به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، رسول صادقی، عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در نشست بررسی معضلات خانوادههای افغانستانی در ایران و همچنین بررسی سریال تلویزیونی هم سایه که از سوی بسیج دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: امروز به دلیل تحصیل و همچنین تجربه زندگی در ایران شاهد تغییرات اجتماعی قابل توجهی در بین اجتماع محاصرین افغانی به ویژه در بین نسل دوم و سوم آنها هستیم و همین مسئله باعث تغییرات هویتی در بین مهاجرین شده است.
وی با بیان اینکه نسل دوم مهاجرین افغانی به دلیل تاثیرات هویتی نه خود را ایرانی و نه افغانی میدانند هر چند که در جامعه ایرانی زندگی میکنند و فرهنگ و اصول ایران را میدانند و با این الگو جامعه پذیر شده اند، تصریح کرد: نسل دوم مهاجرین افغانی دچار نوعی طردشدگی دوگانه هم در جامعه مقصد یعنی ایران و هم در جامعه مبدا یعنی افغانستان شده اند و این طردشدگی میتواند چالشهایی را به همراه داشته باشد.
صادقی با اشاره به اینکه بسیاری از نسل دومیهای مهاجرین افغان در ایران دارای باز ادغام اقتصادی و اجتماعی خیلی پایینی هستند، افزود: نسل دومیهای افغانستانی در ایران متولد شده و تحصیل کرده اند، ولی از فرصتهای مناسب برای ادامه زندگی در کشورمان برخوردار نیستند به همین دلیل ترجیح میدهند که به سمت اروپا مهاجرت کنند و اینها همان کسانی هستند که بیشتر دچار حاشیه نشینی شده اند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران افزود: مسئلهای که باید به آن توجه کنیم این است که آیا ما مهاجرین افغانستانی را یک فرصت یا چالش و یا یک امتیاز و تهدید تلقی میکنیم؟ نکته مهم در سیاست گذاریها این است که تصور موجود مبنی بر اینکه افغانها صرفا کارگرهای بی سواد هستند دیگر منسوخ شده و ما امروز با مهاجرین نسل دوم و سوم افغانی که در ایران بزرگ و جامعه پذیر شده اند، روبرو هستیم و این مسئله مهمی است که در سیاست گذاریها باید به آن توجه شود.
وی اظهار کرد: امروز اگر یک نخبه ایرانی از کشور خارج میشود باید نخبگان دیگری جایگزین آنها شوند و این در حالی است که ما در ایران نخبگان افغانی را داریم که با مشکل اقامت مواجه هستند.