گروه استانهای خبرگزاری دانشجو ، دو سال از شهادت سردار سلیمانی گذشته هنوز هم اسم «حاج قاسم سلیمانی» رعشه به تن دشمنان میاندازد. سردار سلیمانی، در میان همه مردم ایران محبوب بود و به مناسب سالگرد شهادت این شهید والامقام مردم در سراسر کشور مراسم گرامیداشت برگزار میکنند.
در این راستا، دانشگاههای سراسر کشور و تشکلهای دانشجویی با برگزاری مراسم نکوداشت، «دوره آموزشی شمس» و اردوی «راهیان مقاومت» در گلزار شهدای کرمان یاد و خاطر شهید سردار سلیمانی را زنده نگه داشتند. دوره آموزشی شمس «شاگردان مکتب شهید سلیمانی» با هدف تبیین شخصیت معنوی و اجتماعی شهید سردار سلیمانی به میزبانی دانشگاههای کشور و با حضور دانشجویان برگزار شد. این دوره در شهرهای سیستان و بلوچستان، شهرکرد، مازندران، همدان، البرز و غیره به مدت سه روز برگزار شد.
موافقت با واردات ۵۰۰ دستگاه خودروی معدنی
در این هفته از سوی دیگر معاونت معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت، موافقت با واردات ۵۰۰ دستگاه خودروهای معدنی را اعلام کرد. او هفته گذشته به هپکو رفته از بخشهای مختلف این شرکت بازدید کرده بود.
مدتی قبل وزارت صمت از معدن داران خواست تا نیاز خود به ماشین آلات را به این وزارتخانه اطلاع دهند. حالا محتشمی پور میگوید که ۲ هزار درخواست واردات ماشین آلات حوزه معدنی ثبت شده و به معدن داران توصیه کرده برای واردات بیشتر مطالبه گری کنند!
البته معاون معادن وزارت صمت گفته که برای ماشین آلات کوچک هم تلاش میکند تا ظرفیتهای داخلی به کار گرفته شود، اما سوال اینجاست که او در بازدید از هپکو به این نتیجه رسیده که تولیدکنندگان داخلی توان تولید ماشین آلات کوچک را دارند؟
طرح فاضلاب زرند
یکی از نیازهای اساسی شهرستان صنعتی زرند کرمان که اتفاقاً با کم آبی شدید دست و پنجه نرم میکند، اجرای پروژه فاضلاب شهری است. این پروژه در آبان ۹۸ توسط وزیر نیرو وقت کلنگ زنی شد و تاکنون ۲۰۰ کیلومتر آن اجرایی شده است. این طرح که طبق اعلام مسئولان باید در سال ۱۴۰۱ به اتمام برسد شامل ۴۵۹ کیلومتر شبکه جمع آوری فاضلاب، هشت کیلومتر خط انتقال و تصفیهخانهای با ظرفیت ۱۶ هزار متر مکعب است. قرار است آب ناشی از این پروژه در بخش صنعت مورد استفاده قرار گیرد و با توجه به وجود صنایع متعدد در زرند این مساله بسیار حائز اهمیت است.
اما اجرای این پروژه مهم و زمان بر باعث بروز مشکلاتی برای مردم شهر زرند شده است و آنها معتقدند نابسامانیهای ایجاد شده بعد از اجرای پروژه در برخی مناطق مشکلات زیادی برای آنها ایجاد کرده و حتی باعث خسارت مالی به آنها شده است. از جمله جانمایی صورت گرفته در خصوص تصفیهخانه پروژه در حال اجرا فاضلاب شهری زرند جهت تامین آب کارخانه فولاد زرند ایرانیان بر خلاف پرتکلهای زیست محیطی است و از شهر به فاصله ۵ کیلومتر و از روستاهای مجاور (نعیم آباد و روح آباد) کمتر از یک کیلومتر فاصله دارد که در آینده نزدیک میتواند مشکلات زیست محیطی بزرگی را برای شهروندان و اهالی روستاهای اطراف در برداشته باشد.
