گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * جولان کرونا این روزها در کشور آنقدر شدید شده که هر روز پیامهای هشدار درباره شیوع این بیماری بیشتر و بیشتر میشود. اما پیامی که از بیمارستانهای مشهد مخابره میشود، بیشتر هشدار است. مسئولان علوم پزشکی مشهد در روزهای اخیر مدام اعلام میکنند که وضعیت کرونا در مشهد وخیم است، روزانه بیشتر از ۷۰ نفر در مشهد جان خود را بر اثر کرونا از دست میدهند و این اعداد در مقایسه با آمار جان باختگان کرونا در کشور، فاجعه بار است. حدود یک هفته است که هشدار درباره وضعیت کرونای دلتا در مشهد مطرح شده است.
حالا وضعیت مشهد به شرایطی رسیده است که مسئولان دانشگاه علوم پزشکی از مردم میخواهند مستقیما به بیمارستان مراجعه نکنند. چون بیمارستانها مملو از مبتلایان به کرونا است و حضور مستقیم مردم خدمت رسانی به آنان را با چالش مواجه میکند.
رئیس کارگروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز اعلام کرده که باوجود شیوع کرونا، گروههای شغلی رعایت دستورالعملهای بهداشتی را کنار گذاشته اند. این مساله خطر شیوع کرونا را در مشهد چند برابر کرده است، اما کسبه مشهدی هم برای این مساله دلایل خود را دارند.
محمد عباسی، که در حاشیه خیابان مفتح مشهد یا همان بازار سی متری معروف، چند سالی است با فروش روسری و محصولات مرتبط با حجاب روزی میبرد، رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی را مخل کسب و کار خود عنوان میکند و میگوید: اوایل شیوع کرونا، شاگردم مقابل ورودی مغازه میایستاد و از مشتریان میخواست تا داخل مغازه تجمع نکنند. اما این کار باعث شد فروش ما به شدت کاهش پیدا کند و برای ادامه کار با مشکل مواجه شویم.
او بیان میکند: میخواستیم با نایلونهای ضخیم و بزرگ، قسمت تردد مشتری و پشت پیشخوان را جدا کنیم، اما دکور اصلی مغازه پشت سر فروشنده قرار دارد و اگر نایلون کشیده شود، مشتری چطور رنگ و جنس روسری موردنظر خود را ببیند و انتخاب کند؟
عباسی معتقد است که سیاستهای دولتی برای مقابله با کرونا، قبل از آنکه باعث کاهش شیوع این ویروس شود، باعث از بین رفتن رونق کسب و کار بازاریها میشود.
تعطیلی ۶ روزه در تهران، در مشهد اعمال نشد. این تعطیلی باعث شد که سفر به مشهد همزمان با عید قربان و در آستانه عید غدیر افزایش چشمگیر پیدا کند. بلیط قطار مشهد پس از اعلام تعطیلی ۶ روزه از مرز ۷۰۰ هزار تومان هم گذشت. خطوط جادهای و هوایی هم وضعیت مشابهی داشتند. شاید در قطارها به دلیل رعایت دستورالعملهای بهداشتی، برای کوپههای ۶ نفره سه بلیط و کوپههای چهار نفره ۲۲ بلیط فروخته شد، اما حجم زیادی از مسافران در ایام تعطیلات کرونایی تهران، به مشهد سرازیر شدند. از سوی دیگر، حضور زائران میتوانست فرصتی برای بازگشت رونق به کسب و کارهای مشهدیها باشد و در نهایت، برخی کاسبان، با وجود خط ابتلا به کرونا، ترجیح دادند از خریداران بیشتری استقبال کنند.
