حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در گفتگو با خبرنگار احزاب خبرگزاری دانشجو، در رابطه با اینکه برخی مدعی بیطرفی و بیتوجهی ایران در مسائل افغانستان هست، گفت: ایران با توجه به مرز هزار کیلومتری که با افغانستان دارد و همچنین ناامنیهایی که از طریق برخی عوامل ضد انقلاب از افغانستان علیه ایران صورت میگیرد، هیچگاه به مسائل افغانستان بیتفاوت نبوده، بلکه کاملا تحرکات داخلی افغانستان، شرایط سیاسی و نقش اشغالگران را رصد میکند.
وی ادامه داد: یکی از ماموریتهای شهید سردار سلیمانی در سپاه قدس، توجه و پیگیری مسائل افغانستان بود که پس از شهادت ایشان، سردار قاآنی به عنوان مسلطترین نیروی امنیتی و اطلاعاتی ما در امور افغانستان که کاملا در جریان تحرکات گروههای افغان چه احزاب سیاسی شیعی و چه گروههایی مثل طالبان هستند.
ترقی افزود: بنابراین مسئله افغانستان برای ایران هم از بعد نظامی و هم از ابعاد اقتصادی، فرهنگی و منطقهای مهم است.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی با اشاره به اشتراکات بین دو کشور، بیان کرد: مقام معظم رهبری نیز به این نقاط اشتراک، یعنی هم زبانی، هم دینی و مرتبت بودن تمدنهای دو کشور تاکید فراوان کردهاند. ایران سالهای طولانیست که میزبان مهاجرین افغان است و همه اینها نشان دهنده این است که ایران نسبت به مسائل همسایه خود بیتفاوت یا کم تفاوت نیست.
وی ادامه داد: به نظر میرسد نظام جمهوری اسلامی در رابطه با افغانستان بر اساس منافع و مصالح مردم افغانستان و امنیت منطقهای عمل میکند و تحت تاثیر رفتارهای احساسی و فاقد دور اندیشی نیست.
ترقی با بیان اینکه سیاستهای ایران به گونهای اتخاذ شده که هیچگونه جنگ داخلی در افغانستان رخ ندهد، تاکید کرد: نظر میرسد با شرایط امروز افغانستان، نیروهای امنیتی ما کاملا در جریان شرایط مردم این کشور هستند و سیاستی که نظام اتخاذ کرده، سیاست جلوگیری از هرگونه تنش و جنگ داخلی است که آرزوی قلبی غربیها و همپیمانان ناتو است؛ علاوه بر اینها، ایجاد یک دولت کارآمد فراگیر با حضور همه جریانها و اقوام در افغانستان است.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه توصیه ایران برای همه نیروهای مخالف طالبان این است که برای رفع اختلافات از مذاکره و روشهای سیاسی استفاده کنند، گفت: این مواضع کاملا منطقی و عالمانه است؛ البته ایران با دخالت نظامی کشورهای همسایه کاملا مخالف است و در موضعگیریهای اخیر نیز این امر کاملا مشهود بود.
ترقی گفت: با این تفاسیر به نظر میرسد موضع حاکمیت نسبت به افغانستان، منطقی و به دور از احساسات و بر اساس منافع دراز مدت کشور و ملت افغانستان است. تفاهمهایی هم که ایران با طالبان در رابطه با حفظ امنیت مرزها، بیرون راندن آمریکاییها و صیانت از اقلیت شیعه داشته است، نشان دهنده فهم کامل ایران از شرایط افغانستان است؛ امروز هم به نظر میرسد در جهت مشورتدهی به جریان حاکم شده بر افغانستان برای شکلگیری یک دولت مطلوب و مورد علاقه مردم افغانستان تلاش میکند.