حسین حسامی، رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و فناوری اطلاعات شورای شهر مشهد در گفتگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو با اشاره به اهمیت پژوهش در حل مشکلات شهری، اظهار کرد: یکی از مهمترین موضوعاتی که در شورای اسلامی شهر مشهد به عنوان حوزه سیاست گذار مورد نظر است، احصا نیازهای پژوهشی بوده که خروجی آن بالندگی حوزه مدیریت شهری را در پی دارد.
حسامی با بیان اینکه خروجی طرحهای پژوهشی باید به ارتقای خدمات به زائران و مجاوران منجر شود، گفت: اگر اثر اجرای پژوهشها برای مردم ملموس نباشد، نمیتواند خروجی خوبی کسب کند.
رئیس کمیسیون برنامه، بودجه، فناوری اطلاعات شورای اسلامی شهر مشهد افزود: اگر نسبت به تصمیمهایی که در حوزه قانونگذاری مسائل شهری اخذ میشود، مطالعه دقیق نداشته باشیم، آسیبهای زیادی در حوزه مدیریت شهر پدید میآید، از همین رو در شورای اسلامی شهر به این موضوع توجه بسیاری داشتهایم.
وی تاکید کرد: مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر مشهد از سال ۸۳ تشکیل شده و کارهای بسیار مهمی در حوزه سیاست گذاری انجام میدهد؛ طرحهای پژوهشی نیاز محور که به شهرداری و شورای شهر ارسال میشود، در مرکز پژوهشها اخذ و در کمیسیونهای تخصصی با حضور اعضا و کارشناسان خبره، اظهار نظر تخصصی صورت میپذیرد.
حسامی ادامه داد: پیرامون طرحهایی که از سوی شورای اسلامی شهر و لوایحی که از طرف شهرداری میآید، کارگاه و نشستهای تخصصی و نخبگانی برگزار و نظر کارشناسی ارائه میشود؛ خروجی نشستها دستاوردی است که اعضای شورا، کمیسیونها و کارگروههای تخصصی بتوانند بدان واسطه تصمیم درستی اخذ کنند.
وی گفت: تجربه نشان داده زمانی میتوانیم در مدیریت شهری سالم، علمی و رضایت بخش، برنامهریزی درستی داشته باشیم که از ظرفیتهای نخبگانی بهرهمند شده باشیم؛ به طور حتم این موارد با نگاه برنامه محور، استفاده از حوزههای پژوهشی و بهرهمندی از افراد باسابقه و باتجربه میسر میشود.
حسامی با اعلام اینکه سابقه مطالعات پژوهشی در مدیریت شهری بسیار است، عنوان کرد: طی سالهای گذشته بودجههای منطقی و مناسبی در حوزه تحقیقی و پژوهش اختصاص دادیم؛ در سال ۱۴۰۰ برای شهرداری مشهد ۱۰۴ پژوهش، ۳۸ طرح نوآورانه و خلاقانه و ۱۵۰ مطالعه و طراحی پروژههای اجرایی تعریف شده که در آلبوم بودجه مصوب شورای اسلامی شهر آورد شده است، باید به سمت آن برویم که از پروژههای پژوهشی به صورت کاربردی استفاده شود.
رئیس کمیسیون برنامه، بودجه، فناوری اطلاعات شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به بیانات رهبری مبنی بر اینکه «پژوهش باید مورد اهتمام قرار گیرد و به سمت و سویی برویم که پژوهشها به نیازهای کشور بپردازد»، گفت: ما در شورای اسلامی شهر مشهد این مهم را مد نظر قرار دادیم؛ یکی از سیاستهای شورای اسلامی شهر مشهد حذف پژوهشهایی که کاربرد ملموس در حل مسائل شهر و شهرداری ندارد و همچنین جایگزینی آنها با پژوهشهای کاربردی است.
وی ادامه داد: هر زمان با نگاه پژوهشی و علمی در حوزههای مورد نیاز شهروندان همچون عبور و مرور در شهر، تفریح، فرهنگ، اقتصاد و مسائل زیر بنایی تعریف پژوهش بر اساس اولویتهای مردم باشد، خروجی آن اجرای پروژه با کیفیت است.
حسامی گفت: در انجام پروژههایی مطالعاتی بایستی از فناوریهای نوین و مبانی نظری روز استفاده شود و توجه ویژهای به صلاحیتهای علمی، اجرایی، تحلیلی، اخلاق حرفهای، سنجش شاخصهای و کارآرایی صورت پذیرد.
روند هوشمند سازی از فرهنگ شهروندی تا زیر ساختی
وی با اعلام اینکه هوشمند سازی یکی از دغدغههای ما است که ابعاد مختلفی دارد، عنوان کرد: هوشمند سازی با الکترونیکی کردن فرآیندها متفاوت است، چرا که هوشمند سازی از فرهنگ شهروندی آغاز و تا اجرای بسیاری از فرآیندها به صورت الکترونیکی و زیر ساخیتی ادامه مییابد.
رئیس کمیسیون برنامه، بودجه، فناوری اطلاعات شورای اسلامی شهر مشهد گفت: هماهنگی در حوزه پژوهشی، منجر به کیفی سازی پروژههای مطالعاتی میشود که خروجی آن انجام پروژههای خوب در شهر با هدف رفع نیاز مردم است.
حسامی با تاکید بر اینکه باید پژوهشهایی در حوزه مدیریت شهری و شورای شهر برای مردم و کمیسیون برنامه، بودجه، فناوری اطلاعات انجام دهیم که اثر بخش باشد، عنوان کرد: یکی از برنامهها و سیاستهای ما حمایت از پایان نامهها و پروژههای نخبگانی و هدفمند کردن نشستها و همایشهایی است که به صورت تخصصی در حوزههای دانشگاهی و علمی انجام میشود؛ این موارد در دستور کار قرار گرفته و از شهرداری خواسته شده پیگیری به صورت اجرایی انجام شود.
وی گفت: بایستی با این مراکز، سایر سازمانهای شهرداری، جوامع علمی و مراکز داخلی و خارجی به صورت هدفمند با تعامل درست ارتباط بگیریم، همچنین یک سری فعالیتهای موازی را حذف کنیم.
رئیس کمیسیون برنامه، بودجه، فناوری اطلاعات شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به اینکه بانک اطلاعاتی از ذی نفعان مطالعات پژوهشی شهری در اختیار داریم، گفت: اگر در یکی از کلان شهرها داخل یا خارج کشور پژوهشی انجام شود که خروجی آن برای ما کاربردی باشد، نیازی نیست که ما مجدا این کار را انجام دهیم.
حسامی با تاکید بر اینکه هیئت امنای مرکز پژوهشها از اعضای هیئت علمی دانشگاه هستند که در حوزه علمی و نخبگانی تجربه داشته و بدنه کارشناسی قوی دارند، بیان کرد: در چند سال اخیر مرکز پژوهشها ۴۱ طرح پژوهشی، ۲۴ نشست تخصصی مسئله محور، ۱۰۵۴ جلسه کارگروه تخصصی پژوهشی و ۱۷ نشست فضیلت شنیدن و پاسخگویی از طریق همکاری با ۱۱۲ استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی انجام شده است.