هیثم خزعلی، کارشناس عراقی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در رابطه با روابط کشورهای منطقه گفت: خواست برخی کشورها برای بهبود روابطشان با یکدیگر و دستیابی به سازش، رغبت آمریکایی برای حفاظت از متحدانش در غرب آسیا، تصمیم این کشور به خروج از منطقه [که فعلا با خروج سامانه های پاتریوت از عربستان اردن، کویت و سپس خروج کامل از افغانستان نشان داده شده است] تمام این مسائل باعث نگرانی کشورهای منطقه شده است. کشورهایی که دیگر نمیخواهند در تنش مستمر با ایران باقی بمانند.
وی افزود: علاوه بر این دولت بغداد قبل از این چهار دوره مذاکراتی بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان و امارات از یک سو، با اردن مصر و ایران از سوی دیگر داشته است.
خزعلی با بیان اینکه ترکیه خواهان از سرگیری روابط با کشورهای خلیج فارس و مصر است، اظهار کرد: ترکیه نیز خواهان از سرگیری روابط با کشورهای عربی خلیج فارس و همینطور ایجاد توافقاتی با مصر است؛ چرا که در خصوص بهره برداری و سرمایه گذاری در تاسیسات گازی در دریای مدیترانه اختلافاتی بین اینها وجود دارد. علاوه بر این حضور ترکیه در لیبی و حمایت آنکارا از اخوان المسلمین باعث نگرانی مصریها شده است. تمام این مسائل نیازمند حل و فصل بین مصر و ترکیه هستند.
این کارشناس عراقی با اشاره به اینکه فرانسه میخواهد جای آمریکا در منطقه را پر کند، بیان کرد: فرانسه از یک سو به نوبه خود در جهت پر کردن فلش حضور آمریکاییها به ایفای نقش می پردازد و از سوی دیگر تمایل دارد تا بر روی منابع اقتصادی عراق سرمایهگذاری کند.
وی ادامه داد: حتی فراتر از اینها جهت تسویه حساب هایی با ترکیه که به طور خاص در لیبی اختلافاتی را به وجود آورده است. گذشته از اینها رقابت های جهت بهره برداری از توان های اقتصادی مناطق اطراف دریای مدیترانه بین این دو وجود دارد. همچنین رقابت هایی برای بازسازی فرودگاه موصل و برخی پروژه های عمرانی دیگر در بغداد وجود دارد که پاریس میخواهد در آن ها حضور داشته باشد.
خزعلی در رابطه با این سوال که هدف اصلی از برگزاری این نشست توسط تیم سیاست خارجی مصطفی الکاظمی چیست؛ آیا این یک ابتکار عراقی است یا ساز و کاری آمریکایی، اظهار کرد: واقعیت این است که بخشی از آن یک ساز و کار آمریکایی است اما این مانع از آن نمی شود که بگوییم فعلا این نشست در راستای منافع منطقه و عراق به طور خاص است؛ چراکه اختلافاتی در سطح منطقه بالا گرفته که به ناچار اثرات منفی آن بر داخل عراق منعکس میشود. دلیل آن این است که این کشورها دارای نیروها و جریانات موثر خود در فضای عراق هستند.