به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حجت الاسلام سیدحسن خمینی تولیت حرم مطهر امام خمینی (ره) در افتتاحیه هفتمین اجلاس مجمع جهانی اهل بیت (ع)، طی سخنانی به حوادث کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: با مردم افغانستان به دلیل جنایاتی که در این کشور نسبت به عزاداران حسینی (ع) واقع شده ابراز همدردی میکنیم و از متصدیان این کشور میخواهیم که نسبت به جان، مال و امنیت شهروندانشان، به خصوص شیعیان که در ماه گذشته آماج تهدیدات بوده اند، حساسیت داشته باشند و با این جنایات، مماشات نکنند.
وی افزود: همچنین با سیل زدگان پاکستان، که این روزها درد و رنج بسیار زیادی را تحمل میکنند، ابراز همدردی میکنیم و از همه کسانی که میتوانند به درد سنگینی که در مناطقی از این کشور اتفاق افتاده کمک برسانند، تقاضا کنیم که نسبت به این امر با حساسیت مواجه شوند.
* همه با نگرانی به اتفاقات عراق نگاه میکنیم
وی ادامه داد: همچنین لازم است به حوادث عراق هم توجه کنیم و مردم این کشور را به صبوری و آرامش و امنیتی که خواسته همه شیعیان و مسلمانان است، گوشزد کنیم. همه با نگرانی به اتفاقات عراق نگاه میکنیم. البته الحمدلله التهابات تا حدودی فروکش کرده، ولی به هر حال پیروان اهل بیت (ع) در دنیا از چیزی که میتواند به صورت سخت و طاقت فرسا در این کشور واقع شود، بسیار نگران هستند. امیدواریم این اتفاق آن گونه که مورد رضای خدای سبحان و توجه پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) است به سرانجام برسد.
سید حسن خمینی سپس با اشاره به یک قطعه شعر عربی در رابطه با اهل بیت (ع) و شیعیان، گفت: اگر از ما سؤال کنند که «اصول مکتب تشیع چیست؟» میگوییم علاوه بر آنچه اصول دین است-که توحید و نبوت و معاد باشد- ما دو اصل را هم به عنوان ارکان مکتب تشیع در چهارچوب اعتقادات خودمان داریم؛ یکی «عدل» که البته آن را با معتزله شریک هستیم و دیگری، «امامت»؛ که به عنوان رکن رکین مکتب شیعه برای خودمان تصویر کرده ایم.
وی اظهار داشت: اگر از این سخن بگذریم، فکر میکنم میتوان به پنج قاعده در حوزه رفتار مکتب اهل بیت (ع) اشاره کرد و آنها را به عنوان ارکان مکتب رفتاری اهل بیت (ع) مورد اشاره و دقت قرار بدهیم. البته هر کدام از اینها مخالفینی داشته اند و لذا ائمه (ع) در مقابل آنها به این بسیار توجه داده اند.
* باید نسبت به شریعت، احکام و حلال و حرام خدا حساس باشیم
وی در تشریح این پنج قاعده افزود: اولین قاعده، «شریعت» است. در مقابل بسیاری از کسانی که اتفاقا بعضا نام برخی از اهل بیت (ع) را یدک میکشیدند، در مکتب این خاندان تأکید بسیار ویژهای شده که باید به شریعت و رفتار متشرعانه پایبند بود. اباحی گری یا اینکه ما به گونهای برخورد کنیم که بخشی از احکام را کنار بگذاریم، هیچ کدام جایی در مکتب اهل بیت (ع) ندارد. بالاترین عابدها در میان مسلمانان از ائمه (ع) ما بوده اند؛ به زین العابدین (ع) گفتند، چرا این قدر گریه میکنید؟! ایشان فرمودند، جدّم امیرالمؤمنین (ع) را ندیده اید!
* تمام وجود امام بزرگوار ما پایبندی به حلال و حرام بود
تولیت حرم مطهر امام خمینی (ره) با تأکید بر اینکه اولین رکن رکین مکتب اهل بیت (ع) این است که ما باید نسبت به شریعت، احکام و حلال و حرام خدا حساس باشیم، یادآور شد: تمام وجود امام بزرگوار ما پایبندی به حلال و حرام بود. ایشان شبها یک ساعت پیش از نماز صبح بیدار میشد و اواخر عمرشان از شدت گریه، آن گونه که خانواده ایشان نقل میکنند، دستمال کاغذی کارساز نبود و حوله کنار دستشان میگذاشتند. امام در تمام مدتی که نجف بود، هر شب به زیارت مولی الموحدین (ع) میرفتند و در ایام دهه محرم صبحها هم میرفتند و در همه این زیارتها به صورت ایستاده بر بالای سر مبارک حضرت، زیارت امین الله میخواند.
