به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی دانشکده های الهیات و معارف اسلامی، روانشناسی و علوم تربیتی، ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران طی نامهای به طهرانچی، ریاست دانشگاه آزاد، نکاتی را پیرامون اخراج عبدالکریمی از این دانشگاه بیان کردند که متن این نامه به شرح زیر است:
جناب آقای طهرانچی
ریاست محترم دانشگاه آزاد اسلامی
با سلام و احترام
درست در بیست و یکم اسفندماه سال نود و نه بود که رهبر انقلاب این جملات را فرمودند: «در داخل کشور، یک گروهی از این روشنفکرنماها -البتّه سالها پیش؛ که اخیراً هم گاهی تکرار میشود- عنوان دگراندیش را در مقابل جمهوری اسلامی قرار دادند. من در یک سخنرانی گفتم که برای ما دگراندیش مسئلهای نیست؛ اندیشۀ شما دیگر است، خب دیگر باشد، چه اشکال دارد؟ ما با اندیشۀ شما کاری نداریم [لکن]دشمنی نباید بکنید. قرآن روی دشمن و دشمنی کردن تکیه میکند.»
بنابر آن چه از رهبر انقلاب نقل شد، از مهمترین ارزشهای مبنایی محیط آکادمیک، آزاد اندیشی و آزادی علمی است. آزادی علمی به آزادی اجتماع علمی اعم از دانشجو و استاد در زمینۀ تولید علم و دانش اشاره دارد. در آزادی علمی هیچ نیرویی نباید مانع از علم زایی و دانشزایی شود و اجتماع علمی میبایست در این زمینه آزاد باشد. حال اگر این آزادی از استاد و دانشجو گرفته شود نهاد دانشگاه دچار نقص بزرگی میشود و نقص در دانشگاه نتیجهای جز سست شدن طبقۀ نخبگانی همراه خود ندارد. کما اینکه رهبر انقلاب نیز در سخنان خود در خصوص کرسیهای آزاداندیشی و گفتگوهای آزاد به آزادی علمی اشاره میکنند و تأکیدات بسیاری در این زمینه داشتهاند. در نتیجه آزادی علمی در منظومۀ فکری رهبر انقلاب امری مهم و حیاتی است.
امروز با گذشت بیش از ۴۰ سال از عمر انقلاب اسلامی شاهد اقداماتی از سوی برخی مدیران و مسئولان هستیم که نه تنها سدی است برای تحقق گام دوم انقلاب اسلامی، که حتی آرمانهای اولیۀ انقلاب اسلامی و تئوریسینهای انقلاب را هم زیر سؤل میبرد و خدشهدار میکند.
اخراج دکتر بیژن عبدالکریمی از دانشگاه آزاد به دلیل نظریات ایشان در ابواب گوناگون، یکی از این اقدامات نابخردانۀ مسئولین به شمار میرود. مگر نه این که رهبر معظم انقلاب به کرات تآکید داشتهاند که دانشگاهها و حوزههای علمیه محلی هستند برای تضارب آراء و آزاد اندیشی؟! اخراج دکتر بیژن عبدالکریمی به دلیل اظهار نظرهای ایشان، بیتوجهی صریح و علنی به آن گفتار شهید مطهری است که فرمودند: «من اعلام میکنم که در رژیم جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای افکار وجود ندارد و از کانالیزه کردن اندیشهها خبری نخواهد بود. همه باید آزاد باشند که اندیشههای اصلیشان را عرضه کنند.»
دکتر بیژن عبدالکریمی از معدود اساتید علوم انسانی است که پرده نشینی را کنار زده است و گفتمان این علوم را به قدر ممکن در میان جامعه برده و قشر جوان، نخبه و موثر جامعه را با نظریات خودش به چالش کشیده است. ایشان به وضوحِ هرچه تمامتر دلسوز این کشور، نظام و مردم است. او مشخصا نادی معنا در جهان بیمعنای مدرن است و این معنا را درست در دین اسلام جستجو میکند. کافی است نگاهی به آثار و گفتارهای ایشان بیاندازیم تا متوجه شویم که ایشان مردی متعهد و آزادهاند. ایشان همواره خود را در مدار نظام جمهوری اسلامی دانسته و در گفتگوهای گوناگون خود تصریح دارد که هیچ وقت با قشر مخالف نظام و اپوزسیون همراه نبوده و راه حل مسائل کشور را در فعالیتهای انقلابیون دانسته است. به گواه بسیاری از نزدیکان ایشان، دکتر عبدالکریمی حتی از اینکه سخنرانیهایشان توسط رسانههای معاند پخش می¬شده است دلگیر و مبغوض بودهاند. او حتی پس از اعلام خبر اخراجش نیز تلاش میکند تا این مسئله را در گفتمان انقلاب حل و فصل کند.
دانشگاه آزاد اسلامی باید دلیل و هدف خود از اخراج دکتر عبدالکریمی را بیان کند. بر خلاف اعلام خبرگزاریها مبنی بر اخراج دکتر عبدالکریمی به دلیل دفاع از حکومت پهلوی، «دکتر فرزاد جهانبین»، معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد، این خبر را تکذیب کردند و بیان کردند که دلایل دیگری موجب صدور حکم اخراج این استاد فلسفه شده است؛ از جمله ترویج سکولاریسم و بیدینی در میان دانشجویان! مطمئنا اگر استادی بخواهد در فضای آموزشی و آکادمیک و نه در فضای کرسیهای آزاداندیشی و مناظرات، بیدینی را ترویج کند باید با او برخورد شود، اما شواهد و قرائن موجود از دکتر بیژن عبدالکریمی موید چنین مسئله¬ای نیست، در نتیجه جامعۀ علمی کشور خواستار روشن شدن این ادعا هستند، آن هم در شرایطی که امکان دفاع شخصی که مورد اتهام قرار گرفته است وجود داشته باشد.
همچنین، لازم به ذکر است که طبق بیان دکتر عبدالکریمی در صفحۀ رسمی ایشان پس از تعلیق حکم ایشان تا زمان رسیدگی در هیئت عالی تجدید نظر، باز هم امکان ورود به دانشگاه برای ایشان فراهم نشده و نام ایشان از مقابل درسهای تعیین شده از طرف گروه آموزشی حذف شده است. این رفتار دوگانه اگر علتی دارد نیازمند توضیح و اگر سهوا رخ داده است نیازمند عذرخواهی است.
امروزه دشمن جمهوری اسلامی، بیش از هرچیز به غفلت، بی تدبیری و اقدامات مأیوسکنندۀ مسئولین کشور دل بسته است. تصمیمات مسئولین و مدیران، نباید موجب از بین رفتن امید به ویژه در بین جوانان و روشنفکران شود. بسیج دانشجویی، امیدوار است هرچه زودتر نسبت به حکم اخراج دکتر عبدالکریمی، استاد فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی، روشنگری صورت گیرد تا حقیقت نمایان شود.
امضاکنندگان:
بسیج دانشجویی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران
بسیج دانشجویی روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران
بسیج دانشجویی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران