یک اقتصاددان گفت: دولت با معافیت یا اقساطی کردن مالیات کسب و کارها از خرداد ماه سال ۹۹ به بعد میتواند بخشی از فشار رکود اقتصادی واحدهای تولیدی و اصناف بر اثر کرونا را کاهش دهد.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، شب عید است و موعد خریدهای مردمی، دلم میخواست در این گزارش از بوی سبزههایی بنویسم که هر چند متر یک بار کنار خیابان در بساط دست فروشان به مشام میرسد و مردم سر قیمت آن چانه میزنند تا شاید هزار تومان تخفیف بگیرند، یا از هیاهوی نگاه کودکی که در تشت آب پرسه میزند تا ماهی مورد علاقه اش را در تور کوچک دست فروشنده شکار کند بنویسم، اصلا دلم میخواهد از غر زدنهای خرید شب عید بنویسم، آقا چقدر گران میفروشی، دوباره شب عید شد و جنسهای بنجل را از انبار بیرون آوردید و گران میفروشید، اما این بار داستان فرق دارد کرونا بازار را سرد و کاسبیها را تعطیل کرده است، اسفند ۹۹ نمیتوان از ترافیک شب عید و شلوغی مغازهها گله کرد چرا که حبسی ناخواسته بر ما تحمیل شده است. به عکس دوره های جهش تورمی و رشد قیمت ها شاید حال و روز کارمندان دولت که حقوق بگیر باشند این روزها بهتر از کاسبان و اصنافی باشد که سختترین روزهای سال ۹۸ را تجربه میکنند، در این گزارش مانند چندین گزارش قبلی نظر کارشناسان اقتصادی را درباره حمایتهای دولت از اصناف در رکود کرونایی شب عید جویا شدیم که در ادامه تقدیم می شود.
دولت در مدیریت بحران کرونا باز هم ناکارآمد بود حسین محمودی اصل؛ اقتصاد دان و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با انتقاد از عملکرد نادرست دولت در کنترل عوارض شیوع کرونا بر کشور گفت: متاسفانه دولت در هفتههای گذشته باز هم در بحران مهمی، چون بیماری کرونا چابکی لازم را به کار نگرفت در حالی که انتظار میرفت با توجه به وضعیت تحریمی و آگاهی دولت از ضعفهای موجود تمهیدات مناسب و فوری تری برای جلوگیری از تلفات جانی وآسیبهای اقتصادی را در دستور کار قرار میداد. دولت آقای روحانی همانند سایر دولتها از دی ماه سال جاری وضعیت وخیم چین در ابتلا به ویروس کرونا را دنبال کرده است، قرنطینه سازیهایی که در چین انجام گرفت باید زنگ خطر وهشدار اقتصادی و بهداشتی برای دولت میبود تا دولت با مشاهده وضعیت خطرناک چین دستورالعملهای لازمی را در جلوگیری از رسیدن به وضعیت بحرانی اقتصادی ودرمانی در دستور کار قرار دهد که متاسفانه چنین موضوعی دیرتر از زمان مورد نظر انجام گرفت، هرچند همچنان هم تمهیدات لازم و فوری اندیشیده نشده است.
تغییر خط تولید حمایت از تولید بود استاد اقتصاد ادامه داد: انتظار میرفت دولت از دی ماه سال جاری با مشاهده وضعیت بحرانی تجاری وتولیدی درچین که امکان شیوع آن در ایران نیز محتمل بود حمایت از واحدهای تولیدی را در دستور کار قرار دهد، این حمایت میتوانست از طریق تغییر خط تولیدی بسیاری از واحدها به تولید مواد ضد عفونی کننده وماسک واقلام بهداشتی باشد تا علاوه بر تامین نیازهای داخلی بازار صادراتی به منطقه جوابگوی بخشی از خسارتهای اقتصادی محتمل به واحدهای تولیدی میشد.
باز هم اشکال در مکانیزم توزیع دولتی وی خاطر نشان کرد: علی رغم اینکه نزدیک به ۹۰ هزار واحد تولیدی در کشور فعالیت میکنند، اما عدم مدیریت وهماهنگی به موقع دولت در تغییر به موقع خط تولید علاوه بر ایجاد مضیقه وکمبود اقلام بهداشتی درداخل کشور بخش بزرگی از واحدهای تولیدی را در آستانه شب عید به تعطیلی کشاند. دولت در عرضه اقلام بهداشتی که دیر هنگام تولید شد در مکانیزم توزیع باز هم همان مشکلات قبلی را تجربه کرد، مشکلاتی که به نظر میرسد پایانی بر آن وجود ندارد!
مالیات واحدهای تولیدی را قسطی کنید
حسین محمودی اصل در پایان گفت: دولت با عدم فشار بر واحدهای تولیدی و اقساطی کردن مالیات آنها از خرداد ماه سال ۹۹ به بعد میتواند بخشی از فشار رکود اقتصادی واحدهای تولیدی را کاهش دهد، ضمن اینکه همراهی نظام بانکی با تولید کنندگان بدهکار بسیار واجب است، اگر سیستم بانکی میزان سودی که از تولید کنندگانی که تسهیلات بانکی دریافت کرده اند را کاهش دهد یا اقساط را همانند مالیات درسال ۹۹ سرشکن کند بخشی از فشار رکودی که بر بخشهای تولیدی بخصوص واحدهای تولیدی کوچک وارد شده را کاهش داده است.
