به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران شرکت پویا فناوران کوثر مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به دانش بومی طراحی و تولید سه نوع دستگاه سورتر هوشمند مبتنی بر پردازش تصویر و هوش مصنوعی دست یافت.
این دستگاه با استفاده از روشهای یادگیری عمیق میتواند عیوب ریخت شناسی محصولات را تشخیص داده و با عملکردی کارآمد به اجرای موثر فرایند کنترل کیفیت محصولات نهایی و همچنین ارائه دسته بندی باکیفیت محصولات، بپردازد و بدین ترتیب با جلوگیری از خام فروشی به بهبود شرایط صادرات نیز کمک میکند.
حسن توحیدی؛ مدیر عامل شرکت پویا فناوران کوثر در خصوص محصول «سورترسورچین» گفت: سورتر هوشمند با پردازش تصویر و بهره گیری از هوش مصنوعی عموما محصولات کشاورزی اعم از میوهها یا دانهها را از لحاظ کیفیت تفکیک و دسته بندی میکند. دوربین و نرم افزار سورتر از هر میوه یا دانه عبوری چندین تصویر تهیه کرده و ابعاد و شکل آن را با دقت بالا مشخص مینماید، سپس تحلیل رنگی انجام میشود که مشابه عملکرد سورترهای رنگی است.
توحیدی در ادامه با بیان اینکه سورتر سورچین با استفاده از روشهای یادگیری عمیق، میتواند عیوب ریخت شناسی را تشخیص دهد، تشریح کرد: به عنوان مثال پسته عیوب ظاهری دارد که لزوما با ابعاد و رنگ و توسط دستگاههای سورتر رنی و حتی سورترهای خارجی قابل تشخیص نیست. هوش مصنوعی دستگاه سورچین به طور خاص برای تشخیص این عیوب آموزش دیده و با دقت چشم گیری آنها را تشخیص میدهد. اگر دانهای در دسته نامطلوب تنظیمات نرم افرازی قرار گیرد، با عبور از جلوی نازلهای هوا از مسیر اصلی سایر دانهها منحرف شده و به این ترتیب عملیات جداسازی انجام میشود.
وی در ادامه افزود: در خصوص سورتر میوهها نیز، چندین خروجی تعبیه شده که بار میوههای ورودی را میتوان به چندین دسته خروجی از جمله صادراتی، درجه دو و یا خوراک دام جداسازی کرد که از دستگاههای سورتر میتوان در صنایع مختلفی برای کنترل کیفیت محصولات نهایی استفاده کرد.
سورتر پسته، یوتا و لاندا محصولات مبتنی بر هوش مصنوعی شرکت پویافناوران کوثر
حسن توحیدی از طراحی و تولید سه مدل دستگاه سورتر با توجه به شرایط ابعادی محصول کشاورزی مورد نظر خبر داد و گفت: هر مدل دستگاه طراحی بخصوص خود را داشته که برای دسته بندی محصولات مختلف، نرم افزار آن تغییر میکند. به عنوان مثال دستگاه سورتر پسته که سمپی است، توانایی تفکیک و دسته بندی انواع آجیل، غلات و حبوبات را نیز دارد. دستگاه سورتر میوههای کروی و میوههای کشیده با نام یوتا توانمندی درجه بندی سایر میوهها و صیفی جات از جمله سیب و سیب زمینی را دارد و دستگاه سوم نیز لاندا بوده که مخصوص تفکیک و دسته بندی سیاه دانه، آرد، کنجد و سایر محصولات ریز دانه کشاورزی است.
سورچین راهکاری کارساز در جهت جلوگیری از خام فروشی محصولات در ایران
توحیدی با اشاره به آمار سازمانهای بین المللی و تحلیلهای استراتژیک از پتانسیل کلان اقتصاد ایران در حوزه پتروشیمی و باغداری یاد کرد و اظهار داشت: در طی سالهای متمادی محصولات کشاورزی ایران به شکل فله و با قیمت حداقلی به بازارهای جهانی عرضه و صادر شده است، سورتر سورچین با هدف ایفای نقش یک پالایشگاه برای محصولات کشاورزی طراحی و تولید شده تا راهکاری برای عبور از خام فروشی در این صنعت باشد.
وی در ادامه با تشریح مسئله هدر رفت یک سوم محصولات کشاورزی در سطح جهانی، بیان کرد: در حین حمل محصولات کشاورزی به صورت تفکیک نشده، بخشی از محصول که خراب است میتواند کل محصول را خراب کند، اما با تفکیک و دسته بندی در مبدا، میتوان از هدررفت و همچنین مرجوعی و معدوم سازی محصولات در مقصد جلوگیری کرد.
توحیدی افزود: با بهره گیری از فناوری تفکیک و دسته بندی میتوانیم محصولات با کیفیت ظاهری بهتر را روانه بازارهای با توان مالی بالا کرده و همچنین محصولات ارزشمند از نظر غذایی که دارای لک و عیوب ظاهری هستند با قیمت مناسبتر روانه بازارهای با توان مالی محدودتر کرده و به توزیع گستردهتر مواد با ارزش غذایی بین آحاد جامعه بپردازیم.
مدیرعامل شرکت پویافناوران کوثر فناوریهای پردازش تصویر و هوش مصنوعی را صدر فناوریهای به کار رفته در دستگاه دانست و گفت: برای مثال سورتر پسته در کسری از ثانیه از هر دانه چندین تصویر تهیه کرده و در زمان اندک تمامی این تصاویر را پردازش و به شبکه هوش مصنوعی ارسال و در خصوص مطلوب و یا نامطلوب بودن هر دانه پسته تصمیم گیری میکند.
