به گزارش خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، طرح شایان ولی پور مطلق، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند در رویداد علمی «چالش مدرسه حکمرانی تمدن» به عنوان طرح برتر معرفی شد.
این طرح با عنوان «اصلاح الگوی کشت کشاورزی سنتی در روستاهای خراسان جنوبی» در این رویداد شرکت کرده بود.
ولی پورمطلق درباره طرح خود به مشکلات آب در خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: اگر مشکل آب را با نگاه مساله شناسانه بررسی کنیم به یک سری نظام مسائل میرسیم که یکی از آنها اصلاح الگوی کشت سنتی در روستاها است.
وی ادامه داد: اقلیم خراسان جنوبی خشک و بیابانی است و متوسط بارندگی سالانه در استان از ۱۳۴ میلیمتر فراتر نمیرود. دورههای گرما طولانی و ۹۵ درصد وسعت استان را عرصههای طبیعی دربرگرفته است. خراسان جنوبی دومین استان کشور از نظر وسعت بیابان است.
این فعال دانشجویی گفت: مشکل آب به حدی در این استان ریشه دارد که طبق آمار سال گذشته، ۳۸۷ روستا با تانکر آبرسانی میشوند که آمار بسیار بالایی است.
وی با تأکید براینکه اصلاح الگوی کشت بسیار کم هزینهتر از طرحهایی مانند انتقال آب از دریای عمان و مانند آن است، گفت: این ایده از بازدیدهای میدانی و حضور ما در اردوی جهادی بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند در سال ۹۵ در روستای چاهبک منشأ گرفت در آنجا ساکنان روستا، چغندر قند (محصولی با مصرف بالای آب) میکاشتند در حالیکه روستا با تانکر آبرسانی میشد.
ولی پور مطلق به دلایل تمایل کشاورزان به کشت سنتی اشاره کرد و گفت:، چون کشاورز سنتی که منبع درآمد پایدارش کشاورزی است قدرت ریسک ندارد و نمیخواهد تغییر ایجاد کند و از طرفی باید ارگانهایی که مربوط به کشاورزی هستند از جمله شرکتها و سازمان جهاد کشاورزی تسهیلاتی بدهند و در حوزه آموزش نیز ارگانهای دولتی باید پای کار بیایند و کشاورزان را آموزش دهند پیرامون محصولاتی که بهرهوری بیشتر، مصرف آب کمتر و صرفه اقتصادی بیشتر برای کشاورزان دارد.
وی ادامه داد: چالش دیگر در این حوزه عدم هماهنگی ارگانهای مربوطه که به کشاورزی ارتباط پیدا میکنند در حوزه اصلاح الگوی کشت است از جمله اداره جهاد کشاورزی و شرکتهای بهره بردار و سازمان آب منطقهای در این حوزه جداگانه کار میکنند.
وی ادامه داد: این سه عامل در بحث عملیاتی نشدن اصلاح الگوی کشت اثرگذار بوده است و ما در این طرح در این حوزهها آسیب شناسی کردیم که توسط همه ارگانها قریب ۲دهه است در کشور این موضوع عنوان میشود، اما عملیاتی نمیشود.
ولی پور مطلق خاطرنشان کرد: در زمینه «اصلاح الگوی کشت» باید کار ایجابی صورت گیرد، چون در کشور ما کشاورز صاحب اختیار اراضی خودش است و نمیتوان کشاورز را وادار به کاشت محصولی کرد وقتی کشاورز رغبتی به کشت یا شناختی نسبت به وضعیت اقتصادی حاصل از آن محصول ندارد لذا انجام کار ایجابی در این حوزه لازم است.