به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، شبکههای اجتماعی در دنیا پس از سالهای طولانی و بلاتکلیفی قانونگذاران با حدود مسوولیت آنها، اکنون و به شکلی آشکار چه در سطح بینالمللی و چه در سطح حکمرانی سایبری کشورها، ملزم به رعایت حدود و مسوولیتهای مشخصی هستند.
مسوولیتپذیری پلتفورمها در قبال محتوای منتشره، به ویژه پس از ماجرای ترامپ و انتخابات آمریکا، شکل جدیتری هم به خود گرفت.
به طور کلی امروز حدود مسوولیت شبکههای اجتماعی و پیامرسانها در دو سطح بینالملل و ملی تعریف میشود.
در سطح بینالملل، پلتفورمها ملزم به رعایت و اعمال محدویتهای روشن و آشکار در خصوص مسایلی نظیر کودکآزاری، ترویج خشونت و تروریسم، خرید و فروش سلاح، مواد مخدر، اخبار جعلی و دیگر مسایلی از این دست هستند و به شکل لحظهای ملزم به شناسایی این موارد هستند.
در کنار این رویه شبکههای اجتماعی موظف هستند موارد فوق را که از سوی دولتها به آنها گزارش میشود نیز ظرف مدت مشخص و سریعی مسدود کنند. برای مثال در کشور آلمان قوانین کاملا سختگیرانه و روشنی برای پلتفورمها در نظر گرفته شده که هر گونه تعلل و تخلف از آن با جرایم بسیار سنگینی مواجه خواهد شد.
در سطح ملی نیز پلتفورمها ملزم به همکاری با مسایل قانونی، عرفی و اخلاقی در کشورهای مختلف هستند. برای مثال شاهد اعمال مقررات خاص و ویژه از سوی کشورهایی نظیر پاکستان، هند، مالزی و ... برای شبکههای اجتماعی بودیم که متفاوت از رویههای بینالمللی بود و توسط شبکههای اجتماعی از جمله اینستاگرام و واتس اپ و توییتر اجرایی شدند.
با این شرایط کاملا روشن و بدیهی اما شاهد آن هستیم که اینستاگرام به طور مشخص در مورد کشور ایران شرایط و قوانینی کاملا متفاوت را اعمال میکند.
برای مثال در بستر این شبکه اجتماعی شاهد خرید و فروش علنی مواد مخدر و اسلحه هستیم که با هر استاندارد بینالمللی و ملی در دنیا، ممنوع بوده و باید به سرعت از سوی اینستاگرام مسدود شود.
اما این شبکه اجتماعی در خصوص ایران تقریبا هیچگونه محدودیتی اعمال نکرده و فضای فعالیت در این پلتفورم را به شکل نامحدود و مغایر با ارزشهای جهانی به حال خود رها کرده است. مصداق این موضوع گزارشهای پلیس فتا در خصوص پروندههای متعدد برای شناسایی علنی عاملان فروش سلاح و مواد مخدر بر بستر اینستاگرام است که مشکلات زیادی را برای مردم و نظام قضایی و پلیسی و امنیتی ایران ایجاد کرده است.
لذا روشن است که مساله اینستاگرام با ایران، در سطح اعمال حکمرانی سایبری و ملی ایران نیست و به شکلی فراتر و گویی عامدانه حتی از ممنوعیتهای خود اینستاگرام نیز در مورد ایران تبعیت نمیشود.