به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، علیرضا خندان رو، مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی با اشاره به ۲۲ سال خشکسالی در این استان، گفت: نبود بارش باران در سال آبی جاری و پیشبینیهای فصلی، نشان از روند ادامهدار خشکسالیهای بیسابقه در این استان است و مهر امسال (شروع سال آبی جدید) خراسان جنوبی وارد بیست و سومین سال خشکسالی شده است.
خندانرو بیان کرد: براساس آمار دوره ۱۰ ساله تا آخر شهریور سال جاری ۹۹.۷ درصد مساحت خراسان جنوبی متاثر از خشکسالی است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی افزود: از این مقدار سه دهم درصد در وضعیت نرمال، چهار درصد خشکسالی خفیف، ۲۳ درصد خشکسالی متوسط، ۱۶ درصد خشکسالی شدید و ۵۶ درصد درگیر خشکسالی بسیار شدید است.
وی با بیان اینکه ۲۲ سال خشکسالی را در خراسان جنوبی به صورت کامل پشت سر گذاشتهایم و در سال آبی جاری وارد بیست و سومین سال خشکسالی شدهایم، گفت: خشکسالی از سال ۱۳۷۹ -۱۳۷۸ در خراسان جنوبی آغاز شد و تا پایان سال زراعی گذشته (شهریور امسال)، ۲۲ سال خشکسالی را در استان به صورت کامل پشت سر گذاشتهایم و در سال آبی جاری وارد بیست و سومین سال خشکسالی شدهایم.
خندان رو با اشاره به پیشبینی بارندگیها برای فصل پاییز گفت: مهر امسال بارندگی در استان نداشتیم که نشان از ادامه روند خشکسالیها دارد.
وی افزود: برای آبان و آذر ماه پیشبینی شده که میانگین بارندگیها در استان نرمال و مقداری کمتر از نرمال باشد و در مجموع تا نیمه اسفند امسال میزان بارشهای استان نزدیک به شرایط نرمال فصل قابل پیشبینی است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی با بیان اینکه میانگین بارش سالانه خراسان جنوبی ۱۱۷.۵ میلیمتر است یادآور شد: میانگین بلندمدت بارش استان در فصل پاییز ۱۹.۶ میلیمتر، زمستان ۶۷.۲ میلیمتر، بهار ۳۰.۲ میلیمتر و تابستان ۰.۵ میلیمتر است.
وی گفت: در سال آبی ۱۴۰۱ - ۱۴۰۰ بارشها به میزان ۳۰.۹ میلیمتر کمتر بوده که نشان از کاهش ۲۷ درصدی میانگین بارش بلندمدت استان دارد.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی افزود: وخیمترین شرایط در شهرستانهای زیرکوه با ۶۲ درصد کاهش و بیرجند با ۵۶ درصد کاهش بارندگی بوده است.
وی بیان کرد: به همین ترتیب کاهش بارندگی در شهرستان قاینات ۵۵ درصد، بشرویه ۵۲ درصد، سربیشه ۳۹ درصد، درمیان ۳۵ درصد و طبس ۳۳ درصد است و با توجه به کمبارشی انباشته از سال آبی - زراعی گذشته (اول مهر ۱۴۰۰ تا پایان شهریور ۱۴۰۱) و نبود بارندگی در مهر امسال، خشکسالی حاد همچنان ادامه دارد.
خندانرو درباره پدیده تغییر اقلیم اظهار داشت: تغییر اقلیم پدیدهای است که اکثر دانشمندان آن را قبول و بر آن تاکید دارند؛ این پدیده براساس آمار و شواهد رخ داده و نمیتوان آن را انکار کرد لذا ما هم نمیتوانیم با این پدیده مقابله کنیم بلکه باید سازگاری داشته باشیم.
وی یکی از اثرات تغییر اقلیم را کاهش بارندگی و ریزش آن به شکل مایع ذکر کرد و گفت: افزایش روزهای گرد و غباری، کاهش بارندگیها و افزایش دما و بارشهای رگباری از اثرات تغییر اقلیم در استان است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی افزود: ما در سالیان قدیم هم دورههای خشکسالی را داشتیم و آمارها این موضوع را نشان میدهد، ولی هیچ وقت خشکسالی با این دوره طولانی یعنی ۲۲ سال را نداشتیم.