گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، جنگلهای بلوط زاگرس به لحاظ حفاظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی و ظرفیتهای اکوتوریستی دارای اهمیت منحصر به فردی هستند و حفاظت از آنها در برابر بیماریها و آفات به ویژه آفت جوانه خوار بلوط امری ضروری است.
در چند سال اخیر به هم خوردن اکوسیستم، دستکاری طبیعت، تغییر اقلیم، کمبود بارشها و سرمای زمستان و یخبندان و از بین رفتن دشمنان طبیعی آفت، باعث طغیان آفت جوانه خوار بلوط در جنگلهای زاگرس شده است و همین امر موجب شده که درختان بلوط زاگرس در معرض نابودی قرار گیرند.
با آغاز فصل بهار و رویش مجدد در سطح جنگلهای بلوط استان کهگیلویه و بویر احمد، بیم آن میرود مناطقی که مستعد ظهور آفت جوانه خوار بلوط باشند، توسعه یابد. آفت برگ خوار و جوانه خوار بلوط که در چند سال اخیر، گونههای مختلف بلوط در جنگلهای زاگرس به ویژه در استان کهگیلویه و بویر احمد را مورد حمله قرار داده آفتی خطرناک است که باعث کاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی و حتی باعث مرگ و میر درختان میشود.
در کهگیلویه و بویراحمد ۸۷۰ هزار هکتار جنگل بلوط وجود دارد که ۳.۵ درصد آن به آفت جوانه خوار و برگ خوار مبتلا شدند. جنگلهای بلوط قسمت شمالی و سردسیری کهگیلویه و بویراحمد به آفت جوانه خوار بلوط و جنگلهای بلوط گرمسیری این استان به آفت برگ خوار بلوط دچار شدند.
احمدی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط در ۳۰۰ هکتار از جنگلهای استان آغاز شده است۳۱۱ هزار هکتار از مساحت جنگلهای استان در شهرستانهای لردگان، خانمیرزا، اردل، کیار و کوهرنگ است که درصد بالایی از درختان آن بلوط است.
وی در ادامه میگوید: آفت جوانهخوار بلوط حدود ۷۰۰ هکتار از جنگلهای استان به مرحله طغیان رسیده و کمبود اعتبار مهمترین مشکل برای مقابله این آفت است. امسال ۵۵۰ میلیون تومان اعتبار برای مبارزه با آفت جوانهخوار بلوط به استان اختصاص داده شد که این میزان جوابگوی طرح مقابله و سطح درگیر با آفت نیست.
آفات جوانهخوار و برگخوار بلوط یکی از مهمترین علتهای تخریب گونههای جنگلی بلوط است که این آفت در مرحله لاروی از جوانهها و برگها تغذیه و در صورت طغیان درختان را عاری از برگ میکند.
علی نقی حیدریان، معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در این باره میگوید: جنگلهای بلوط کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و فارس به دو آفت جوانه و برگ خوار بلوط گرفتار شدند.
حیدریان میگوید: در سال قبل اقدامات لازم برای مبارزه با این آفتها در حدود ۸ هزار هکتار از جنگلهای بلوط کهگیلویه و بویراحمد انجام شد.
معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور میافزاید: برای این اقدام گسترده و نجات جنگلهای بلوط هماهنگیهای لازم در کهگیلویه و بویراحمد با استاندار انجام شده و در ۲۰ روز آینده که باید عملیات مبارزه با این آفت آغاز شود، اقدامات لازم با همکاری و تعامل تمام دستگاهها و تشکلهای مردم نهاد در سه دوره انجام خواهد شد.
وی بیان میکند: در منطقه گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد با تلاش بسیار که در سال جاری و آینده انجام خواهد شد آفت برگ خوار بلوط کنترل میشود.
معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از تشکلهای مردمی، دهیاریها، طبیعت دوستان خواست برای این اقدام بزرگ پای کار آمده و تلاش کنند تا این آفت را ریشهکن کنیم.
حیدریان در خصوص اعتبارات اختصاص یافته به مبارزه با آفت برگ خوار و جوان خانه بلوط در کهگیلویه و بویراحمد افزود: در خصوص اعتبارات ملی و استانی برای مبارزه با این آفت در کهگیلویه و بویراحمد مشکلی وجود ندارد و تخصیص لازم انجام داده خواهد شد.
آفات جوانهخوار و برگخوار بلوط یکی از مهمترین علتهای تخریب گونههای جنگلی بلوط است که این آفت در مرحله لاروی از جوانهها و برگها تغذیه و در صورت طغیان درختان را عاری از برگ میکند.