به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو؛ ساسان فلاح فر کارگردان و فیلم سازی مطرح و باسابقه حوزه مدافعین حرم و جبهه مقاومت با ساخت مستندی با عنوان ردی از یک مرد که در برخی از سینماها و شبکههای تلویزیونی اکران و روی آنتن این روزها به مناسبت سالگرد شهادت حاج قاسم به اکران و به روی آنتن میرود به گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو نشست.
وی در مورد نحوه مواجهه فیلمسازان و روایت این قهرمان بزرگ گفت:: ما با یک قهرمان بزرگ با یک ابرقهرمان رو به رو هستیم که واقعی است و ساخته ذهن ما نیست و تقریبا همه دنیا آن را میشناسند. مواجهه ما با این فرد و اینکه ما چه آثاری از وی تولید میکنیم اهمیت زیادی دارد. قطعا مستندسازها میتوانند کارهای خوبی تولید کنند و تا امروز هم دین خود را اداکردند، اما در حوزه سینمای داستانی و سینمایی با ضعف رو به رو هستیم.
وی ادامه داد: البته در بخش مستند در مورد حاج قاسم در عراق، سوریه، لبنان و ایران کارهای خوبی تولید شده تا نشان دهد همه حرفهایی که ما در مورد حاج قاسم در تمام این سالها میزنیم سندیت دارد.
فلاح فر در مورد جامعیت و تأثیر شخصیت حاج قاسم بر جبهه مقاومت گفت: «در تمام این مدت اگر از حزب الله، نیروهای در سوریه و عراق میزدیم حرف زدن از حاج قاسم سلیمانی بود. اگر از اتفاقات مهمی در ایران مثل کمک کردن به سیل زدهها در جنوب کشور که با اینکه وظیفه سازمانی حاج قاسم نبود باز هم صحبت از اخلاص این مرد در مجاهدت بود.»
این کارگردان مستند ساز درباره روایت ابعاد مختلف شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی با بیان اینکه وی ابعاد مختلفی دارد گفت: بخش دیگر ماجرا شناخت این آدم است، وقتی از حاج قاسم حرف میزنیم باید ابعاد دیگر شخصیت این انسان در ابعاد مختلف را هم بررسی کنیم و نه فقط حوزه مقاومت و جنگ و بحثهای سیاسی آن، وجه دیگری که من سعی کردم از شخصیت حاج قاسم چه در خاطرات بادیه و یا در «ردی از یک مرد» به آن بپردازم، وجه انسانی آن فرد است که به شناخت کامل یک انسان به شما کمک میکند، در خاطرات بادیه میبینید که چگونه وی با رزمندگان افغانستانی و در کنار آنان میجنگد که باعث پایان سیطره داعش میشود. یعنی در آن فیلم میخواستم بگویم: فاطمیون یادگاران حاج قاسم هستند و به نوعی به وجود آورنده این جبهه جدید حاج قاسم سلیمانی است.
در خاطرات بادیه البته سعی کردم بیشتر به مسائل جنگی بپردازم، اما این امروز موضوع بحث ما نیست و بعد از شهادت ایشان به نظر رسید باید نگاهی به همین شکل و منظر داشته باشم.
حاج قاسم در زندگی مردم روستای «قنات ملک» کرمان جاری بود
فلاح فر در مورد ایده فیلم مستند ردی از یک مرد به خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: وقتی از عقبتر نگاه کردم به روستایی رسیدم در ۲۰۰ کیلومتری کرمان به نام قنات ملک، روستایی که زادگاه حاج قاسم است و دلبستگی زیادی به آنجا از کودکی داشت. از همه پیرمردها و پیرزنهای آنجا خاطراتی دارد که با آنها زندگی میکرده و عاشق آنان بوده که حداقل سالی دو سه بار به تک تک آنها سر میزده و کمک میکرده. شهید حاج قاسم سلیمانی در زندگی همه مردم آن روستا (قنات ملک) که شهید سلیمانیهای زیادی داشته جاری بوده است.
