به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سهیل کثیری نژاد، کارشناس حوزه فلسطین در گردهمایی فعالان داخلی و بین المللی عرصه فلسطین که از سوی بسیج دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، به طرح سازش اعراب و اسرائیل اشاره کرد و گفت: در طرح سازش اسرائیل تضمین داده که کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی القا نشود، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که این رژیم به تعهدات خود عمل کند.
وی افزود: یکی از امتیازاتی که قرار شده اسرائیل به عربستان بدهد این است که این رژیم به تغییر نظام سیاسی در عربستان کمک کند و در مقابل امتیازی که نصیب رژیم صهیونیستی میشود این است که این رژیم وقتی به رسمیت شناخته شود مشروعیت کسب خواهد کرد و این کسب مشروعیت بالاترین امتیاز برای آنها است.
کثیری نژاد با بیان اینکه سازش با اعراب امتیازهای اقتصادی بیشتری برای اسرائیل دارد، تصریح کرد: یقینا با سازش بین اعراب و اسرائیل، رژیم صهیونیستی در مذاکرات دست برتر را نسبت به فلسطینیها خواهد داشت، چون فلسطینیها تاکنون مدعی بودند که از حمایت و پشتوانه اعراب و جهان اسلام برخوردار هستند، ولی با توافقاتی که در جریان سازش صورت میگیرد دست برتر با اسرائیل خواهد بود.
این کارشناس حوزه فلسطین گفت: تمام تلاش عربستان در مذاکرات با اسرائیل دستیابی به صنعت هستهای است از طرفی عربستان به دنبال این است که با وساطت اسرائیل بتواند تسلیحات پیشرفتهای را از آمریکا دریافت کند. البته علی رغم وعدههایی که اسرائیل به عربستان داده هیچ گاه دل این کشور قرص نشده به همین دلیل عربستان عادی سازی خزنده را در پیش گرفته است.
وی با بیان اینکه وعدههای داده شده از سوی اسرائیل به عربستان قابلیت صحت سنجی ندارد و این یعنی شکست در مذاکرات تصریح کرد: یکی از امتیازاتی که امارات خواسته این است که عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را مشروط به دریافت هواپیماهای اف ۳۵ از آمریکا کرده است. البته عربستان و امارات یک نگرانی اصلی دارند و آن هم نگرانی بابت صادرات نفت شان است، چون از واکنش ایران و گروههای نیابتی آن هراس دارند که البته این نگرانی هم بی مورد نبوده است با این وجود پیشنهاد اسرائیل احداث خط لوله انتقال نفت عربستان بوده تا مسیر انتقال را از ایران دور کنند، ولی این طرح ظرفیت انتقال نفت عربستان و امارات را ندارد و این در حالی است که افزایش ظرفیت آن هزینه بر است و مضاف بر این دورتر شدن این فاصله چندان برای ایران و گروههای نیابتی مسئله مهمی نیست.
کثیری نژاد بیان کرد: یکی دیگر از نگرانیهای کشورهای عربی برای عادی سازی با اسرائیل این است که میگویند ما ابزاری نداریم که در صورت عادی سازی روابط با اسرائیل روابط این کشور با فلسطینیها خوب شود و به همین دلیل عربستان میترسد که جایگاه خود را در جهان اسلام از دست بدهد و از این رو مذاکرات خزنده را در پیش گرفته اند.
این کارشناس حوزه فلسطین بیان کرد: یکی دیگر از نگرانیهای عربستان این است که به مانند جنگ اوکراین در صورت درگیری با ایران حمایتی از این کشور از جانب آمریکا صورت نگیرد.