محمد متینیزاده، عضو انجمن تحقیقات جنگل و نایب رئیس انجمن اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در رابطه با بلندمرتبهسازی در اطراف باغ ملی گیاهشناسی در منطقه ۲۲ تهران اظهار کرد: عملیات اجرایی بلندمرتبهسازی در مجاورت مرز شمالی باغ ملی گیاهشناسی از سال گذشته آغاز شده و قرار است در این پروژه عظیم بیش از ۲۰ برج ۳۹ طبقه و پنج هزارو ۲۰۰ واحد مسکونی ساخته شود.
وی ادامه داد: باغ ملی گیاهشناسی در سال ۱۳۴۷ به منظور حفاظت از گونههای گیاهی در خارج از محدوده شهر تهران و در فضایی کاملاً طبیعی با امکانات اندکی که پیش از انقلاب اسلامی مانند نبود شبکه آبیاری، نداشتن خاک حاصلخیز و ... وجود داشت، تأسیس شد.
عضو انجمن تحقیقات جنگل افزود: با افزایش گرمای زمین و تغییرات اقلیمی و همچنین تغییرات گسترده کاربریها در جای جای کره زمین و به خصوص کشورهای در حال توسعه مانند ایران، حیات گونههای گیاهی و جانوری در معرض خطر و انقراض قرار گرفته است.
متینیزاده با بیان اینکه باغهای گیاهشناسی به گیاهانی که میتوانستند در خارج از رویشگاههای طبیعیشان رشد کنند کمک کرد و مانع از انقراض آنها شد، تأکید کرد: باغ ملی گیاهشناسی بیش از چهار هزار گونه گیاهی را در خود جای داده که برخی از این گیاهان در معرض انقراض هستند.
وی ادامه داد: گیاهانی از نواحی رویشی مختلف مانند ناحیه رویشی هیرکانی، زاگرس، ایرانتورانی از سراسر کشورمان جمعآوری شده و طی فرآیند بسیار پیچیده و سخت در این باغ مستقر و با مراقبتهای خاص نگهداری میشوند.
عضو انجمن تحقیقات جنگل در ادامه به تبعات و مشکلات بلندمرتبهسازی در اطراف باغ ملی گیاهشناسی اشاره کرد و گفت: با ساخت برجهای ۳۸ طبقه، حفر بسیار عمیقی در دل خاک انجام میشود که این حفاریها حرکت جریان آب از سمت شمال به جنوب را قطع میکند و قطعیقین دیگر امکان دریافت و ذخیرهسازی نزولات آسمانی به صورت سفرههای زیرزمینی فراهم نخواهد شد. آب گونههای گیاهی مستقر در باغ گیاهشناسی از چاه تأمین میشود و منبع اصلی تأمین آب این چاهها نیز سفرههای آب زیرزمینی است که با ساختوساز در این منطقه یکایک این چاهها خشک و سطح آب باغ به شدت کاهش خواهد یافت.
وی بیان کرد: در زمان احداث باغ ملی گیاهشناسی به تمام علائم و شرایط طبیعی توجه شد و در نتیجه با توجه به آب و هوا و دمای کمتری که نسبت به تهران داشت، این مکان را انتخاب کردند، اما اکنون با بلندمرتبهسازیها ازوزش باد که به متعادل کردن دما و بهبود شرایط دمایی این گیاهان خاص کمک میکند، جلوگیری میشود و نهایتاً دمای هوا افزایش یافته و گیاهان هم، چون به تغییرات دمایی حساس هستند از به مرور زمان از بین خواهند رفت.
نایب رئیس انجمن اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع ادامه داد: با بلندمرتبهسازیها در اطراف این باغ و ساخت پنج هزارو ۲۰۰ واحد مسکونی، قطعاً جمعیت زیادی از هموطنان وارد این محدوده خواهند شد و درنتیجه آلودگیهایی نظیر آلودگی هوا، صوتی و نور در شب که برای گیاهان زیانبار است، ایجاد میشود. این باغ یک پروژه ملی است که تاکنون میلیاردها تومان برایش سرمایهگذاری شده و زندگی علمی و کاری انبوهی از دانشمندان، کارکنان، کارگران، متخصصان و باغبانان صرف این باغ شده و تلاشهای بسیاری برای شکلگیری آن صورت گرفته است.
متینیزاده افزود: مساحتی حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ متر در اطراف باغ ملی گیاهشناسی به عنوان منع ساختوساز تعیین شده است و به هیچ وجه نباید ساختمانهایی بلندتر از ۱۵ متر در این فضا ساخته شود.
وی در پایان درباره پیگیریهای صورتگرفته به منظور جلوگیری از بلندمرتبهسازی در اطراف باغ ملی گیاهشناسی گفت: نخستین پیگیریها را تیرماه سال گذشته آغاز کردیم و ابتدا نامهای به شهرداری منطقه ۲۲ ارسال شد که متأسفانه با عدم پاسخ مواجه شدیم، اما پیگیریهای ما بیشتر شد تا جایی که نامهنگاریها به شورای عالی امنیت ملی رسید و دستور بررسی این ساختوسازها به معاون اول رئیس جمهور داده شد و مخبر نیز دستور توقف این پروژه را صادر کرد که علیرغم آن همچنان پروژه متوقف نشده است.