سید حسن خمینی دومین رکن مهم رفتاری مکتب اهل بیت (ع) را «پایبندی به اخلاق» دانست و گفت: یکی از شئون اخلاق، «باور» است. در روایات ما بسیار هست که ائمه (ع) وقتی با افراد مواجه میشوند، برای آنها استدلال میکنند. ما هرچه در این زمینه خودمان را مسلحتر کنیم، حسینیتر و علویتر هستیم. از امام صادق (ع) نقل شده که با یکی از نزدیکان خود از جایی عبور میکردند و آن فرد به غلام خودش دشنام داد. راوی میگوید، امام تا پایان عمر با او سخن نگفت.
* کدام رفتار ما به ائمه (ع) شبیه است؟!
وی تأکید کرد: کدام رفتار ما به ائمه (ع) شبیه است؟! بددهانی، بدزبانی و توهین؟! بددهان و بی اخلاق نباشید، تهمت نزنید، غیبت نکنید و دروغ نگویید. امام صادق (ع) به محمد بن مسلم میفرماید، «طوری باشید که وقتی کسی شما را دید بگوید اینها پیروان من هستند». به اخلاق پایبند باشیم تا هرکس ما را میبیند در شمایل و رفتار ما خوبی ببیند. آن وقت میگویند اینها گروهی هستند که خودشان را به علی (ع) منسوب میکنند و فخر علی (ع) و سیدالشهدا (ع) هستند.
* امام حتی وقتی میخواهند مسئولین غربی را خطاب کنند، «خانم» تاچر و «آقای» ریگان میگویند
وی یادآور شد: در سخنرانیهای امام بزرگوار ما، غالبا توهین، دشنام و حتی نقل قول بی دلیل نمیبینید؛ در اوج ستیز امام با شاه شما حرف بی منطق از ایشان نمیشنوید. بعضیها آن وقت در مورد نطفه شاه شعار داده بودند و امام گفته بود این حرفها غلط است.
حجت الاسلام خمینی تأکید کرد: مؤدبانه حرف بزنید و امروز هم ثابت شده که اثر آن صد برابر بیشتر است.
* ائمه (ع) به ما یاد داده اند که باید شجاع بود
حجت الاسلام خمینی با بیان اینکه رکن سوم رفتاری در مکتب اهل بیت (ع) «شجاعت» است، اظهار داشت: ائمه (ع) یک آموزه را به خوبی به ما یاد داده اند و آن این است که باید شجاع بود. از همین رو، آدم ترسو حق ندارد تابلو سیدالشهداء و علی و فاطمه و حسن (ع) را بردارد.
وی ادامه داد: شجاعت یعنی لحظهای که به نتیجه رسیدیم مال، جان و آبرو را بتوانیم کنار بگذاریم؛ خواه نتیجه آن عاشورا باشد، خواه صلح نامه امام حسن (ع). شجاعت امام مجتبی (ع) کم از شجاعت سیدالشهدا (ع) ندارد؛ اگر این بزرگوار از جان گذشت، آن بزرگوار هم از آبرو گذشت. شجاعت علی بن موسی الرضا (ع) کم از شجاعت قمر بنی هاشم (ع) ندارد؛ ایشان هنگامی که تشخیص داد باید وارد حکومت شود، وارد شد؛ حتی اگر بسیاری این حرکت را مذمت کردند.
* وجه امتیاز امام بزرگوار ما از نظایرش «شجاعت» بود
وی افزود: امام بزرگوار ما از این جهات الگوی سبک زندگی امروزین اهل بیت (ع) است؛ چون وجه امتیازش از نظایرش این است که شجاع بود. من سند این سخنم را بیان میکنم؛ از پدر همسرم نقل میکنم و ایشان از پدرش مرحوم آیت الله العظمی بجنوردی و ایشان از امام نقل میکنند که شب هنگام وقتی مرا دستگیر کردند که به تبعید ببرند، سوار ماشینم کردند؛ مدتی که رفتیم از جاده منحرف شدند و به سمت دریاچه نمک رفتند. احساس کردم همین جا میخواهند مرا را اعدام کنند؛ یک لحظه با خودم خلوت کردم و دیدم والله نمیترسم.