نتیجه این سیاست گذاری ناقص ستاد ملی کرونا را میتوان در افزایش شمار بیماران مشهدی طی یک هفته گذشته به خوبی مشاهده کرد. تصویر زیر را یکی از مراجعان به داروخانه امام رضا(ع)، یکی از داروخانههای بزرگ و اصلی مشهد گرفته که نشان میدهد این روزها، تعداد مراجعان چقدر افزایش یافته و خود این داروخانه میتواند بهعنوان محلی برای شیوع کرونا باشد.
قاسم جان بابایی، معاون درمان وزارت بهداشت روز گذشته در سفر به مشهد و بازدید از بخشهای بیمارستانهای امام رضا (ع) و قانم (عج) مشهد، اعلام کرد که حتی اگر محدودیتهایی در ستاد ملی کرونا به تصویب برسد، حداقل ۱۰ تا ۱۴ روز زمان لازم است تا کاهش آمار مبتلایان به کرونا را شاهد باشیم.
نمایندگان مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی هفته گذشته نامهای به رئیس جمهور نوشتند و خواستار تصمیم جدی دولت درباره وضعیت بحرانی مشهد شدند.
نمایندگان در این نامه اعلام کرده بودند که مرگ و میر ناشی از کرونا در مشهد در وضعیت بحرانی قرار گرفته و ضروری است ستاد ملی مقابله با کرونا، تصمیمات فوری برای جلوگیری از تشدید بحران بگیرد.
در این نامه تأکید شده که تعداد قابل توجهی از مبتلایان و جان باختگان در اثر کرونا در مشهد مسافرانی بوده اند که از نقاط مختلف کشور به این شهر سفر کرده بودند.
جمعی از استادان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نامهای سرگشاده از استاندار خراسان رضوی، شهردار مشهد، مسئولان مردم و هرکسی که وضعیت بحرانی مشهد به او مربوط است، خواستند تا مشهد را تعطیل کنند.
پزشکان مشهدی در این نامه نوشتند که «عادی انگاری کاذب در شهر کاملا مشهود است» و مراسمهای عزا و عروسی، دورهمیهای خانوادگی برگزار میشود. رستورانها پر از مشتری است و بازارها تا دیروقت باز است و اگر این شرایط ادامه پیدا کند، کووید در مشهد به حد انفجار میرسد.
شهردار مشهد هم دستور داد که فعلا پارکها را ببندند و برنامهها و جلسات بیشتر از ۱۵ نفر هم لغو شود. با دستور شهردار، رعایت دستورالعملهای بهداشتی در سرویسهای حمل و نقل شهری اعم از اتوبوس، مینی بوس، تاکسی و مترو باید با جدیت بیشتر دنبال شود و مسئولان گزارش روزانه به مدیر خود ارسال کنند.
استاندار خراسان رضوی، اما منتظر دستور از سوی دولت است. دولتی که این روزها مشغول عکس یادگاری گرفتن شده و در حال برگزاری مراسم وداع با پاستور است! حتی روز گذشته و در حاشیه برگزاری آخرین جلسه شورای اداری خراسان رضوی که رئیس جمهور روحانی در آن به صورت ویدئو کنفرانس حضور داشت، بیشتر به حلالیت طلبی گذشت و صحبت جدی درباره وضعیت زندگی مردم نشد.
حالا، رهبر انقلاب در پاسخ به نامه وزیر بهداشت، به ستاد ملی کرونا دستور داده اند تا شرایط را برای تعطیلی دو هفتهای کشور بررسی کنند. معلوم نیست در دوره انتقال ریاست جمهوری، آیا جلسات ستاد ملی کرونا هم با اختلال مواجه میشود یا نه و این دستور رهبری چه زمانی بررسی میشود؟ اما این موضوع مشخص است که تعطیلی ۶ روزه در تهران، نه تنها باعث کاهش تردد در سطح شهر و کاهش شیوع بیماری کرونا نشد، بلکه کارمندان تعطیل شده تهرانی را به شهرهای شمالی کشور و مشهد گسیل کرد تا ویروس کرونا را با خود به سراسر کشور بیشتر از گذشته منتقل کنند.