به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، حسین نجار_ محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ در آیین اختتامیه یازدهمین دوره جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر که شامگاه گذشته در برج میلاد تهران برگزار شد ضمن اشاره به جایگاه اجتماعی، فرهنگی و هنری لباس و پوشش در فرهنگ ایران افزود: در حوزه مد و لباس به انواع و اقسام پوششهای اصیل و متنوع فرهنگی و هنری ایرانزمین احترام میگذاریم.
اسماعیلی، نمونهسازی از آثار فاخر جشنواره مد و لباس فجر را مورد تاکید قرار داد و گفت: باید آثار فاخر استانها و شهرستانها در حوزه پوشاک، مد و لباس به عرضه عمومی و تولید انبوه برسد چرا که نباید صرفا متمرکز بر پایتخت باشیم بلکه ایران بزرگ با تنوع فرهنگی، هنری، قومیتی و زبانی بسیاری همراه است که همگی یک رنگینکمان زیبا را تشکل دادهاند که زیر چتر نظام مقدس جمهوری اسلامی گردهم آمدهاند.
وی به نگاه فرهنگی دولت مردمی به حوزه مد و پوشش اشاره و تاکید کرد: دولت مردمی بهدنبال تحمیل نوع خاصی از لباس، مد و پوشش برای جامعه عفیف ایرانی نیست بلکه همه تفاوتهای اصیل را به رسمیت میشناسیم چراکه فرهنگ و هنر ایران در این حوزه دارای یک تاریخ غنی هفت هزار ساله است..
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی پوشش را بخش مهمی از هویت ایرانی اسلامی قلمداد کرد و ادامه داد: اگر در موزهها آثار مهم تاریخی قبل از اسلام را مشاهده کنیم متوجه درخشش گوهر عفاف و پوشش در این آثار هستیم لذا ما مفتخر به فرهنگی هستیم که پوشش جزیی از هویت تاریخی آن است.
اسماعیلی به تلاش 200 ساله تمدن مغربزمین برای هویتزدایی از فرهنگ اسلامی اشاره کرد و افزود: تمدن مغربزمین در هجمه فرهنگی که علیه جهان اسلام دارد به دنبال هویتزدایی از افتخارات فرهنگی است که این هویتزدایی با مقاومت فرهنگی در این منطقه و ایران عزیز روبرو خواهد شد.
وی از مقاومت فرهنگی مردم کشورمان در مسئله تقابل پوشش و عفاف با پیشرفت و توسعه یاد کرد و اظهار داشت: تفکر نواندیشانه دینی که موسس آن امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی محصول آن است با یک نگاه عمیق، مبتنی بر هویت ملی این سرزمین از این نزاع و دوگانهسازی که اگر زنان و دختران ایرانی پوشش را برگزیدند مانع حضور آنها در مناسبات اجتماعی است، عبور کرد و امام عزیز در تفکر نواندیشانه این دوگانه را حذف کردند و زنان در همه عرصههای اجتماعی افتخار آفریدند.
رئیس شورای هنر به افتخارآفرینی زنان کشورمان در جریان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس پرداخت و گفت: در پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی هشت ساله بسیاری از زنان قهرمان سرزمینمان در میدانهای جنگ به شهادت رسیدند که گواه آن گلزارهای شهدای خوزستان و دیگر نقاط کشور است.
وی گفت: بانوی قهرمان ایرانی با حفظ پوشش و عفاف در سنگینترین میادین اجتماعی و نظامی حضور پیدا میکنند و افتخار میآفرینند که همه ما به این مسئله افتخار میکنیم همچنین بعد از سالهای جنگ تحمیلی نیز به برکت حاکمیت این تفکر، زنان عفیف ایرانی در همه حوزهها حضوری درخشان داشتند و افتخار آفریدند و امروز نیز در عرصههای مختلف علمی، فرهنگی و هنری، بانوان ایرانی با حفظ پوشش عفیفانه حضوری موثر ایفا میکنند.
