به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، علی خیرالدین معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در آیین رونمایی از سامانه نظام ایدهها و نیازها که صبح امروز با حضور محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در سالن شهدای جهاد علمی این وزارت برگزار شد، اظهار داشت: مقام معظم رهبری در چند نوبت تأکید بسیار زیادی بر روی پایاننامهها و رسالههای نیاز محور داشتهاند و در دیدار مقام محترم وزارت با ایشان نیز فرمودند سامانه «نان» بسیار مهم است و باید پیگیری شود.
وی با اشاره به شعار سال مبنی بر «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» تصریح کرد: همه موارد موجود در شعار سال میتواند به این سامانه مرتبط باشد؛ لذا تولید باید مبتنی بر نیاز کشور و دانش باشد.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم با اشاره به حلقه مفقوده بین ارتباط صنعت، دانشگاه و جامعه خاطرنشان کرد: نهادهای واسط نتوانستند به خوبی در این راستا نقش ایفا کنند؛ بنابراین سامانه «نان» طراحی شد تا بتواند ارتباط خوبی بین دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و نهادهای علمی و بخش دولت، اقتصاد و جامعه ایجاد کند.
وی افزود: طی مطالعات تطبیقی تعداد بسیار زیادی سامانه در سطح کشور از جمله ساتع، ساجد، سمات، کارآموزی، توانیران و…وجود دارد که عملکرد آنها منفرد و جزیرهای است و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که نیاز به یکپارچه سازی است تا بتوانیم از ظرفیت همه سامانهها در یک نظام بهرهمند شویم.
خیرالدین در ادامه سخنان خود افزود: سامانه «نان» دارای ۲ پیوست قانونی در شورای عالی انقلاب فرهنگی است و خوشبختانه با پیگیریهای انجام شده در قانون بودجه ۱۴۰۱ به صراحت ذکر شده که شرط استفاده از یک درصد اعتبارات دستگاههای اجرایی برای پژوهش و فناوری ثبت در سامانه «نان» است.
وی بیان کرد: نظام ایدهها و نیازها به نوعی همان نظام ملی نوآوری است؛ بخشی از آن را در بر میگیرد که بتوانیم ایده را به محصول تبدیل کنیم؛ لذا در سامانه نان قصد داریم ماتریس نیاز ایده را شکل دهیم و تمام ایدهها را در یک سامانه جمعآوری و این ایدهها بر اساس نیازهای ثبت و پایش شده مدنظر قرار گیرند.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم با بیان اینکه در سامانه «نان» نیازها طبقهبندی میشوند و همچنین مخاطبان و پیشنهاد دهندهها نیز در این سامانه پیشبینی شده است خاطرنشان کرد: در این سامانه سیستمهای تشویقی و ترغیبی از جمله بحث پسادکترا، پایه تشویقی، گرنت فناوری و ارتقای مرتبه نیز درنظر گرفته شده است.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در این سامانه به ایجاد دبیرخانه در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تشکیل ساختار در ISC و ذیل شورای عالی عتف، تدوین اساسنامه، تدوین شیوه نامههای اجرایی، تحلیل طراحی و پیاده سازی سامانه اشاره کرد.
خیرالدین در بخش دیگری از سخنان خود به ایجاد صندوق نظام ایدهها و نیازها اشاره کرد و گفت: به دنبال ایجاد صندوق نظام ایدهها و نیازها هستیم و تقاضای آن را به صندوق نوآوری و شکوفایی ارائه کردهایم.
به گفته وی بیش از ۶۰ ساعت جلسه با مقام محترم وزارت، ۲ هزار نفر ساعت فعالیت کارشناسی و بیش از یکصد ساعت جلسات همفکری در سطح معاونت فناوری و نوآوری برخی از فعالیتهای صورت گرفته این معاونت در راستای راه اندازی سامانه «نان» در ۵ ماه گذشته بوده است.
خیرالدین افزود: سامانه «نان» مبتنی بر هوش مصنوعی است، لذا میتوانیم نیازهای آینده را نیز بر اساس آن برآورد کنیم تا تولید و بحث رشتهها بر اساس آن صورت گیرد.
به گفته وی، این سامانه میتواند به جریان اقتصادی نوین «جان» و همچنین جستجوی آزمایشگاههای مرجع «جام» تبدیل شود.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، به برنامههای آتی این سامانه اشاره کرد و افزود: اجرایی کردن شعار سال، معرفی محصولات و نیازمندیهای شرکتهای دانشبنیان، توانمندی شرکتها و واحدهای فناور، تشکیل واحدهای فناور و شرکتهای دانش بنیان بر اساس نیازها، ایجاد زمینههای همکاریهای فناورانه بین المللی، تولید مبتنی بر نیاز جامعه و صنعت و در بستر دانشبنیان، دورههای آموزشی مهارت محور و تعریف شاخص تکنومتری n-index به عنوان شاخص موثر بر رتبه بندی دانشگاهها پژوهشگاهها و ارتقاء اعضای هیئت علمی را از برنامههای آتی این سامانه برشمرد.
وی در خاتمه خاطرنشان کرد: امروز رونمایی از سامانه «نان» انجام میشود که در ابتدا به صورت بخشی، سپس نهادی، ملی و همچنین بین المللی خواهد بود و با کمک این سامانه میتوانیم نقشه نیاز کشور را ترسیم کنیم.