حسین محمدرضایی، عضو هیئت مدیره نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو با اشاره به اینکه استانداری اصفهان وعده پرداخت خسارت به کشاورزان را داده، اظهار کرد: صنعت، آب کشاورزی را برمی دارد و باید خسارت کشاورزان را جبران کند؛ بنابراین قرار است مقداری خسارت کشاورزان پرداخت شود، اما کشاورزان به جای پول ترجیح میدهند آب به آنان داده شود.
محمدرضایی بیان کرد: در بهار و تابستان امسال مقداری خسارت به کشاورزان پرداخت شد که به طور میانگین برای هر هکتار یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بود. درحالیکه اگر کشاورز در یک هکتار بتواند ذرت علوفهای کشت کند، حدود ۱۲۰ میلیون تومان درآمد خواهد داشت.
عضو هیئت مدیره نظام صنفی کشاورزی اصفهان در انتقاد به مبلغی که در نیمه اول سال به کشاورزان پرداخت شده، گفت: با یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان کشاورز کدام بخش زندگی خود را میتواند اداره کند؟ این مبلغ برای حدود ۶ ماه کار کشاورزی منطقی است؟ کشاورز با این مبلع میتواند برای دختر خود جهیزیهای تهیه کند یا زمینه ازدواج پسر خود را فراهم آورد؟ قبلا کشاورزان میتوانستند چند خانواده را با کار روی یک زمین چند هکتاری اداره کنند. اما حالا یک کشاورز برای زندگی خود مستأصل است.
وی توضیح داد: سرمایه کشاورز زمین، چاه آب و ادوات کشاورزی است و همه اینها بدون آب ارزشی ندارد. در واقع کشاورزان بدون آب سرمایه میلیاردی دارند، اما پول ندارند. امرار معاش بسیاری از کشاورزان با مشکل مواجه شده است در صوتی که اغلب آنان زکات بده بودند، ولی با مدیریت غلط دولتهای گذشته فعلاً زکات بگیر شده اند.
محمدرضایی با اشاره به آسیبهای محیط زیستی نرسیدن آب به ویژه به اراضی شرق اصفهان اشاره کرد و گفت: شرق اصفهان کویری است و اگر آب به آن نرسد، شبیه آرد در هوا پخش میشود و در اثر فرسایش با وزش باد در هوا پخش میشود، ریزگردهای از روی زمین برخاسته و مشکل ساز میشود.
وی ادامه داد: تالاب گاوخونی عمری است که پساب صنعتی و شهری اصفهان را دریافت میکند و اکنون تالاب پر از فلزات سنگین و آلودگیهای میکروبی است. فعلا تالاب آب ندارد و فقط خاک آن مرطوب است که با خشک شدن کامل تالاب ریزگردهای نمکین و حاوی ذرات فلز از خاک برمی خیزد و موجب عفونت ریوی میشود.
عضو هیئت مدیره نظام صنفی کشاورزی اصفهان توضیح داد: برخی کارشناسان معتقدند که گاوخونی حتی تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری خود را آلوده میکند. در این صورت مرزهای کشور در شرق و غرب و شمال و جنوب هم از آلودگیهای انباشته شده در این تالاب در امان نخواهد بود.
وی به فرونشست زمین در اصفهان در اثر بی آبی هم اشاره کرد و گفت: این معضل مهمی است که اگر ادامه پیدا کند، زندگی در اصفهان سختتر از گذشته و مردم اصفهان مجبور به مهاجرت به استانهای دیگر میشوند.
محمدرضایی ادامه داد: فرونشست در اصفهان چندین برابر وضعیت بحرانی است و اگر آبهای تخلیه شده از سفرهای زیر زمینی تامین و جبران نشود خدا میداند به سر آثار تاریخی اصفهان که نماد شیعه در جهان است، چه خواهد آمد.
به گفته محمدرضایی آنچه مطالبه این روزهای کشاورزان است، فقط به نفع خودشان نیست، بلکه محیط زیست و زندگی مردم در این استان وابسته به تأمین آب زاینده رود و بازگشت آب به سفرههای آبی زیرزمینی است.
او تصریح کرد: نظام صنف کشاورزی و کشاورزان اصفهان هیج فراخوانی برای روز جمعه ١٢ آذر نداشته و ندارند.
یک هفتهای از انتشار بیانیه شورای میرابها و شورای آببران غرب و شرق اصفهان میگذرد و هنوز مشخص نیست که استانداری اصفهان برای عمل به توافقات صورت گرفته با کشاورزان، چه اقداماتی انجام داده است.