در حقیقت ما در مستند زندگی آنان را میبینیم و اتفاقا نکته مهم آن این بود که نیاز نداشتند در مورد حاج قاسم فکر کنند و اینقدر در مورد ایشان حرف برای گفتن داشتند که ما در آن ۱۳ یا ۱۴ روز توانستیم ردی از این قهرمان ملی در فیلم مستند ردی از یک مرد ببینیم.
حاج قاسم برکت وقت داشت
ساسان فلاح فرد در مورد این طرح مسئله که رهبری فرمودند روایت حاج قاسم را ماورایی و دور از دسترس نکنیم به خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: اتفاقا باید به این آدم نزدیکتر شد و این انسان کاملا غیرماورایی و حقیقی است البته فهم این شخصیت گاهی کار سختی است، مثلا من خودم پرسیدم که چطور این فرد اینهمه برای کار خود وقت دارد که در عین حال اینکه یک ژنرال بین المللی بوده است، اما سالی دو سه بار به همین روستای پدری اش سر میزند، این فرد خدا برکتی به وی داده که زندگی اش خیلی بزرگتر از یک حالت عادی است البته این دست یافتنی است که وی یک عشایر روستانشین بوده که با خیلی از همین مردم روستا بزرگ شده و با خیلی از شهدای آنجا رفیق بوده و با شهید سلیمانیهای آن روستا دوست بوده، چون آنجا شهید سلیمانی زیاد دارد و زمانی نیروی حاج قاسم بوده است.
من معتقدم در تمام کشور و منطقه میشود رد پای حاج قاسم را دید و خیلی از مردم خاطرات زیادی داشته، این فرد انسانها برایش خیلی اهمیت دارند، پلانی دیدم که حاج قاسم پیاده میشود و قبل از هرچیزی میگوید: نان خشکی دارید؟ و قبل از هر کاری به یک گاو غذا میدهد بعد به سراغ عملیات میرود، چون آفریدههای خدا برایش اهمیت دارد.
تک تک این اتفاقات و روایتهای کوچک کوچک که به دست این فرد رقم خورده میتواند تبدیل به یک فیلم داستانی شود که البته ما به نویسنده خوب و فیلمنامه خوب نیاز داریم که حتما به حاج قاسم هم نیاز داریم.
مردم او را دوست دارند، چون همیشه کنار مردم و بین آنان بود، خود را تافته جدا بافته از مردم نمیدانست، چون هیچوقت با محافظ میان مردم نمیرفت و به آنان میگفت: حداقل باید ۵۰ متر از من دورتر باشید و، چون همه این تجربیات در ذهن مردم مانده بود او را دوست دارند و فیلمی هم که ما میسازیم باید در این ابعاد باشند و اینها را نشان دهد.
البته معتقدم سینمای مستند ما جلوتر است و سرعت پیشرفتش هم بیشتر است و من امیدوارم که سینمای داستانی ما هم به این بلوغ برسد.
مردم حاج قاسم را دوست دارند، چون هیچ وقت خود راتافته جدا بافته از مردم ندانست
ساسان فلاح فر در مورد رابطه مردم و شهید سلیمانی ادامه داد: مردم او را دوست دارند، چون همیشه کنار مردم و بین آنان بود، خود را تافته جدا بافته از مردم نمیدانست، چون هیچوقت با محافظ میان مردم نمیرفت.
حاج قاسم به محافظان خود میگفت: حداقل باید ۵۰ متر از من دورتر باشید و، چون همه این تجربیات در ذهن مردم مانده او را دوست دارند. فیلمی که میسازیم باید در همه این ابعاد باشند و اینها را نشان دهد. البته معتقدم سینمای مستند ما جلوتر است و سرعت پیشرفتش هم بیشتر است و من امیدوارم که سینمای داستانی ما هم به این بلوغ برسد.
فلاح فر در پایان با خاطرهای از حاج قاسم گفت: اینکه چه شد من از این زاویه به شهید سلیمانی نگاه کردم؟ اینکه من وقتی سال ۹۲ برای اولین بار و کاری غیر از فیلمسازی نزد حاج قاسم رفتم، ایشان برای تک تک ما لقمه میگرفت و این زمینه نگاه متفاوت به حاج قاسم را به من داد.