به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو زهرا فکرانه، انقلاب اسلامی در عین حفظ سلامت زنان، تعریفی از زنان به میان آورده که این هویت به عنوان یک انسان کامل میداند و میتواند تصمیم گیر و تصمیم ساز باشد و همچنین در سرنوشت خود و جامعه نقش موثری ایفا کند. در طول تاریخ گامهای سیاسی زنان با موانع مختلفی همراه بوده است، از موانع نظری و باورها تا برخی موانع سیاسی که ارتباط مستقمی با تعریف زن در جامعه دارد.
بنا بر دیدگاه بنیانگذار انقلاب اسلامی، تا زمانی که مردم در صحنه هستند انقلاب حفظ خواهد شد که نیمی از مردم را زنان تشکیل میدهند و به روی نیم دیگر نیز تاثیرگذار هستند. همچنین کنشگری سیاسی زنان در انتخابات مختلف و پیروزی انقلاب اسلامی همواره پر رنگ بوده است. به عبارت دیگر زنان علی رغم بر دوش داشتن مسئولیت کودکان خرد سال به عنوان مادر و مدیریت خانه، در جنگ و انقلاب هیچ گاه صحنه سیاسی جامعه را ترک نکرده اند.
اما امروزه زنان به دلیل جنسیتی شدن نقش سیاسی زنان مسلمان و باحجاب از سوی غرب و فشارهایی که به روی زنان داخل ایران وارد کرده اند، در فعالیت آزادانه سیاسی خود که پیشتر انجام میدادند دچار تردید شده اند. از سوی دیگر تجربیات در دولت یازدهم و دوازدهم نشان میدهد که به اسم زنان شعار داده میشود و مسائل زنان را طرح میکنند، اما واضح است که این شعارها سیاسی و به مثابه فریب دادن است. چراکه آقایان بعد از پست گرفتن شعارهای خود را عملیاتی نمیکنند.
توران، ولی مراد فعال حقوق زنان و مدیر شبکه ایران زنان درگفتگوی تفصیلی با خبرنگار خبرگزاری دانشجو با انتقاد از دولت اصلاحات اظهار داشت: معنی واضح خشونت سیاسی علیه زنان این است که با وعدههایی رای زنان را جلب میکنند، اما آنرا نحقق نمیبخشند. مشخصترین شکل این خشونت در اصلاحات اتفاق افتاد که حتی یک وزیر زن نیز انتصاب نشد. دولت روحانی برخلاف وعدههای خود عمل کرده و اظهار دارد بخشداری و بهداری را به زنان واگذار کرده است درحالیکه سد اصلی در ردههای بالا به قوت خود باقی است.
ابراهیم رئیسی قبل از ریاست خود در قوه قضائیه در صفحه ایستاگرامی خود نوشت: امروز بسیاری از حقوق زن دم میزنند؛ تصورشان این است که آزادی زنان، آزاد کردن آنها از اخلاق، تعهدات زندگی، همسر و فرزندان است. این نگاه غرب به زن است، اما اسلام، ضمن حفظ هویت زن اجازه نمیدهد سایر حقوق اساسی او که حق خلاقیت، کارآفرینی و ایفای نقش اجتماعی است، پایمال شود.
هیچ تفاوتی بین زن و مرد در پیشرفت معنوی و مادی نیست. در این مسیر مطلقاً هیچ کاستی در زنان وجود ندارد و تفاوت جسمی زن با مرد مانعی برای رشد و تکامل او نیست. زن خلاق، مبتکر و فعال است و برای پیشرفت نیاز به قیم در جامعه ندارد.
او همچنین در دوران ریاست در قوه قضاییه، احیای نقش قاضی مشاور زن در مجتمعهای قضایی را یکی از ضرورتهای مهم برای حل مشکلات مجتمعهای خانواده و حرکت به سمت اصل حکمیت در این پروندهها را عنوان کرد و خاطر نشان کرده که از کارهای مهمی که در این دوره ریاست خود در قوه قضائیه باید انجام شود، استفاده از ظرفیت بانوان در قضاوت است.
گرچه فرضیههایی از اسامی سیاستمدارانی که ممکن است در دولت رئیسی انتخاب شوند در دسترس است، اما نمیتوان به این که چه کسانی در کابینه حضور خواهند داشت پاسخ قطعی داد.
