به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فرزانه فراهانی _ هنر در دنیای پیچیده انسانها که در جامعه به ظاهر پیشرفته امروز گرفتار هزاران پیچ و خم و کم و کاستی هستند، همچنان تاثیر به سزایی در حفظ روحیه و شادابی افراد ایفا میکند و هنرمندان در رشتههای مختلف هنری روح و جانی تازه به یکنواختی و بیحوصلگی زندگی سایرین میبخشند.
صنايع دستی یکی از هنرهای پر طرفدار در سراسر دنیا محسوب میشوند و بسیاری از هموطنان عزیز ما چه در ایران و چه در هر نقطه از این جهان حضور داشته باشند هنر دستهای توانمند خود را به خوبی عرضه کرده و به نمایش میگذارند.
اگر بگوییم که در لابهلای تمام ابزار و وسایلی که در هر خانهای موجود است حالا در هر کجای دنیا، یک تکه از هنر دستان هنرمندان ایرانی هم موجود است و موجب فخر و مباهات ایرانیان به شمار میرود، اغراق نکردهایم.
از صنایع دستی جذاب و پر طرفداری چون قالیچههای دستبافت و مس و معرق گرفته تا هنر بلور و شیشهگری با دست، حصیربافی و دیگر هنرهای دستی همه و همه نوازشگر روح کسانی هستند که ذرهای از حس زیبایی و زیبایی پسندی را در روح خود دارند.
رونق بازار صنایع دستی و گسترش صادرات آن به دیگر کشورها و سرزمينها علاوه بر سودآوری ارزی قابل توجهی که به دنبال دارد، منجر به کاهش معضلات مهمی بیکاری خواهد شد.
ایجاد اشتغال پایدار برای افرادی که در تولید انواع صنایع دستی توانمند بوده و نیازمند شغلی جهت گذران زندگی خود هستند، از جمله مواردی محسوب میشوند که با سرمایههای کوچک و اندکی که دولت به افراد اعطا کند هم میتوان نسبت به راهاندازی آنها اقدام کرد و راه اشتغال به کار چند فرد دیگر را هم در این مسیر هموار ساخت.
برخی از صنایع دستی مثل بافت فرش و قالیچههای دستبافت از جمله محصولاتی هستند که هم نماد هویت و ذوق و هنر ایرانیان به شمار میروند و چشم هر بینندهای را به خود خیره میکنند.
صنایع دستی تولید شده در کشور ما ایران از محبوبترین اقلام هنر دست در سراسر جهان به شمار میروند و با دارا بودن قدمتی بیش از صدها سال حکایت از هویتی اصیل و دیرینه دارند.
امان الله قرائی مقدم جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: هر چه روح هنر در جامعهای بیشتر دمیده شود و به هنرمند بهای بیشتری داده شود، سلامت اجتماعی و افراد آن بیشتر قابل لمس خواهد بود.
وی در ادامه تصریح کرد: اغلب افراد به ویژه زنان حتی در نقاط دور افتاده، محروم و مناطق حاشیه نشین، به چندین هنر مسلط هستند و صنایع دستی زیبا و دیدنی را با کمترین امکانات رفاهی که در اختیار دارند تولید میکنند.
این جامعه شناس همچنین اضافه کرد: بهرهمندی از هنر افراد و فراهم کردن ابزار مورد نیاز برای تولید صنایع دستی با قیمتی مناسب جهت صادرات بخش گسترده ای از معضل بیکاری به ویژه در مناطق محروم و حاشیهای شهرهای مختلف کشور را مرتفع خواهد کرد.
قرائی مقدم خاطرنشان کرد: آموزش تولید صنایع دستی به فرزندان خانوادههایی که در مناطق دور افتاده و محروم زندگی و از روی فقر و بیکاری به شهرهایی چون تهران مهاجرت میکنند از مهمترین مواردی است که مسئولان حوزههای اجتماعی و شهری باید در برنامه خود قرار دهند و اثرات آموزش هنر و خودکفایی خانوادههای نیازمند از این راه را دست کم نگیرند.
وی همچنین تاکید کرد: با وجود هنری که اغلب افراد در صنایع دستی مختلف در آن تبحر دارند، به درآمد رساندن خانواده های کم برخوردار و محروم و ایجاد مشاغلی که بستر فروش محصولات آن برای تولید کنندگانش تا حدودی فراهم شده باشد کار سختی نیست و شدنی است.
فقر و ناامیدی از مهمترین معضلات اجتماعی و پیامد بیکاری به شمار میروند و با گسترش بازار فروش صنایع دستی و رونق صادرات آنها میتوان از گسترش این پیامدهای ناخوشایند با تبعات منفی که به دنبال دارند جلوگیری کرد.