وزیر فرهنگ افتخارآفرینیهای زنان را مدیون حمایتهای رهبر معظم انقلاب اسلامی دانست و خطاب به برگزیدگان جشنواره مد و لباس فجر تاکید کرد: در مجموعه وزارت فرهنگ و دولت مردمی فضا را برای تلاشهای مومنانه فعالان این حوزه باز خواهیم کرد تا بتوانیم با ایدههای خلاقانه به تنوع در حوزه پوشش و عفاف اسلامی دست یابیم و در این خصوص هیچ محدودیتی نداریم لذا در کار مهمی که در این جشنواره صورت گرفته است ایدهها و کارهای خلاقانه در حد معرفی در جشنواره باقی نخواهند ماند و باید در زندگی اجتماعی مردم سوق داده و به تولید انبوه برای عرضه در بازارها و فروشگاهها برسند.
اسماعیلی با تاکید براینکه آثار برگزیده جشنواره مد و لباس فجر نباید محدود و جشنوارهای باشد، گفت: تسهیلات کم بهره برای تولید انبوه آثار هنری جشنواره مد و لباس فجر فراهم شده است تا این آثار در اختیار عموم مردم قرار گیرد چراکه تجربه نشان داده هر زمانی حاکمیت و مدیریت دولتی به امر نظارت و تسهیل در امور به نحو شایسته عمل کنند، مورد استقبال مردم گرفته است.
وی با اذعان به اینکه در بازارها پوشاک مناسب فرهنگ و هویت تاریخی کشورمان بصورت محدود عرضه میشود، تاکید کرد: باید این محدودیت جبران شود در حالی که بسیاری از خانوادهها نسبت به این مسئله اظهار نگرانی میکنند باید این مشکل را با رویکرد نظارتی دستگاههای فرهنگی رفع کرد.
وی توجه به تنوع فرهنگی کشور را مزیت جشنواره مد و لباس فجر دانست و افزود: نگاه ما در حوزه فرهنگ و هنر معطوف به همه جغرافیای ایران زمین است چراکه همه بخشهای ایران سرشار از هنرمندانی است که در عرصههای مختلف کارهای فاخر و ارزشمندی عرضه میکنند، اما کمتر دیده میشوند که نمونههای آنها را در سفرهای استانی از نزدیک شاهد هستم.
وزیر فرهنگ ارتقای سطح کیفی و کمی حوزه فرهنگ نقاط مختلف کشور ماموریت اصلی وزارت فرهنگ در دوره جدید برشمرد و تاکید کرد: حتما نیازمند عدالت فرهنگی و تحقق آن در شهرهای مختلف هستیم که در بخش مد و لباس این شعار سرلوحه فعالیتها قرار خواهد گرفت تا شعار عدالت فرهنگی و احترام به تنوع فرهنگی کشور محقق شود در همین راستا باید در بازارهای عمومی تهران و شهرهای بزرگ، رد پای آثار تولیدی شهرستانها و مراکز پیرامونی را مشاهده کنیم چرا که برای موفقیت در مقابله با تهاجم گسترده فرهنگی که بهدنبال تثبیت سبک زندگی غربی آمریکایی در کشور هستند نیاز به همدلی و مشارکت همه گروهها و اقشار مردمی ایرانی اسلامی هستیم.
رئیس شورای هنر به تشریح ویژگی هنر ایرانی در حوزه مد و لباس پرداخت و افزود: همراهی «هنر و پوشش» ویژگی بارز فرهنگ و تمدن ایران عزیز است که از هزارههای پیشین از آن برخوردار بودهایم و پس از اسلام به هویتی واحد و بزرگ در قالب یک تمدن باشکوه رسیده ایم.
اسماعیلی با بیان اینکه ایرانیان در طول تاریخ نوع پوشش را هنرمندانه انتخاب میکردند، گفت: در انواع پوششهای ایرانی بخش فرهنگی تمدن ایرانی اسلامی محفوظ بوده است درحالی که تمدنهای مقابل نسبت به این مسئله نگاه فرهنگی و هنری ندارند و حتی عنوان برخی از این تمدنها برهنگی است و از فرهنگ ایرانی اسلامی به دور است.
