به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بهزاد ولی زاده، رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات با حضور در برنامه «گفتگوی اجتماعی» در مورد دلایل افزایش مصرف دخانیات بیان داشت: جمعیت بالا در ایران، مصرف پایین دخانیات در ایران، پایین بودن استعمال دخانیات در قشر بانوان، بالا بودن جمعیت جوان در کشور و... از جمله عوامل و مزایایی بود که شرکتهای تولید دخانیات، برای حضور در ایران برنامه ریزی کرده و سود سرشاری را از این حیث ایجاد نمودند.
وی افزود: بر اساس آخرین آمار حدود یک تریلیون و ۴۰۰ میلیون دلار هزینهای است که سالانه مصرف دخانیات به کشورها تحمیل میکند.
ولی زاده با تاکید بر اینکه افزایش قیمت محصول دخانیات عملا موجب کاهش مصرف و ترک اعتیاد میشود تصریح کرد: افزایش قیمت سیگار، ممنوعیت تبلیغات و فروش سیگار، طراحیهای ظاهری و هشدار دهنده روی سیگار از موارد پیشگیرانه در جهت کاهش مصرف دخانیات است.
وی مصرف سیگار توسط هنرپیشهها و بازیگران سریالها و فیلمها و الگوها در رسانه، تولید و فروش و در معرض قرار دادن قلیانهای جذاب و... را از دلایل شدت مصرف دخانیات دانست.
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات با بیان اینکه از مجموع ۸ میلیون مرگ سالانه در جهان ناشی از مصرف دخانیات، یک میلیون و ۲۰۰ هزار فوت را مربوط به افرادی دانست که در معرض دود ناشی از مصرف دخانیات هستند.
ولی زاده خاطر نشان کرد: سالانه ۶۰۰ هزار نفر در ایران نیز به دلیل در معرض دود دخانیات قرار گرفتن فوت میکنند.
وی با تاکید بر اینکه برای کاهش مصرف دخانیات در کشور نیاز به عزم ملی مسئولین و انجام اقدام سلبی و فرهنگی به شکل توامان است بیان داشت: در کشورهای توسعه یافته در این راستا مقررات به شدت اجرا میشود، ولی متاسفانه در کشور ما با توجه به اینکه قوانین خوبی در این حوزه وجود دارد، ولی قوانین اجرایی نمیشود.
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات در ادامه با اشاره به اینکه شیب مصرف سیگار در کشور نسبت به سال ۹۵ منفی بوده و یک درصد کاهش یافته است بیان داشت: آماری که صنعت دخانیات در خصوص تولید دخانیات میدهد مبنای افزایش مصرف دخانیات نباید باشد.
وی در ادامه افزود: در کشور هیچ مستندی موجود نیست که نشان دهد که همه تولید دخانیات در کشور مصرف شود، ولی آماری وجود دارد که نشان میدهد بخش وسیعی از تولید دخانیات کشور از کشور خارج میشود.
ولی زاده با تاکید بر اینکه در کشور قاچاق معکوس دخانیات وجود دارد بیان داشت: میزان قاچاقی که اعلام میشود تنها ۳ درصد کشفیات است.
وی خاطر نشان کرد: بر اساس آمار وزارت بهداشت۱۴ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال کشور مصرف کننده دخانیات هستند و حدود ۸. ۵ میلیون نفر مصرف کننده سیگار در کشور وجود دارد.
*** مصرف دخانیات ۲۰ ناهنجاری سرطانی را تقویت میکند
دکتر منوچهر منصوری، متخصص ایمونولوژی و عضو هیات مدیره جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات نیز در این برنامه گفت: دخانیات یک موضوع فراگیر و بین المللی است و کشور ما یکی از قربانیان این مقوله است و براساس آمار سالانه حدود ۷۰ میلیارد نخ سیگار در کشور استعمال و روزانه حدود ۱۰ میلیارد تومان هزینه دود میشود.
وی افزود: مصرف دخانیات عاملی است که بیماریهای زمینهای را تحریک میکند و حداقل ۲۰ ناهنجاری سرطانی را تقویت میکند
منصوری تصریح کرد: زرد شدن سفیدی چشم، پف زیر چشم، تیره شدن لب، خراب شدن دندان، برهم خوردن پرتفوی چشایی از آثار ظاهری مصرف دخانیات است.
عضو هیات مدیره جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات اظهار داشت: مصرف دخانیات یک باور غلط است که تغییر آن نیاز به فرهنگ سازی دارد و عزم و اراده ملی برای تغییر این باور و انجام اقدامات فرهنگی ضروری است.
وی ادامه داد: در گذشته سیگار کشیدن بین نوجوانان عامل فخر و بزرگ شدن بود، ولی اکنون بر اساس آمار مصرف دخانیات در افراد دارای سنین بالا کمتر شده، ولی متاسفانه مصرف دخانیات در بین نوجوانان سنین پایین افزایش یافته است.
منصوری بر ضرورت علت یابی مصرف مواد مخدر و افزایش استعمال آن تأکید کرد و بیان داشت: در فرهنگ سازی و اجرای قوانین در این حوزه رسانهها نقش موثری دارند.