گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ گروسی، مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی گزارش این آژانس درباره برنامه هستهای ایران را اعلام کرد. در این گزارش که به گفته تهران سیاسی نگارش شده، آمده که میزان مواد غنی شده ایران 18 برابر افزایش داشته است.
طبق تفاهم آژانس بین الملل انرژی اتمی و ایران باید این گزارش 10 خرداد در چارچوب نقشه راه هستهای ایران منتشر میشد که به گفته تهران برخلاف رویه فنی آژانس این گزارش بیشتر سیاسی و طبق میل آمریکا و اسرائیل تهیه شده است.
اما آژانس در این گزارش به چه مواردی اشاره کرده است؟
این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد تخمین زده است که ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی ایران از ۳۳.۲ کیلوگرم به «مقدار قابل توجه» ۴۳.۱ کیلوگرم افزایش یافته است. اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد بسیار نزدیک به اورانیوم غنیشده ۹۰ درصدی است.
تمام این موارد در صورتی مطرح میشود که 4+1 و آمریکا هیچ تعهدی در قبال برجام و احیا آن و همچنین برداشتن تحریمها انجام ندادهاند. آژانس چند مورد دیگر هم در گزارش خودش درباره برنامه هستهای ایران اعلام کرد که بر اساس اسناد سرقتی رژیم صهیونیستی از مراکز هستهای ایران تهیه و تدوین شده است.
آژانس همچنین گفته است که علیرغم تلاشهای این نهاد برای دستیابی به اطلاعات بیشتر، ایران هنوز درباره منشا ذرات اورانیوم یافتشده در سه سایت اعلامنشده خود پاسخ قانعکنندهای نداده است. در صورتی این گزارش عنوان شده که ایران قبل از سال جدید گزارشی مکتوب درباره تمام تاسیسات مورد مناقشه معروف به پادمان ارائه کرد.
بنظر میرسد گزارش آژانس بینالملل انرژی اتمی متاثر از فضای منفی مذاکرات و به خواسته آمریکا نوشته شده است.
ایران و 4+1 به علاوه آمریکا بر روی چندین محور در مذاکرات هنوز به جمع بندی نرسیدهاند و ایران خواستار گرفتن تصمیم سیاسی از سوی واشنگتن است. تحریمهای سپاه پاسداران و بخش اعظمی از شرکتهای اقتصادی ایران و عدم تضمین محکم قابل راستی آزمایی اقتصادی از سوی آمریکا مهم ترین چالشهای به بن بست رسیدن مذاکرات وین است.
بیش از یک سال از آغاز مذاکرات هستهای غیرمستقیم ایران با ایالات متحده و با میانجیگری بریتانیا، آلمان و فرانسه برای احیای برجام میگذرد و به گفته طرفین بسیاری از اختلافات حل شده است. با این حال در پی بروز برخی اختلافات این مذاکرات از ماه مارس بدین سو متوقف شده است. البته طبق صحبتهای وزیر امور خارجه ایران و سخنگوی دستگاه دیپلماسی مذاکرات به صورت غیرمستقیم و در قالب(non paper) ادامه دارد، اما عدم تصمیم سیاسی آمریکا از یک سوی ولابی سنگین صهیونیستها و خرابکاری و ترورهای متعدد آنها علیه تهران سبب سردی در مذاکرات و شاید شکست آن شده است.
رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور ایران و عضو تیم مذاکره کننده این کشور در گفتوگوهای هستهای، پیشتر در روز چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرده بود که چشم انداز رسیدن به یک توافق با ایران «در بهترین حالت بسیار ضعیف است.»
او که در مقابل اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا حاضر شده بود گفت هشدار داد واشنگتن آماده نشان دادن «واکنش» در صورت نرسیدن به توافق با تهران است.
اما دیروز اتفاق مهمی دیگری هم رخ داد. نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در توئیتر خودش گزارشی از اسناد سرقتی تاسیسات ایران منتشر کرد که نشان میدهد که تا چه این حد این رژیم به دنبال از بین رفتن توافق هستهای است و برای این موضوع تلاشهای متعدد امنیتی و سیاسی انجام داده و میدهد.
در همین زمینه هم سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری و در پاسخ به سوال دانشجو درباره گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: «شتابزدگی در جمعبندی گزارش آژانس وجود دارد. زمان دور ششم گفتگوهای ایران و عربستان هنوز تعیین نشده است».
وی افزود: «این گزارش همان ارائه مطالب مدیرکل آزانس بین الملل انرژی اتمی در پارلمان اروپا است و چیز تازهای نیست».
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: «این گزارش منصفانه و متوازن نیست و فشارهای سیاسی رژیم صهیونیستی مسیر گزارش آژانس را از فنی به سیاسی تغییر داده است. ایران در مسیر صلح آمیز هستهای کار را جلو میبرد و این موضوع در طرح اقدام راهبردی مجلس هم اشاره شده است».
همچنین محمدرضا غائبی در پی انتشار دو گزارش جدید امشب مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد راستی آزمایی اجرای برجام و اجرای پادمان در جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: اولین گزارش مربوط به اجرای موافقتنامه پادمان در جمهوری اسلامی ایران است که به روند انجام مذاکرات مربوط به موضوعات باقی مانده پادمانی بین جمهوری اسلامی و آژانس بر اساس نقشه راه مورد توافق در بیانیه مشترک توافق شده بین مدیرکل آژانس و معاون رییس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در ۵ مارس ۲۰۲۲ (۱۴ اسفند ۱۴۰۰) میپردازد.
با این فرآیند مذاکرات و گزارش آژانس بینالملل انرژی اتمی چند سناریو در پیش روی مذاکرات هستهای وین خواهد بود.
ابتدا اینکه آژانس بین الملل انرژی اتمی تحت فشار آمریکا و اسرائیل قطعنامهای علیه ایران در آژانس حکام به امضا برساند و پرونده هستهای تهران را به شورای امنیت بفرستد که در این صورت سیاهترین و خطرناکترین نوع روبروی رخ خواهد داد و احتمال اینکه ایران از برجام خارج و کل مذاکرات و بازرسیها معلق شود وجود دارد.
دومین نظریه این است که این گزارش برای تحت فشار قرار دادن تهران جهت پذیرش خواستههای آمریکا در برجام و کوتاه آمدن از شرطهای خودش در رابطه با مذاکرات وین است.
سومین موضوع هم به رقابتهای درونی آمریکا و اسرائیل بازمیگردد. افزایش سطح تنشها توسط این دو دولت در جهان علیه ایران از توقیف نفتکش ایرانی، ترور شهید صیاد، خرابکاری در مجموعهای هستهای برای مصارف داخلی است تا دولت نفتالی بنت و جو بایدن در مقابله با مخالفان سرسختشان در واشنگتن و تل آویو پیروز شوند.
از سوی دیگر خروج نظامیان روس از سوریه و سفر بشار اسد به تهران برای هماهنگی درخصوص حضور مستشاری نیروهای مدافع حرم در سوریه این هراس را به اسرائیل وارد کرده است که پایگاههای مقاومت در چند جبهه دور این رژیم حضور خواهند داشت و در آینده بزرگترین تهدید برای حیات این رژیم خواهد بود. در مجموع باید دید مرگ برجام نزدیک است یا خیر؟
انتهای پیام/