در بخش دیگری از این مراسم، سیدمجید امامی مدیر ساماندهی کارگروه مد و لباس با تاکید بر رویکرد جشنواره مد و لباس در مشارکتگیری همه قومیتهای ایرانی و با اشاره به رونمایی از مستند «تنها خیاط نابینای ایرانی» در شهرستان پاوه گفت: جشنواره مد و لباس امسال تفاوتهای زیادی با گذشته داشت که با مردمیسازی و در راستای مردمی شدن صورت گرفت.
وی از رونمایی تندیس زرین این رویداد اشاره کرد و افزود: در رشتههای اصلی جشنواره، جوایز به استانهای مختلف تعلق گرفته است که نشان میدهد استانها، کانون فرهنگ پوشاک و لباس کشور قرار گرفتهاند؛ جشنواره امسال مد و لباس تنها رویکرد هنری نداشته است بلکه چند بُعدی بود لذا کمیته فرهنگی جشنواره ساعتها برنامه جذاب برای خانوادهها و بچهها طراحی کرده بود که دارای ابعاد مهم فرهنگی بود.
دبیر شورای فرهنگ عمومی درباره رویکرد برنامههای جنبی این رویداد اظهار داشت: همه فعالیتهای این جشنواره که در رشتههای مختلف بود مخاطب را به وقار، سواد پوشاک و عفافی که در تاریخ ایران هفت هزار سال سابقه دارد دعوت میکند.
مدیر کارگروه مد و لباس به برگزاری 76 کارگاه آموزشی در حاشیه این رویداد فرهنگی و هنری اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: کمیته رسانهای جشنواره مد و لباس از تلویزیون اینترنتی حریر رونمایی کرد که ضمن توجه و تقدیر از همه رسانهها خصوصاً رسانههای تخصصی لباس، ما از امروز شاهد یک رسانه تخصصی مدل و لباس ایرانی اسلامی با عنوان تلویزیون حریم خواهیم بود.
امامی نخبهگرایی و استعدادیابی را رویکرد جدید این جشنواره معرفی کرد و افزود: بیش از 120 استعداد جدید در حوزه حجاب و عفاف در این جشنواره شناسایی شدهاند که در گذشته در هیچ جشنواره دیگری حضور نداشتهاند و این نشان دهنده ارزش سرمایهگذاری در نظام فرهنگی کشور را میرساند. حضور جدی دانشجویان دانشگاهها افتخار دیگری بود که در جشنواره میزبان آن بودیم.
وی زیرساختی بودن فعالیتها را دیگر مولفه جشنواره مد و لباس معرفی کرد و خاطرنشان کرد: یکی از نشانههای کار زیرساختی افتتاح و رونمایی از سامانه شیما است؛ این سامانه جدای از نماد شیماست و قرار است استاندارد فرهنگی لباس ایران باشد تا کالاییهایی را که حداقلهای فرهنگی را دارا میباشد را به خانوادهها و دیگر نهادها معرفی کند تا مورد استفاده قرار گیرند؛ این سامانه به کمک همکاران وزارت سمت به سامانه شناسه کالا وصل خواهد شد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی از اختصاص وامهای کمبهره به برگزیدگان این رویداد خبر داد و گفت: بههمت صندوق کارآفرینی امید و معاونت امور زنان ریاست جمهوری از تولیدکنندگان آثار برگزیده حمایت میکنیم چراکه باید در این راستا صنعت، هنر و سیاست حوزه فرهنگی لباس در کنار حمایتها کنار هم قرار گیرند تا موفقیت حاصل شود.
گفتنی است، یازدهمین دوره جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر با تجلیل از برگزیدگان شاخههای مختلف این جشنواره در مرکز همایشهای بین المللی برج میلاد به کار خود پایان داد.