وی ادامه داد: پیچیدگی و اهمیت این فرایند لحظه ای، تا حدی بالا بوده که برخی دیگر از شرکتهای فعال در زمینه تفکیک و دسته بندی، از این فرآیند اختصاصی در شرکت پویا فناوران کوثر و سورتر سورچین استفاده کرده اند..
طراحی شبکههای هوش مصنوعی مطابق با نیاز بومی کشور
توحیدی با اشاره به فناوری دوم این شرکت تصریح کرد: طراحی شبکههای هوش مصنوعی مطابق نیاز بومی و ویژه محصولات کشاورزی ایران دومین فناوری شرکت پویافناوران کوثر است که میتواند انواع پسته و غلات را بر اساس کیفیت و نوع آنها جداسازی کند و این شرکت به طور پیشرو و خط شکنانه برای طراحی شبکه هوش مصنوعی، از علم هوش مصنوعی استفاده کرده است و در این مسیر نیز موفق بوده است.
مدیر عامل شرکت پویا فناوران کوثر با بیان اینکه محصول ساخت ایران آبروی ایرانی است اظهار داشت: تمام تلاش متخصصان و نخبگان این شرکت ساخت و ارائه محصولی با کیفیت به بازار فناوری است و تلاش کردیم سورتر سورچین از نظر کارایی و دوام به عنوان یک دستگاه صنعتی، در فرایند تولید در کلاس جهانی قرار گیرد.
وی با اشاره به کسب استاندارد اتحادیه اروپا برای برخی از محصولات ایرانی این شرکت گفت: پویافناوران کوثر در سابقه ۱۶ ساله خود از منظر استاندارد سازی و رضایتمندی مشتری جایگاه ممتازی را در بین معدود رقبای داخلی خود دارد که در فرآیند خدمات پس از فروش با توجه به تحریمهای بین المللی، سورتر سورچین مزیت رقابتی ویژهای در برابر سایر شرکتهای خارجی دارد.
توحیدی گفت: بسیاری از دستگاههای سورتر موجود در کشور سورترهای مکانیکی یا شابلونی هستند. این سورترها علاوه بر قابلیتهای اندکی که به دلیل فقدان پردازش الکترونیکی دارند، آسیب و یا خراشهایی به محصولات وارد کرده که خود باعث کاهش دقت و ایجاد محصول نامرغوب میشوند.
وی با بیان اینکه برای نیازهای خاص ایران (مثل عیوب مختص به پسته) تنظیمات دقیق، بسیار پیچیده و زمانبری لازم است، تشریح کرد: در دستگاه سورتر سورچین مدل سمپی از نوار نقاله استفاده شده است. به این شکل سرعت هر دانه به مراتب کمتر و قابل کنترل دقیق است. در بخش سنسورهای سورتر سورچین از دوربینهای آرایهای استفاده شده است که تصاویر کاملی از زیر و روی هر دانه پسته تهیه میکند.
توحیدی ادامه داد: از لحاظ نرم افزاری نیز، حتی بهترین دستگاههای اروپایی و آمریکایی یک دستگاه عمومی است ک قادر به تشخیص عیوب ریخت شناسی نبوده و پاسخگوی نیازهای خاص ایران نمیباشد. اما در سورتر ایرانی سورچین، تمامی پیچیدگیها در فاز طراحی دستگاه در نظر گرفته شده است و کاربر به سادگی با چند تیک قادر به تنظیم دستگاه مطابق با محصول مورد نظر و مطلوب خود است.
مدیرعامل شرکت پویافناوران کوثر با تاکید بر اینکه توجه به کارایی و دوام دستگاه از اصول حاکم بر شرکت است و تلاش بر این است تا محصول شرکت سرمایهای برای سایر تولیدکنندگان و توزیع کنندگان باشد، اظهار داشت: سورتر سورچین به فراخور نیاز و سفارش مشتری اختصاصی سازی میشود و این امر در تغییر قیمت آن موثر است، به شکلی که در ایران دستگاههای ارزانتر از سورچین و گرانتر از آن نیز وجود دارد. با این وجود قیمت دستگاه سورچین نصف مشابه خارجی آن است و این امر تا حد قابل توجهی از خروج ارز جلوگیری میکند. همچنین ارائه خدمات پس از فروش توسط شرکت با سابقه شانزده ساله از دیگر مزیتهای این محصول است.
توحیدی با بیان اینکه دانش طراحی و تولید انواع سورتر توسط شرکت بومی سازی شده است، تشریح کرد: سورتر سورچین قابل طراحی مجدد برای صنایع مختلفی همچون فولاد، بازیافت، سنگهای ریز معدنی و … است.
وی با اشاره به اهمیت حضور تخصصهای مختلف از جمله هوش مصنوعی و نرم افزار، طراحی و تولید قطعات مکانیکی، طراحی و پروگرام بوردهای الکترونیکی، مهندسی صنایع فرآیند تولید، زنجیره تامین و کنترل کیفیت دقیق در طراحی و تولید سورتر هوشمند یادآور شد: شرکت توانسته است مستقیما برای ۵۰ نفر و غیر مستقیم برای چندصد نفر که در صنایع خدماتی و تولیدی مختلف درگیر هستند شغل ایجاد کند.
توحیدی در پایان نیز از امکان دریافت وام برای خرید این دستگاه نیز صحبت کرد و افزود: وام لیزینگ دانش بنیان صندوق نوآوری و شکوفایی یکی از وامهایی است که مشتریان میتوانند آن را دریافت کند.