مجید عطایی متخصص طب سنتی در گفتگو با خبرنگار دانشجو به سوالاتی در رابطه با طب سنتی پاسخ داد که در ادامه آن را میخوانید:
خبرنگار: طب سنتی چیست و چه تاثیری بر زندگی مردم دارد؟
متخصص طب سنتی: در تعریف کلی طب سنتی نوع و سبک زندگی انسان برای فرار از بیماریها است در واقع طب سنتی سبک زندگی سالم را به مردم پیشنهاد میدهد که با کمک آن از ابتلا به بسیاری از بیماریها جلوگیری میشود.
خبرنگار: با شروع فصل پاییز و آغاز سرما مردم بیشتر در معرض سرماخوردگی و آنفولانزا قرار میگیرند، در این فصل چه مواد غذایی مصرف کنند تا کمتر دچار بیماری شوند؟
مجید عطایی: با خروج از فصل گرما و آغاز پاییز که طبع آن سرد و خشک است عموم مردم به خصوص سالمندان و افرادی که غلبه سردی در بدنشان غالب است بیشتر در معرض بیماریهای فصل مانند سرماخوردگی، آنفولانزا قرار میگیرند. پیشنهاد میکنم مردم به جای گرم کردن محیط زندگی و خانه هایشان، سعی کنند محیط بدنشان را گرم کنند که برای این کار میتوانند از پوششهای مناسب مانند لباسهای پشمی و هدبندها که بافت سینوسی و مغز آنها را گرم نگه میدارد استفاده کنند.
استفاده از غذاهای گرم و تر، استفاده از گوشت گوسفندی به خصوص بره ۶ ماه تا یک سال، استفاده از ارده و شیره و ارده و عسل برای صبحانهها، پرهیز از غذاهای سرد مانند گوشت گاو و ترشیجات در این فصول سرد سال بسیار موثر است و مانع ابتلا به بیماریها میشود.
خبرنگار: آیا مزاج افراد در ابتلا به بیماریها تاثیر گذار است؟
متخصص طب سنتی: بله بسیاری از افراد که غلبههای سردی و توان بدی ضعیفی دارند بیشتر در معرض ابتلا به بیماریها هستند.
خبرنگار: آیا هرفرد خودش میتواند مزاج و طبع بدنش را تشخیص دهد؟
مجید عطایی: افراد برای تشخصی مزاج حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنند، زیرا برخی از افراد به دلیل سبک زندگی نامناسب، مصرف مواد غذایی صنعتی و شیمیایی، فست فودها برخی نقاط بدنشان سرد و برخی گرم است؛ بنابراین افراد خودشان نمیتوانند تشخیص دهند که مزاج و طبیعت بدنشان چیست.
در کشورمان اغلب افراد کبدهای گرم-تر دارند و دستگاه گوارش، کلیه، مثانه آنها سرد است و به طورکل نمیشود که یک نفرمطلقا گرم و یا سرد باشد.
خبرنگار: چند نوع مزاج در طب سنتی وجود دارد؟
متخصص طب سنتی: چهارنوع مزاج وجود دارد، گرم و خشک که صفراوی هستند، گرم وتر که معروف به دموی هستند، سرد و خشک که این افراد را سودایی نام میبرند و سرد و سرد که به آنها بلغمی میگویند.
خبرنگار: کدام یک از این چهارنوع مزاج بیشتر در معرض بیماری قرار دارند؟
مجید عطایی: در هرچهار گروه احتمال ابتلا به بیماری وجود دارد، اما افرادی که جز طبع سرد و سرد، بلغمی هستند احتمال دچار آنها به بیماری بیشتر است. افرادی که سیسیتم ایمنی ضعیف، کم خونی، قلب ضعیف دارند بیشتر در معرض سرماخوردگی در فصل پاییز قرار دارند.
خبرنگار: آیا ورزش در طب سنتی تاثیر گذار است؟
متخصص طب سنتی: بهترین نوع ورزش کردن پیادهروی است و اگر بخواهیم یک بدن سالم داشته باشیم و با سلامتی کامل فصول سرما را سپری کنیم باید با ورزش کردن و تغذیه مناسب خودمان را از ابتلا به بیماریها دور کنیم اگر فردی میخواهد کمتر در معرض بیماری قرار گیرد باید یک ریه سالم، کبد سالم، مغز سالم داشته باشد.
خبرنگار: مصرف کدام میوهها در فصل سرما کمک میکند تا کمتر دچار بیماری شویم؟
مجید عطایی: مصرف میوههای خارج از فصل به هیچ عنوان توصیه نمیشود بنابراین مصرف میوههای مخصوص فصل بهار و تابستان به کل کنار گذاشته شود در عوض میوههایی مانند «به»، «پرتقال»، «نارنگی» که مخصوص این فصل هستند حتما استفاده شود.
خبرنگار: استفاده از کدام دمنوشها را توصیه میکنید؟
متخصص طب سنتی: استفاده از دمنوشهایی مانند اویشن، پونه، بابونه پیشگیری و درمان بسیار خوبی به خصوص در بخش عفونت دارند.