سیل در استانهای جنوبی کشور
در برخی از نقاط کشور از جمله استان فارس، سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان چند روزی است که سامانه بارشی فعال شده و در برخی شهرهای کشور بارش باران مشکلاتی را ایجاد کرده است. بر همین اساس در استان فارس بارش سیل آسای باران وضعیت اضطراری را برای مردم رقم زد و شدت سیل به گونه ای بود که حدود ۵۶۰ منزل مسکونی دچار سیلاب و آبگرفتگی شدند. متاسفانه ۵ نفر از مردم ایم استان هم جان خود را از دست دادند و ۱۲ نفر نیز مصدوم شدند. شدت بارشها در برخی از شهرستانهای جنوبی به حدی بود که باعث انسداد مسیرهای ارتباطی و بروز خساراتی برای مناطق روستایی شد. در شهرستان لارستان بر اثر ریزش بخشی از کوه (قلعه) شاه نشین به برخی خانههای مسکونی در پایین دست خساراتی وارد شد.
همه محلههای شهر کنارک سیستان و بلوچستان ۱۰ هزار نف۱۰نیز زیر آب رفتند و حالا وخیمترین شرایط را میگذرانند. در ۷۰ کیلومتری کنارک، روستای ۷ هزار نفری تیس در نزدیکی چابهار هم شرایط ناگواری دارد؛ رودخانه روستا طغیان کرده و آب خانههای مردم را برداشته و اینترنت و برق روستا هم قطع است. ستاد مدیریت بحران میگوید شرایط وخیمی را میگذارند و نیازمند امکانات هستند.
رییس ستاد مدیریت بحران استان در این باره میگوید: حدود ۵۰۰ واحد مسکونی و همچنین معابر شهر کنارک دچار آبگرفتگی شدهاند که شهرستان ایرانشهر به عنوان شهرستان معین همه امکانات را به کنارک و شهرهای دیگر نوار ساحلی استان گسیل داشته و شرکت آب و فاضلاب، ارتش و نیروی دریایی، سایر نیروهای نظامی و دستگاههای متولی در تلاش هستند آب از سطح شهر تخلیه شود.
رضا فلاح، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کرمان، با اشاره به اعزام نیروهای امدادی از مرکز و جنوب استان به مناطق حادثه دیده افزود: شهرستان های رودبارجنوب، منوجان، قلعه گنج و اُرزوئیه در جنوب استان دچار سیل و آبگرفتگی معابر شده اند.
وی اظهارداشت: همچنین ۱۲ خودرو گرفتار در برف و کولاک در شهرستان سیرجان توسط نیروهای هلال احمر رهاسازی شدند.
لایحه جامع آب در پستوی وزارت نیرو
میزان مصرف آب در شرق و غرب استان اصفهان یا در سرچشمه زاینده رود هم به طور کامل مشخص نیست و در حالیکه همه بهره برداران مدعی برداشت آب به میزان حق و سهم خود و حتی کمتر هستند، آب به باتلاق گاوخونی نمیرسد. وضعیت به قدری بغرنج شده که کشاورزان شرق اصفهان هم بارها نسبت به نرسیدن آب به زمینهای کشاورزی شان اعتراض کرده اند. همه اینها نشان میدهد که در دادههای مصرف آب اشکالاتی وجود دارد.
شفافیت آب صرفا به عهده شرکت آب منطقهای و وزارت نیرو است و از آنجا که این وزارتخانه بخش مهمی از درآمد خود را از طریق فروش آب به دست میآورد، طبیعی است نسبت به شفافیت مصرف آب مقاومت کند. البته مردم میتوانند براساس قانون دسترسی آزاد به اطلاعات از وزارت نیرو بخواهند که آمار دقیق و واقعی از میزان مصرف و بهره برداران آب را منتشر کند و، چون به صراحت قانون، دادههای محیط زیستی جزو دادههای امنیتی محسوب نمیشود، بنابراین وزارت نیرو برای انتشار چنین اطلاعاتی نمیتواند برچسب امنیتی زده و مانع انتشار اطلاعات شود.
با این حال رفتار وزارت نیرو در سالهای اخیر نشان میدهد که باید قانون حمایت جدی تری از جریان انتشار اطلاعات درباره آب را برنامه ریزی کند تا حکمرانی آب با شفافیت، از سوءاستفاده و تعارض منافع در امان بماند.