به گزارش خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو، محمدحسین لک؛ روز جمعه کلنگزنی یک شرکت پتروشیمی در بهبهان توسط علی عسگری، رئیس هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و مسئولین محلی شهرستان بهبهان انجام گرفت که بررسیها نشان میدهد احداث پتروشیمی بهبهان مشکلات متعدد زیست محیطی را برای مردم منطقه به همراه دارد و به نوعی با گرفتن حقآبه کشاورزان از طرفی شاهد از بین رفتن مزارع هستیم و از جانبی دیگر خشک شدن کامل تالاب شادگان سرعت مییابد که هم اکنون نیز در حال احتضار است.
تاسیس پتروشیمی بهبهان بر خلاف اسناد بالادستی
اسناد بالادستی وجود دارد که تاسیس این پتروشیمی را در منطقه بهبهان غیرقانونی میداند به عنوان مثال در سند آمایش سرزمینی که تا سال ۱۴۱۰ باید ملاک عمل در مناطق مختلف کشور باشد، خوزستان به ۹ منطقه تقسیم شده است که منطقه پنج برنامه ریزی مربوط به شهرستانهای آغاجاری، امیدیه و بهبهان میشود و صراحتا تاسیس هرگونه صنایع آلاینده بالادستی و پایین دستی شیمیایی و پتروشیمی و صنایع نفت و گاز ممنوع است و مورد تایید مطالعات آمایش سرزمینی نمیباشد.
در بند پنجم سیاستهای کلی محیط زیست که توسط رهبری ابلاغ شده است به « پایش مستمر و کنترل منابع و عوامل آلایندهی هوا، آب، خاک، آلودگیهای صوتی، امواج و اشعههای مخرب و تغییرات نامساعد اقلیم، و الزام به رعایت استانداردها و شاخصهای زیستمحیطی در قوانین و مقررات، برنامههای توسعه و آمایش سرزمین » اشاره شده و طبق این ابلاغیه مقام معظم رهبری، عمل به برنامههای توسعه و آمایش سرزمین باید از اصول اساسی انجام هر پروژه باشد که متاسفانه در پروژه پتروشیمی بهبهان این اصل مورد توجه قرار نگرفته است.
دلیل اشاره سند آمایش سرزمینی نسبت به عدم ساخت پروژههای این چنینی در منطقه پنج این سند، وجود منابع غنی و خاک مناسب برای کشاورزی است و این منطقه از مناطق حیاتی کشاورزی در استان خوزستان است و تامین حقآبه آن اصلی اساسی است.
محمد داسمه، وکیل دادگستری و فعال مطالبهگر درباره آب بری این صنعت و استفاده آن از حقآبه کشاورزان گفت: بهدلیل اینکه در بهبهان دریا وجود ندارد، تنها منبع تامین آب پتروشیمی رودخانه مارون خواهد بود. رودخانهای که درحال حاضر نیز منبع تامین آب پالایشگاه «بیدبلند» است. پالایشگاه از حقابه تالاب شادگان استفاده میکند و این حقابه دزدی موجب خشکی تالاب شده است.
وی افزود: قانونگذار در بحث تامین آب بخش صنعت قید کرده است که این آب باید از سیستم تصفیه فاضلاب شهرستان تامین شود و نباید از حقابه زیست محیطی یا کشاورزی استفاده شود. این درحالی است که تصفیهخانه فاضلابی در این شهر وجود ندارد و قطعا میخواهند از حقابه تالاب شادگان برای تامین آب پتروشیمی استفاده کنند.
ایجاد اشتغال در بخش صنعتی به قیمت بیکاری در بخش کشاورزی
احداث این پتروشیمی میتواند ایجاد اشتغال برای جوانان بومی منطقه بهبهان را فراهم آورد اما با تاسیس پتروشیمی بهبهان داده و ستاده برابر نمیشود و در مقابل ایجاد تعدادی شغل در بخش صنعت، کشاورزی مردم بهبهان در آستانه نابودی قرار میگیرد و تعداد زیادی افراد بیکار در بخش کشاورزی تولید میکند البته در این معامله نابرابر مسائل زیست محیطی ناشی از خشک شدن کامل تالاب شادگان غیر قابل چشم پوشی است و ریزگردهای حاصل از خشک شدن این تالاب میتواند به مختل شدن زندگی روزمره مردم دامن بزند.
امیر حاجوی، دبیر مجمع مطالبهگران شهرستان بهبهان در گفتگو با خبرگزاری دانشجو با عنوان کردن درخواستی از مدیریت هلدینگ خلیج فارس بیان کرد: امیدواریم آقای علی عسکری، مدیریت عامل هلدینگ خلیج فارس با مشورت بهتر با مشاورین دلسوز و آگاه نه تحت نفوذ جریانات سرمایه داری با مکان سنجی درست اقدام کنند و کاری نکنند که خدای ناکرده فردا به قیمت از بین رفتن صنعت کشاورزی یک منطقه، و بیکاری جوانان تمام شده و صرفا به سود شرکت هلدینگ توجه کنند و بر اختلاف طبقاتی که برخلاف رویه دولت آیت اله رئیسی مبنی بر کم کردن این فاصله میباشد، دامن بزنند.
وی در ادامه گفت: مطابق ماده ۱۰۵ قانون برنامه سوم توسعه که در ماده ۷۱ قانون چهارم توسعه و همچنین ماده ۱۹۲ قانون برنامه پنجم توسعه مصوب سال ۱۳۸۹ نیز مورد تأیید و تنفیذ قرار گرفته و جزو احکام دائمی تلقی میشود، کلیه طرحها و پروژههای بزرگ میبایست طبق ضوابط پیشنهادی شورای عالی حفاظت محیط زیست مورد ارزیابی قرار گیرد که این امر در خصوص احداث پتروشیمی بهبهان صورت نگرفته و اتفاقی همانند پتروشیمی میانکاله در حال روی دادن است.
آخرین وضعیت تاسیس پتروشیمی بهبهان به کجا رسید؟
محمدجواد اشرفی، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو با اشاره به مسائل مطرح شده پیرامون پتروشیمی بهبهان گفت: پتروشیمی بهبهان فقط کلنگزنی شدهاست و ما اعلام کردیم که تا تایید نهایی گزارش ارزیابی از طرف سازمان حفاظت محیط زیست هیچگونه فعالیتی نباید صورت بگیرد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان افزود: شرکت پالایشگاه نیز طی نامهای در پاسخ به ما عنوان کرده است که تا ارائه گزارش نهایی ارزیابی و اخذ مجوز زیست محیطی هیچگونه عملیات اجرایی را انجام نخواهیم داد.
با اعلام این خبر از طرف مدیرکل محیط زیست استان خوزستان، خیال مردم و مطالبهگران تا حدودی راحت شد اما نکته اصلی این است که مسئولین و نمایندگان مجلس تا چه زمانی میخواهد با تاسیس این طرحهای غیرکارشناسی و خلاف قانون بر مشکلات زیست محیطی کشورمان دامن بزنند؟ امیدواریم که اصلاحی در این روند صورت بگیرد.
خبرگزاری دانشجو نیز تا حصول نتیجه پیرو این پروژه به پیگیریهای خود ادامه میدهد.