به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از صندوق نوآوری و شکوفایی در بیست و یکمین رویداد «یکشنبههای صادراتی»، علیرضا پیمان پاک، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه ما در وزارت صمت توجه ویژهای به صادرات داشتیم و نقشه راهی را برای افزایش صادرات غیر نفتی کشور پیدا کردیم، گفت: چشمانداز ما در افق ۱۴۰۴ افزایش دو برابری صادرات غیرنفتی به میزان ۳۵ میلیون دلار است که این افزایش صادرات به صورت کشوری و کالایی بخشبندی شده است.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه زنجیرههای ارزشی و حمایت از محصولات نهایی در کنار محصولات خام و حوزه دانش بنیان مهم است، تصریح کرد: صادرات فولاد و محصولات پتروشیمی برای کشوری که از منابع ارزان برخوردار است، نمیتواند صادرات رقابتی و صادرات مبتنی بر مزایای کشور باشد.
پیمان پاک در ادامه با اشاره به اینکه وقتی وارد فضای خدماتی فنی و مهندسی و حوزههایی میشویم که زنجیره ارزش ایجاد میکنند و دانش بنیان میشوند از مزیت پایداری برخورداری میشویم، بیان کرد: تا وقتی که ما از انرژی ارزان قیمت و منابع سنگ معدن برخورداریم، میتوانیم به دنبال صادرات باشیم، اما اگر منابع ما همچون فولاد دچار کمبود مواد اولیه شود، در حوزه صادرات با مشکل مواجه میشویم.
وی در ادامه مزیت رقابتی حوزه دانش بنیان را دانش فنی شرکتهای فعال در آن اعلام کرد و گفت: در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی از پتانسیلهای خوبی در کشور برخورداریم که متاسفانه در سالهای گذشته به واسطه تعهدات ارزی، محدودیتها و ممنوعیتهای کرونایی و... موانعی ایجاد شده است که امیدواریم در دوره جدید با رفع این محدودیتها و حمایتهای ویژه از بخش صادرات، خدمات فنی و مهندسی و دانش بنیان، نقش این حوزه را افزایش دهیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران اعتبار خریدار در حوزه دانش بنیان و خدمات فنی و مهندسی را از اولویتهای این سازمان اعلام کرد و افزود: این اعتبار خریدار در حوزه دانش بنیان و خدمات فنی و مهندسی قابل استفاده است. ما عدد یک میلیارد دلاری را به عنوان اعتبار خریدار داشتیم که در سالهای گذشته به این مهم توجه نشده است، اما این رقم میتواند به عنوان وام ارزی ارزانقیمت مورد استفاده قرار بگیرد.
وی نقش صندوق نوآوری و شکوفایی در حوزه تامین مالی بنگاههای کوچک و متوسط حوزه دانش بنیان را مثبت ارزیابی کرد و گفت: یکی از اولویتهای ما تخصیص وامهای کمبهره به حوزه دانش بنیان است که این موضوع در وزارت صمت مطرح شده است.
پیمان پاک سه ابزار صندوق ضمانت صادرات، صدور مجوز برگزاری نمایشگاهها و تعاملات با سایر کشورها و دفتر مستقر صادرات در سایر کشورها را از ابزارهای سازمان توسعه تجارت ایران برای گسترش صادرات اعلام کرد و افزود: ۳۰ میلیون دلار ضمانتنامه در حوزه دانش بنیان صادر شده که از این رقم ۱۰ میلیارد دلار مرتبط با حوزه نانو و تکنولوژی است و باید درنظر داشت که در این بخش، نقش صندوق نوآوری مهم است.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران به رایزنان بازرگانی جمهوری اسلامی در سایر کشورها اشاره کرد و گفت: اولویت رایزنها باید حوزه دانش بنیان و خدمات فنی و مهندسی باشد و البته تعاملات بسیاری بین رایزنها و معاونت علمی و فناوری صورت گرفته است.
وی، کشور کنیا را یکی از دروازههای اصلی صادراتی ایران در شرق آفریقا اعلام کرد و افزود: ما باید به خطوط دریایی در بحث لجستیک در سایر کشورها و کشت فرازمینی در شرق آفریقا توجه ویژهای داشته باشیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در پایان تاکید کرد که این این سازمان برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان آمادگی لازم را دارد.
در ادامه این رویداد نیز، روحی، رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات و ملزومات پزشکی، دندانپزشکی و دارویی به معرفی ظرفیتهای کشورمان در حوزه تجهیزات پزشکی و مواد مصرفی بیمارستانی و نیز بیان فرصتهای صادرات حوزه پزشکی به کنیا پرداخت. همچنین جین وامورو، رئیس کمپانی فناوریهای پزشکی آتا طب به معرفی هیئت تجاری کنیا و تشریح بازار کنیا در حوزه تجهیزات پزشکی و دارو و معرفی فرصتهای تجاری بین دو کشور پرداخت و بنی عامریان، مدیر خانه نوآوری ایران در کنیا نیز خدمات این خانه در حوزه تجهیزات پزشکی را تشریح کرد.
گفتنی است، در حاشیه بیست و یکمین رویداد «یکشنبههای صادراتی» با موضوع پذیرش هیات تجاری و فناوری از کشور کنیا در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران و نیز حاضران در رویداد از نمایشگاه حوزه دارو و تجهیزات پزشکی که با حضور ۱۲ شرکت دانش بنیان در محل صندوق نوآوری تشکیل شده بود، بازدید کردند. در حاشیه این رویداد نیز جلسات B۲B میان شرکتهای دانش بنیان ایرانی و تجار کنیایی برگزار شد.