حجت الاسلام خمینی تأکید کرد: شجاعت یعنی شما مرجع تقلید اول نجف باشید و پشت پا به همه چیز بزنید و به فرانسه بروید. در آن روزها معلوم نبود که بعدا چه میشود، ولی امام میگوید، الآن وظیفه این است که برویم و میرویم. شجاعت این است که اگر باید جنگ کنی بجنگی و اگر باید صلح کنی، صلح کنی. این شجاعت هم ریشه در ایمان دارد. تعبیری در قرآن هست مبنی از اینکه از خدا بترسید و از غیر خدا نترسید. ممکن است بعضیها از «همه چیز» بترسند و صرفا «یکی از آنها» خدا باشد.
* ما بخشی از جامعه اسلامی هستیم و سایر مسلمانان برادران ما هستند
وی اظهار داشت: چهارمین قاعده مکتب اهل بیت (ع) «وحدت امت اسلامی» است؛ تقید به اینکه ما یک ملت هستیم. بسیاری در امت اسلامی بوده اند که خواسته اند در همان روزگار اهل بیت (ع) و شیعه را از متن جامعه اسلامی دور کنند. یک حرکت هم نمیبینید که ائمه (ع) بر خلاف امت اسلامی حرکت کرده باشند؛ هر جا منافع امت اسلامی در میان بوده از حق خودشان کنار کشیده اند. رکن مکتب اهل بیت (ع) این است که نباید اسلام لطمه ببیند.
حجت الاسلام خمینی با بیان اینکه ما بخشی از جامعه اسلامی هستیم و سایر مسلمانان برادران ما هستند، گفت: ما با هم همزیستی داریم و نه ما و نه آنها هیچ کدام غده سرطانی نیستیم. ما اندیشه خود را تبلیغ میکنیم، مطلبمان را میگوییم و حق بودنمان را بیان میکنیم، اما به هیچ عنوان ورود به عرصهای نمیکنیم که خدای ناکرده کسانی که بیرون گود هستند از این اختلاف خوشحال شوند. همه علمای این را میگفتند، اما شجاعت رهبر معظم انقلاب بود که توهین به مقدسات اهل سنت را حرام اعلام کردند؛ یا تعبیری که آیت الله سیستانی دارند که میگویند، «نگویید سنیها برادرانمان هستند بلکه آنها نفس و جان ما هستند». دیگر بزرگان ما گفته اند به نماز آنها بروید و با آنها همراه و همدل شوید، چون منافع مشترک دارید.
* اهل بیت (ع) شیعه قدرتمند میخواهند
وی با اشاره به اینکه پنجمین رکن مکتب اهل بیت (ع) «علم» است، گفت: اهل بیت (ع) شیعه قدرتمند میخواهند. البته عموم جامعه هم باید شور و نشاط و احساس را نگه دارند، ولی کار علما این است که باید در هر علمی زبردست شوند. اگر واقعا دل ما میخواهد مکتب اهل بیت (ع) را ترویج کنیم باید به دانش زمانه خودمان مسلط شویم. اگر عشق به نام علی (ع) داریم، بدانیم بقای این نام به این است که شیعیان دانشمندی باشیم.
حجت الاسلام خمینی تأکید کرد: امروز جهاد واجب برای ما، بیان دیگری است از آنچه رهبری تحت عنوان «جهاد تبیین» فرمودند؛ یعنی «جهاد علم» است. علم هم فقط علمِ هم لباسان ما نیست؛ این صرفا یک بخش علم است. البته علوم انسانی یک علم ریشهای است و باید آن را فرا بگیریم، ولی طبیعتا هیچ کس نمیتواند همه کارها را انجام بدهد و هرکس بنا بر استعدادش یک طرف میرود. ما باید به عرصه تکنولوژی و فناوریهای نوین هم وارد شویم. آیا نباید وقتی یک کشوری میخواهد مفاخره کند بگوید اسم این دانشمند ما علی و اسم مادرش فاطمه است؟! خود این بزرگترین تبلیغ است.
* امروز «علم» قدرت اول جهان است
وی افزود: امروز «علم» قدرت اول جهان است و اگر سابقا قدرت به شمشیر بود، امروز به علم است. معرفت از راه و دریچه علم میآید. اگر میخواهیم امروز شیعیان خوبی باشیم باید دانش خودمان را بالا ببریم. اگر میخواهید مکتب زنده بماند، به علم و دانش قوی شوید و فرزندانتان را تشویق کنید که به دانش روز مجهز شوند. بچه شیعهها باید دانشمندان تراز اول جهان باشند. این برای ما زشت است که لیست جایزه نوبل علمی را میآورند و دیگران در آن اول هستند. باید کاری کنیم دیگران لیست نوبل را هرچه نگاه میکنند بگویند این شیعه مرتضی علی (ع) است؛ شیعه بالاتر از این تبلیغ نمیخواهد.