به گزارش خبرگزاری دانشجو؛ "خبرگزاری الجزیره" در گزارشی، ضمن پرداختن به آخرین روندِ تحولات مرتبط با "بحران اوکراین"، به طور خاص با اشاره به یافتههای یک نظرسنجی در مورد دیدگاه کلی مردم اوکراین نسبت به احتمال حمله قریب الوقوع روسیه به کشورشان، از بی اعتمادی عمیق اوکراینیها به غرب و بویژه دولت آمریکا و رسانههای این کشور در بحبوحه بحران جاری این کشور خبر میدهد و به این نکته اشاره میکند که اوکراینیها، وحشت آفرینی رسانههای غربی و آمریکایی را در شرایط کنونی در داخل کشورشان، سمی مهلک میدانند که اتفاقا غرب به دلیل منافع خاص خود، حاضر به پایان دادنِ به این رویهها نیست.
خبرگزاری الجزیره در این رابطه مینویسد: «"اعلام مواضع هشدار آمیز و نگران کننده کاخ سفید در مورد حمله قریب الوقوع روسیه به خاک اوکراین، صرفا یک بازی سیاسی با هدف کمک کردن به دموکراتها جهت اخذ کرسیهای مد نظرشان در سنای آمریکا در جریان انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا است". این عقیده یِ یک محقق و اندیشمند سیاسی ناظر بر مسائل آمریکا نیست بلکه این مساله از سوی یک زنِ اوکراینی مطرح میشود و عملا نوع خاص دیدگاه یک فرد معمولی در اوکراین را در مورد موضع گیریهای جو بایدن راجع به تحولات اوکراین در روزهای اخیر به نمایش میگذارد. در واقع، افرادی نظیر این زن معتقدند که دولت آمریکا و شخص بایدن با موضعگیری در مورد یک بحران (نظیر بحران اوکراین) و فعال سازی تلاشهای خود در چهارچوب آن سعی دارند تا امتیازات سیاسی مطلوبشان را با هدف اثرگذاری بر آرای افکار عمومی و تقویت جایگاه سیاسی خود در آمریکا کسب کنند و از آن در بحبوحه انتخابات آتی آمریکا بهره برند.
این زن با نامِ "اکسانا آفِنکینا" به خبرگزاری الجزیره میگوید: "تا پاییز آتی که انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا در راه است، بایدن سعی دارد تا خود را در قامت یک ابر قهرمانمران به مردم آمریکا عرضه کند و مثلا بگوید که این من بودم که از وقوع جنگ جهانی سوم جلوگیری کردم". این زن اکنون در شهر کیِف پایتخت اوکراین زندگی میکند. وی سال ۲۰۲۰، شهر "دونتسک" در شرق اوکراین را ترک کرده است.
اگرچه کارشناسان و تحلیلگران آمریکایی امکان دارد که با دیدگاههای این زن مخالف باشند، با این حال این زنِ اوکراینی در زمره طیف قابل توجهی از مردم اوکراین قرار دارد که معتقدند برخلاف دیدگاههای آمریکایی ها، روسیه دست به تهاجم گسترده علیه اوکراین نخواهد زد. حتی با در نظر گرفتنِ این نکته که قریب به ۱۵۰ هزار نظامی روسی در جوار مرزهای مشترک روسیه با اوکراین (در منطقه کریمه) و یا بلاروس در آماده باش به سر میبرند، تنها از هر پنج اوکراینی یک نفر اعتقاد دارد که حمله تمام عیار روسیه به اوکراین غیرقابل اجتناب است.
در این میان، ۲۰.۴ درصد از اوکراینیها اعتقاد دارند که یک حمله تمام عیار از طرف روسیه علیه اوکراین به زودی اتفاق خواهد افتاد. در عین حال، فقط ۴.۴ درصد در مورد قطعیتِ یکچنین حملهای مطمئن هستند. این یافتهها مبتنی بر دادههای نظرسنجی "انیسیتو گورشنین" که یک مرکز افکارسنجی مستقل است، میباشند. نظرسنجی موسسه مذکور در بازه زمانی میان ۲ تا ۱۴ فوریه انجام شده است.
در این میان، ۶۲.۵ درصد از افرادی که در نظرسنجی مذکور شرکت داشته اند، تاکید کرده اند که اعتقادی به وقوع حمله روسیه به اوکراین در آینده نزدیک ندارند. در عوض، برخی اوکراینیها نظیر "آفِنکینا" ادعا میکنند که کشورشان (اوکراین) با دارا بودن جمعیتی قریب به ۴۴ میلیون نفر عملا به بازیچهای در چهارچوب رقابتهای ژئوپلیتیک جهانی تبدیل شده و به طور خاص رهبران و سیاستمداران آمریکایی آن را ابزاری مناسب جهت کسب رای و حمایت سیاسی از خود میبینند. این زنِ ۳۵ ساله که یک ترکش نیز در دست چپ خود دارد میگوید: "سیاستمداران آمریکایی عادت به بازی کردن و بلوف زدن دارند. آنها با مواضع خود در مورد بحرانی نظیر مساله اوکراین سعی دارند تا بازارهای سهام خود و تجارشان را حفظ کنند و در عین حال مشکلات خاصِ خود و حزبشان را نیز مخاطب قرار دهند". در این راستا، ناظران و تحلیلگران بر این باورند که عدم اعتقاد اوکراینیها به جنگ تمامعیار روسیه علیه اوکراین، با بی اعتمادی کاملِ آنها به غرب نیز همراه است.
