در سخنرانی خود گفت این دختر، دختر من و شماست، یک دختر ایرانی است که ظاهرش متفاوت است اما کشورش را دوست دارد و فهمیده که عزت، آرامش و امنیتش توسط مدافعان حرم حاج قاسمها شکل گرفته است.
حسینزاده با بیان اینکه با دیدگاه ژورنالیستی به سراغ نوشتن این کتاب آمدم، عنوان کرد: سابقه کار من سالها یادداشتنویسی در روزنامهها و سایتهای خبری بوده، اکنون که به نسخه اولیهای که از «دختر مو شرابی» نوشتم مراجعه میکنم، متوجه میشوم که یک نسخه کاملا ژورنالیستی بوده است، یک یادداشت بلند سیاسی که باعث شد افرادی که آن موقع آن را مطالعه کردند، من را تشویق کنند اما ایراداتی بگیرند که من را با دنیای قصه بیشتر آشنا کرد.
وی افزود: مستقیم و غیرمستقیم در رابطه با نوشتن «دختر مو شرابی» از استاد سعید تشکری کمک گرفتم و ایشان حق استادی بر گردن من دارند و باید از ایشان تقدیر و تشکر کنم.
در ابتدای این مراسم مدیرکل کتابخانهها عمومی خراسان رضوی اظهار کرد: به جناب حسین زاده که اولین اثرشان روانه بازار شده است خدا قوت میگوییم و امیدواریم چنین افسرانی در عرصه قلم درخشش بیشتری داشته باشند.
حجت الاسلام علی اکبر سبزیان افزود: کتاب دختر موشرابی ان شاءالله بتواند جریانسازی کند و مخاطبین را در این مسیر صحیح و درستی که مدنظر هست راهنمایی کند.