گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، پس از شیوع ویروس کرونا تا همین چند ماه پیش کشور از نظر واکسیناسیون در شرایط خوبی قرار نداشت. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، اما روند واکسیناسیون در کشور شتاب بالایی گرفت تا جایی که تا الان بیش از ۱۰۰ میلیون دوز واکسن وارد کشور شده و اکثر مردم کشور حداقل یک دوز واکسن خود را دریافت کردهاند. در این میان، اما هستن کسانی که به علت باورهای غلط یا واکسن هراسی از تزریق آن امتناع میکنند؛ که متاسفانه در برخی استانها مثل قم این تعداد افراد بیشتر هم هستند.
اگر آمارها را بر اساس تزریق دوز اول واکسن در هر استان مرتب کنیم، استقبال از برنامه ملی واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در استان گیلان ۹۰ درصد است و در استان قم، ۶۷ درصد. اختلافی که نشانگر وجود مشکلاتی جدی است، به ویژه اگر بدانیم در ۲۳ استان از ۳۱ استان کشورمان، بالغ بر ۸۰ درصد جامعه هدف دوز اول واکسن را دریافت کرده اند.
البته این تنها قم نیست که وضعیت وخیمی دارد و افزون بر آن، در کردستان، سیستان و بلوچستان و حتی البرز و خوزستان، اوضاع واکسیناسیون نامطلوب به نظر میرسد؛ اما اختلاف قم با میانگین کشور به شدت زیاد و چشمگیر است و قرارگیری آن در شاهراه ارتباطی چندین استان و از همه مهم تر، تجمع جمعیتش در یک شهر، مواردی هستند که برای نگرانی از روند واکسیناسیون در این خطه کافی به نظر میرسد.
وضعیت قم زمانی تامل برانگیزتر به نظر میرسد که بدانیم این استان در نمودار تکمیل واکسیناسیون در کشورمان هم جایگاه مطلوبی ندارد و در قعر جدول، در جایگاه یکی مانده به آخر تکیه زده و تنها سیستان و بلوچستان است که وضعیت وخیم تری از این استان دارد. این در حالی است که اگر به روند تغییرات واکسیناسیون در استانهای مختلف کشورمان در هفتههای گذشته دقت کنیم، پی خواهیم برد سیستان و بلوچستان در حال نزدیک شدن به قم است!
بدین ترتیب دور از انتظار نیست که در هفتههای آتی، قم به قعر جدول واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشورمان تکیه بزند! اتفاقی که میتواند زمینه ساز بروز موج بعدی کرونا در کشورمان از این استان باشد، آن هم در شرایطی که نام این استان از روز اول به کرونا گره خورد و موجبات ناراحتی شمار زیادی از شهروندان این استان را فراهم آورد. اتفاقی که ظاهرا تا تکرار نشود، وضعیت واکسیناسیون قم تغییر نخواهد کرد!
۴۵ درصد قمیها ۲ دُز واکسن کرونا دریافت کردند و واکسن هراسی مهمترین علت آمار پایین واکسیناسیون از دیگر اخبار کرونایی قم است.
حضرات آیات ناصر مکارم شیرازی، سید محمدعلی علوی گرگانی و عبدالله جوادی آملی نظرهای خود در مورد تزریق واکسن کرونا و برخی اقدامات واکسن هراسانه اعلام کردند.
آیتالله مکارم شیرازی در بیان نظر خود آورده است: لازم است در این زمینه بر اساس تشخیص و توصیه متخصصان عمل نمایید.
آیتالله علوی گرگانی نیز خاطرنشان کردهاست: موضوع ضرورت و یا عدم ضرورت زدن واکسن و شخصی یا اجتماعی بودن آن باید توسط متخصصین پزشکی تعیین شود.
آیتالله جوادی آملی بیان کردهاست: مومنان نباید در کاری که تخصص ندارند، اظهارنظر کنند، ضمن آنکه نباید دیگران را از تزریق واکسن ترساند.
در جلسه ستاد استانی مدیریت کرونا که روز چهارشنبه هفته گذشته ترتیب یافت از واکسینه شدن ۳۸ درصد مردم قم با دریافت ۲ دُز واکسن کرونا خبر داده شد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی قم در این جلسه بیان کرد: روند نزولی، ولی کُند بیماری کرونا در قم ادامه دارد این در حالی است که با عادی انگاری، تعداد شهرهای قرمز در سطح کشور افزایش پیدا کرده است.
محمدرضا قدیر افزود: تاکنون یکمیلیون و ۱۲۷ هزار دُز واکسن در این استان تزریق شده که ۷۱۶ هزار دُز مربوط به مرحله اول و ۴۲۰ هزار نیز دُز دوم طرح واکسیناسیون سراسری بوده است.
استاندار سابق قم نیز در این جلسه گفت: پایین بودن درصد واکسیناسیون در قم نیاز به تحلیل دارد و در این استان باید با اقدامات تبیینی و روشنگرانه در برابر تبلیغات گروههای ضد واکسن مبارزه کنیم؛ به دلیل اهمیت سلامت عمومی محاکم قضایی باید در برابر تبلیغات اینگونه افراد حساسیت بیشتری داشته باشد. بهرام سرمست افزایش پوشش واکسیناسیون را اولویت مهم قم دانست و خاطرنشان کرد: درصد واکسیناسیون دانشآموزی تاثیر مستقیمی در جایگاه استان در پوشش واکسیناسیون دارد.
وی با اشاره پشت سر گذاشتن پنج موج سهمگین، بیان کرد: این ستاد در قم با برگزاری ۱۱۱ جلسه، ۲۰ جلسه بیشتر از ستاد ملی جلسات مربوط به کرونا را برگزار کردهاست.
وی یادآور شد: در این مدت سه هزار مصوبه در کارگروههای تخصصی تصویب شده که یک هزار و ۳۰۰ مورد از آنها در ستاد استانی مدیریت کرونا نهایی شدهاست.
مدیرگروه آموزش و ارتقا سلامت مرکز بهداشت قم نیز میگوید: ۳۵.۳ درصد از مردم قم ۲ دُز واکسن کرونا را دریافت کردهاند که اصلیترین علت آمار پایین واکسن هراسی است.
محمدتقی سلطانی هفته گذشته در جلسه ستاد اطلاعرسانی و مدیریت جو روانی استانداری قم افزود: در حال حاضر موارد فوت و بستری با شیب مناسب در حال کاهش میباشد.
وی با بیان اینکه درصد رعایت پروتکلهای بهداشتی در قم بین ۴۶ تا ۵۲ درصد میباشد، اضافه کرد: روند مراجعه به پایگاههای سرپایی ۹ گانه تست کرونا مقداری افزایش یافتهاست که امیدواریم نشاندهنده موارد مثبت نباشد.
معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی استاندار قم گفت: مسوولان ذیربط باید آثار کاهش اپیدمی بیماری کرونا و رفع محدودیتها را برای مردم یادآور و تبیین نمایند.
بیژن سلیمان پور در جلسه ستاد اطلاعرسانی و مدیریت جو روانی استانداری قم، افزود: عدهای عالمانه یا عامدانه سعی در انکار آثار مثبت واکسن کرونا دارند و واکسن هراسی را به هر شیوه و برنامهای در گروهها و فضای مجازی ترویج میکنند.
وی با تاکید بر مقابله با واکسن هراسی در فضای مجازی، اضافه کرد: مراکز ذیربط باید وضعیت کشورهایی که مردم آنها ۲ دُز واکسن کرونا را دریافت کردهاند و منجر به کاهش آثار بیماری کرونا شده است را برای مردم بیان نمایند.