در این راستا، یک تحلیلگر سیاسیِ بلاروسی به نام "ایهار تیشکویچ" به خبرگزاری الجزیره میگوید که "غرب و به طور خاص سیاستمداران و رسانههای آن عادت دارند که با صدورِ هشدارهای اغراقگونه و بعضا انحرافی، منافع خود را در شرایط خاص تامین کنند. نوع رویکرد آنها در مواجهه با مسائلی نظیر بحران اوکراین، انعکاس دادن واقعیات نیست". وی میافزاید: "شرایط جاری در اوکراین شاید تهدیدآمیز باشد، اما آنطور که غربیها و بویژه آمریکاییها میگویند، فاجعه آمیز نیست".
در این میان، برخی بر این باورند که اعلام مواضع خاص دولت بایدن در قبال بحران اوکراین که مدام هشدار میدهد و به نوعی وارد یک جنگ ژئوپلیتیک با روسیه شده نیز برای غرب، منافع و دستاوردهای خاص خود را دارد. البته که این موضوع عاری از منافع برای روسیه نیز نیست. در واقع، اینطور به نظر میرسد که غرب به هزینه مردم اوکراین سعی دارد تا منافع ویژه خود را دنبال کند. مسالهای که موجب بی اعتمادی گسترده اوکراینیها به آمریکا شده است. از دید ناظران، آمریکا با تحریک هر چه بیشترِ هشدارها و نگرانیها در مورد معادله اوکراین، عملا نوعی حسِ "عدم قطعیت" را در مورد اوکراین، به وضعیت دائمی تبدیل میکند و همین مساله میتواند ضربات مهلکی را به اقتصاد اوکراین وارد کند. جدای از این ها، اوکراینی عمدتا بر این باورند که آمریکا حمایتهای چندانی را به صورت میدانی از آنها انجام نمیدهد. در این رابطه حتی اخیرا "ولادیمیر زیلنسکی" ریس جمهور اوکراین با اعتراض به کشورهای غربی گفته که "آنها فقط و فقط در این کشور ایجاد ترس و وحشت میکنند".
وی در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی درترایخ ۲۸ ژانویه گفت: "رهبران جهانی که برخی از آنها حتی از متحدان اوکراین هم هستند مدام سیگنالهایی را اسال میکنند و مثلا میگویند که فردا حمله روسیه به اوکراین اتفاق میافتد. این ایجاد وحشت در اوکراین است. آیا این رهبران میدانند که این مساله چه خسارات سنگینی را برای اوکراین به همراه دارد؟ "
رئیس جمهور اوکراین و حزب متبوع وی یعنی "خادمِ ملت" که اکثریتِ کرسیهای پارلمان اوکراین را در اختیار دارد، به صورت یک صدا، رسانههای آمریکایی را به انتشار اخبار غلط که بر پایه هشدارهای بی اساسِ پنتاگون و کاخ سفید منتشر میشوند، متهم کرده و میکنند. در واقع، جریانهای سیاسی و رسانهای آمریکایی فضایی را ایجاد کرده اند که عملا میدان مانور دولت اوکراین را به شدت کاهش داده و به تهدیدی به مراتب بزرگتر از آنچه حمله قریب الوقوع روسیه به اوکراین خوانده میشود، شکل میدهد.
در این رابطه، مسوولان ارشد اوکراینی به طور خاص انگشت اتهام خود را به سمت رسانههایی نظیر سی ان ان، بلومبرگ، و وال استریت ژورنال نشانه گرفتهاند و صراحتا آنها را متهم به دروغگویی میکنند. مسالهای که بعضا روی مردم عادی اوکراین نیز تاثیرگذار بوده و موجب شده برخی از آنها خانه و کاشانه خود را تحت تاثیر همین تبلیغات رها کنند.
در این راستا، یک شهروند اوکراینیِ ساکن شرق این کشور میگوید که "من برای بیش از دو روز است که نتوانستهام بخوابم. اکنون نیز وسایلم را جمع کرده ام میخواهم به مناطق غربی کشورم بروم". برخی راننده تاکسیهایی که در فرودگاه بین المللی کیِف کار میکنند هم میگویند که "ترمینال خارجی این فرودگاه به شدت شلوغ است. در این رابطه به طور خاص شماری از الیگارشها و ثروتمندان اوکراینی، خاک کشورشان را به همراه خانوادههای خود ترک کرده اند".
در این راستا گزارشهای مختلفی منتشر شده که از تاریخ ۱۳ فوریه تاکنون، بیش از ۲۰ جت و هواپیمای خصوصی، خاک اوکراین را ترک کرده اند. مسالهای که در کنار تبلیغات منفی غرب و بویژه آمریکا در مورد شرایط کنونیِ بحران اوکراین میتواند آسیبهای به مراتب گسترده تری را در ادامه راه به این کشور وارد کند (زیرا ثروتمندان اوکراینی با خروج خود از این کشور عملا به اقتصاد اوکراین آسیب میزنند).
انتهای پیام/