زیان بزرگی بر کاسبان تحمیل شد محمد حسین برخوردار؛ عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران نیز در گفتگوبا خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: متاسفانه شیوع کرونا همه برنامههای اقتصادی و معیشتی مردمی که از ماههای قبل منتظر آخرین ماه سال بودند را به هم ریخت، کاسبها و دست فروشهایی که بیشترین فروش آنها در اسفند ماه محقق میشد دست روی دست گذاشته و شاهدان تنهای کوچه و خیابانها شده اند! شیوع ویروس کرونا فروش کالاها و خدمات را به حداقلترین میزان خود رسانده است لذا بسیاری از صاحبان بنگاههای تولیدی کوچک و بزرگ و کاسبان و دست فروشان دچار ضرر وزیانهای متعددی شده اند.
بخشودگی مالیاتی کمک قابل توجهی به اصناف است وی دراین باره افزود: اگر دولت صاحبان کسب و کارهای کوچک را مورد بخشودگی مالیاتی قرار دهد کمک شایان توجهی به آنها کرده و تا حدودی مسیر فعالیت آنها را برای سال آینده باز گذاشته است. اگر دولت بنا به وضعیت بودجهای کشور وتحریمهای نفتی قادر به بخشودگی مالیاتی کامل نیست انتظار میرود با تقسیط مالیات درسال ۹۹ کمک کوچکی به تولید کنندگان و اصناف وصاحبان کسب و کارها باشد.
رویکردهای مالیاتی دولت باید معقول ومنصفانه باشد وی دراین باره خاطر نشان کرد: نه تنها تقسیط مالیات ماههای پایانی سال جاری باید مورد توجه دولت قرار بگیرد بلکه دولت دریافت مالیات سال ۹۹ را باید با رویکرد معقول و منصفانه تری از واحدهای کوچک و کم توان دنبال کند. به نظر میرسد عدم فروش نفت منجر به رویکردهای دریافت مالیات غیر منصفانه از واحدهای تولیدی شده که با تلاش بسیار و دست و پا زدنهای متعدد بر روی پای خود ایستاده و با ظرفیتهای پایین در حال تولید کالا و محصولات خود هستند.
مالیات براساس سود اخذ شود برخوردار با اشاره به اینکه اخذ مالیات باید بر مبنای محاسبه سود شرکتها واصناف باشد بیان داشت: اخذ مالیات از سود رویکردی بین المللی و بسیار منصفانه و در جهت تقویت تولید است. زمانی دولتی خوب خوانده میشود که در کنار مردم باشد و زمانی مردم ملت خوبی خوانده میشوند که دولت تسهیلات لازم را برای تولید در اختیار آنها گذاشته باشد و از میزان درآمدهای حاصل شده سود دریافت کند، اگر دولت تنها به سود آوری خود فکر کند و بی توجه به عدم کسب درآمد تولیدیها و اصناف به کسب مالیات بیاندیشد قطعا مردم با چنین دولتی قهر میکنند و عرق ملی خود را از دست میدهند، لذا زمانی که دولت به مشکلات مردم خود اهمیت ندهد مردم نیز متقابلا به دولت اهمیت نمیدهند، اینجاست که شاهد احتکار، دلالی و عدم توزیع مناسب کالاها و فاصله طبقاتی در جامعه خواهیم بود.
عدم همراهی دولت با ملت آسیب زاست محمد حسین برخوردار گفت: به نظر میرسد بهتر است دولت یارانه چند ماه آینده خانوارهای بی بضاعت و اقشاری که با دست فروشی هزینههای شب عید خود را تامین میکردند را زودتر از حد موعد پرداخت کند. اگر دولت در دریافت مالیات براساس سود شرط انصاف را رعایت نکند و با فشارهای همیشگی طبقه کارمند وکارگر و اصناف خانه نشین را در شب عیدی و سال ۹۹ را تحت فشار قرار دهد نه تنها شاهد فشارهای اقتصادی خواهیم بود، بلکه معضلات اجتماعی فراگیر شده و شاهد آسیبهای اجتماعی بزرگ تری در سال ۹۹ خواهیم بود.
صاحبان فن واقتصاددانان طرف مشورت دولت باشند وی درپایان تصریح نمود: دولت در شرایط کنونی برخلاف رویه معمول خود که اعتنایی به نظر اقتصاددانان و فعالان بازار ندارد بهتر است با استفاده از راهکارهای صاحبان فن و اقتصاددانان بخشی از مشکلاتی که از رکود کرونایی در سال آینده ایجاد میشود را کاهش دهد. تا هنگامی که رئیس جمهور صبح جمعه از اتفاقات مهم کشور خبر دار شود! و توجهی به سختیهای زندگی مردم نکند جای پای دلالان و سوء استفاده کنندگان را باز کرده است، مردم در چنین فضای تبعیض آمیزی چگونه میتوانند زندگی کنند وقتی دولت توجهی به بسیاری از حوزههایی که مرتبط با معیشت و وضعیت اقتصادی آنهاست ندارد، اگر دولت در وضعیت کرونایی ایجاد شده در کنار مردم نباشد سال آینده سال سختتر اقتصادی برای بسیاری از مردم خواهد بود، لذا حمایت دولت از اصناف و واحدهای تولیدی واقشار ضعیف جامعه در شرایط کنونی بسیار حائز اهمیت است.