ولی مراد در خصوص اسامی که برای مناصب دولتی و مدیریتی برای دولت آینده مطرح شده اند گفت: کسانی که لابی میکنند در حال کسب منفعت خود هستند نه کشور. به طوری که از ۱۵ زنی که برای برخی پستها پیشنهاد شده فرقی ندارد چه کسانی انتخاب شوند. اکثر آنها از یک حلقه هستند و پستها را بین خود تقسیم کرده اند که دراصل قضیه تفاوتی حاصل نخواهد کرد چراکه ایراد در عملکرد و دیدگاه آنهاست.
این فعال حقوق زنان با اشاره به اسامی پیشنهادی در دولت آینده بیان داشت: کسانی در دولت آینده مطرح شده اند که ازقانون حمایت از چند همسری در لایحه حمایت از خانواده دفاع میکردند، در حالیکه این طرح برعلیه ازدواج پسران جوان و خدشه دار کردن همراهی زنان در خانواده بود. واضح است که این افراد به دلیل وصل بودن به حلقه مربوطه برای انتصاب در پستهای جدید مطرح هستند.
مدیرشبکه ایران زنان ضمن رد کردن برخی صحبتها مبنی بر تعلق پیدا کردن سی درصد از مناصب مدیریتی به زنان تصریح کرد: برخلاف آنچه منتشر شده، در برنامه ششم توسعه مسئله تعلق پیدا کردن سی درصد از مناصب دولتی و مدیریتی به زنان مطرح نشده است، اما امیداوریم در دولت آینده شاهد حضور زنان در مناصبی که به خوبی توانایی اداره آنرا دارند، مانند وزارت آموزش و پرورش، آموزش عالی، بهداشت و فرهنگ باشیم.
زنان در فضایی که بعد از انقلاب اسلامی ایجاد شد توانمندیهای شایستهای کسب کرده اند، اما برخی از سیاستمداران علی رغم اینکه زنان در طول تاریخ هیچ گاه از تبعیض مثبت در سیاست و مناصب دولتی بهرهمند نبودند، معتقدند که زنان ایرانی برای پیشرفت سیاسی و مدیریتی به تبعیض مثبت احتیاج دارند.
مدیر شبکه ایران زنان در این راستا افزود: برای دیده شدن شایستگی افراد باید اجازه داده بشود حلقه رقابتی بشکند تا بتوانند پستهای در شان خود را کسب کند. دیده شدن شایستگی زنان به معنی تبعیض مثبت نیست بلکه بسته بودن این راه به روی زنان به معنی تبعیض اطلاق میشود. اکنون رقابت ها، فرصتها را از زنان سلب کرده است.
وی با اشاره به جنسیتی نبودن مشاغل بعد از پیروزی انقلاب ادامه داد: بعد از انقلاب و در زمان حیات امام خمینی (ره) مرحومه حدید چی دباغ بنابر سنت انقلاب فرماندهی سپاه همدان، یکی از سختترین مشاغل نظامی درسپاه را برعهده گرفت که نشانگر جنسیتی نبودن مشاغل در آن دوران بود. بدیهی است که امروزه در فضای تنگ رقابتی به دلیل برخی فرصت سوزی ها، خانمها رزومه قابل توجه سابق را از دست داده اند. دور شدن تدریجی زنان شایسته و توانمند از کسب جایگاه خود در دولت به مثابه ضایع کردن حق است که این تصویر انقلاب اسلامی را در دنیا مخدوش میکند.
ولی مراد در رابطه با پستهای معاونتی رئیس جمهوربیان داشت: اکثر زنانی که در پستهای مختلف اسامی آنها مطرح شده و اکنون اسمهای معروفی هستند، در جهت رفع مشکلات زنان به اندازهای که باید ادای وظیفه میشد در صحنه نبوده اند. همچنین برخی معاونین نیز در حد ملی ورود نداشته و مشکلات زنان را مرتفع نکرده اند؛ بنابراین باید در مناصب معاونتی دقت بیشتری شود.
این فعال حقوق زنان در پایان با تاکید بر حفظ سنت انقلاب خاطر نشان کرد: برخی مردان حاضر در سیاست به دلیل محیط شخصی خودشان به این باور رسیده اند که زنان نمیتوانند و نمیدانند. اگر حق کشی نشود شایستگی زنان این فرصت را خواهد داد که در پستهای عالی شرکت داشته باشند. برخلاف باور مردانی که در کسب پستها حریصانه تلاش میکنند، زنان به دلیل زن بودن نباید کنار گذاشته شوند چرا که این حرکتی خلاف سنت انقلاب و آرمان امام است.